Išsipūte kondikai ant motininės

Taigis, dirbo dirbo jūsų kompiuteriukas, o vėliau pradėjo neiššio neišto persikrovinėti, striginėti ar iš viso nebeįsijungti. Kas gi nutiko? O gal tai standartinė kondensatorių problema? Atidarykit kompo dėžę ir pažiūrėkit į kondensatorius. (Kondikai tai tokie aliumininiai cilindriukai, apvilti plastikiniu apvalkalu. Jie dažniausiai į motinines įstatomi rankiniu būdu). Jie kondensatoriaus viršus ar apačia išsipūtė ar netgi matote kažkokias išskyras, jūsų motininės plokštės kondikai “parėjo”. Kodėl taip atsitiko? Todėl, kad taupydami, kiniečiai įdėjo pigias detales. Reikia dėti ne bet kokius kondikus, bet kondensatorius su maža vidine varža, specialiai pritaikytus impulsiniems maitinimo šaltiniams.

Bad cap
Susprogę ir ištekėję kondikai

Dažniausiai plokštėse naudojami 1000 … 2500 mkf x 6.3V kondensatoriai. Jei problema pastebėjot laiku- kol dar nesudegė procesorius ar dar kas nors, galima suremontuoti. O jei kompas jau nebeįsijungia, gali būti ir daugiau problemų: sudegė raktiniai lauko tranzai (mosfet), pasvilo procesorius.

Galit paklausti: Ar aš galiu suremontuoti pats? Atsakymas: Jei moki lituoti daugiasluoksnes plokštes, Taip!

Kaip keisti kondensatorius? Nedidelė problema. Jums reikės keletos instrumentų: “galingo” lituoklio (apie 40 … 60W), naujų kondensatorių ir truputėlio lydmetalio su kanifolija.

Pirma apžiūrėkit motininę plokštę ir suskaičiuokit kondensatorius. Jums reikia pakeisti visus kondensatorius (1000 mkf ir daugiau). eikit į radio komponentų parduotuvę ir nusipirkit naujus kondikus. Atkreipkit dėmesį į atstumą tarp kondensatoriaus kojų. Taip pat pirkite ne bet kokius kondensatorius, bet kondensatorius su maža vidine varža, mažu induktyvumu- pritaikytus dirbti impuslinese schemose. Įdėsit šūdinus kondikus- supliaškinsit motiną.

Pasiruoškit darbo vietą. Jei jūsų drabužiai elektrinasi, galit nė nebandyti remontuoti kompus- iškrovos sugadins elektroniką.

Pakaitinkit vieną kondensatoriaus koją ir palenkit kondiką į šoną. Bet vos vos, tik miletrą ar panašiai. Poto pakaitinkit kitą koją. Neskubėkit ir nenaudokit jėgą- sugadinsit plokštę. Taip žingsnis po žingsnio ir išlupsit detalę. Lupdami pažiūrėkit kaip kondikas įdėtas- tai poliarizuotos detalės. Svarbu kur pliusas, o kur minusas. Paprastai ant plokštės būna pavaizduota kaip dedasi kondensatorius.

Kai kondensatorius išimtas, išvalykite skylutes. Lengviausia tai padaryti su specialiu atsiurbimo įrenginiu (~10Lt toj pačioj detalių parduotuvėj) arba paprasčiausiai papūsti į skylę. Galima net su dantų krapštuku pravalyti skylę- pašildai ir įkiši.

Įdėkite naujus kondensatorius, prilituokite ir nukirpkit nereikalingus laidus.

Kai visi kondikai pakeisti, prasitestuokit savo plokštę- gal ir veiks. 🙂

25 replies on “Išsipūte kondikai ant motininės”

  1. perlitavau ir veikia — 😀 tik zaidimnai labai stringa 😀 2.4GHz 1.25Ram video 128MB geforce fx 5200 :{{{{{{{

  2. Sveiki, o tas iš kondensatorių ištekėjęs skystis yra toks kaip guma galima sakyti? Valydamas dulkes kompiuteryje ir atidaręs maitinimo bloką radau kelis kondensatorius su tokiomis geltonomis dėmėmis ir lyg ir pakilusiu viršum. Jie buvo prie tos vietos iš kurios išeina įtampos į kompiuterį.
    Taigi, ar galėjo tie kondensatoriai būti sprogę?

  3. Kokį šūdą Kiniečiai supila į kondiką, toks ir išbėga. Jei kondikas aptekėjęs betkuo ar pakilęs viršus, tai kondikas jau nebegyvas.

    O šiaip kiniečiai mėgsta priklijuoti detales viena su kita su kokiu silikonu ar klijais. Kartais tie klijai nuo karščio keičia spalva ir t.t. Todėl ta ruda masė gali būti klijai.

    O kondikas su pakeltu stogeliu vistiek blogas.

  4. Nesuprantu,kaip jus sugebat tuos kondikus sprogdinti kad reiktu keist 😀
    va mano senukas laiko 4 metai kankintas ir kondikai lyg po gamyklos :))

  5. Taigi bevalant dulkes kompo, pamačiau štai ką 2 po 3300uF 6.3 V jau rodo blogus ženklus , jie randas virš CPU lizdo :

    Kaip mačiau – pakilo galvutes ju ir dugnai pasproge truputi. Na nežinau kiek laiko taip jau yra – bet kompas veikia be problemų. Kiek pažiūrėjau įtampas , na kokios yra – taip supratau , kad eina per 5V srovės grandinę su atsarga +1.3V . Ar tiktu šitie kondikai : http://www.rcl.lt/index.php?id=2&lang=lt&begin=0&acc=show&fid=718&pcode=KEK3300/06&pmode=&frame=3 – nes kitokių neradau parduotuvėje kažkaip. O standartiniai neatitinka ko man reik , na talpos ir įtampos išvis.

  6. Taip, kondikai tiks. Negaliu 100% garantuoti, bet tai panašu į CPU CORE maitinimo šaltinio kondikus (reikėtu su testeriu prasiskambinti). Tačiau jei pamatavus matosi 1.3V tai labai labai panašu. Čia galima dėti ir mažesnės įtampos kondikus (jei yra iš kur išlupti). Tiktu šitie http://www.vabolis.lt/2010/11/19/polimeriniai-kondikai-solid/ Yra tokie mažiukai 2.5V ir 820uF. Veiktu amžinai 🙂
    O šiaip, prieš perkant kondikus, verta pažiūrėti, ar tinka tarpas tarp kondensatoriaus kojelių (žingsnis) ir ar nėra nauji kondensatoriai pernelyg aukšti- ar nesiremia į pricesoriaus ventiliatorių.
    Ir reikia mokėti kiek lituoti- MB plokštė daugiasluoksnė ir sunkiai lituojasi be papildomų priemonių.

  7. Bet man įdomus tik vienas dalykas – kaip dar kompas veikia – nes pagal viską turėtų , neveikti gi…

  8. blm iskilo kita beda – nuejau i parduotuve – o kondiku mazo inpedianso tokiu neturi dabar 6.3 V 3300 uF ….. juos tures kita savaite tik.. bet uztat turi kondiku mazo inpedianso 6.3 V 3900 uF – didesnes talpos. Tai ar nesugadinciau motinines jei ideciau didesnes talpos kondensatorius ? Ir jai galima didesnes itampos kad ilgiau laikytu – nes vietos tenais kiek nori yra ir tai ne problema – i auksti vietos ir pilna – nes ausintuvas uzsibaigia ties kondikais – is sono . Nes kompas vis dar ant tu issiputusiu veikia ir nesinori uzlauzti kompiko del ju kaltes ,tai vat del to norisi greiciau juos pakeisti , bet vat del tu talpu ir itampu problemos kvailos .

  9. Sveiki. Senutėlį kompą su dfi motka ir aš taisiau. Tevų kompas, vis prasčiau dirbo iki visiško neveikimo nusivažiavo. Radau apie 30 kondikų pasiputėlių (sveiki tik maži ir visi išskyrus viena proco core). Pagooglines badcaps foruma radau,paskaites atlikau remontą (beveik barbariskai- sunkiai lydos senas lydmetalis silpnu lituokliu), buvau įsitikinęs kad pirmą motką taip sugadinsiu be patirties motkų litavimo. O stebukle, veikia kompas dabar 🙂 reiks idėt nuotraukas kurnors. Dabar stovi kambary draugo pimasis kompas, laukia restauravimo kaip atminimas, bet nėr pasipūtę kondikai, panasiai su Asrock motka aprupintu mano senseniu kompu, kuris turejo but tevo kompo apgreidas, bet pasirodo saltas neveikia visai. Pasidarysiu manau esr matuokli kad galeciau patikrint motkas, tai matysiu ar pajegsiu pataisyt paprastu pakeitimu elektrolitiniu statinaičių, ar juose nezinomos man bedos. teko skaityt kad nebutinia issipucia kondensatorius. matyt kad sunkiau diagnozuot butu 🙂

  10. Sveiki turiu klausima pas mane yra isipute 2 kondikai ir neveikia 1 ir 2 ramu shot ar yra kazkas susije su tais kondikais?

  11. Nors kas yra “ramu shot” aš nesupratau, bet bet koks išsipūtęs kondikas reiškia, kad kažkurioje grandinėje įtampa jau nestabili ar bloga. Todėl puikiausiai kas nors gali neveikti arba veikti nestabiliai. Blogiausiu atveju kas nors nafig susvyla. Tačiau dažnai prietaisas dar vekia ilgai, nes konstrikcijoje numatyas šioks toks rezervas.

  12. Ramu slot yra – motinineje ploksteje esanti kistukas i kuri kisasi ramu ploksteles. Ar sunku butu pasikeisti kondikus? Turiu lituokli rusiska tai nezinau kiek ten w yra . Skaiciau internete kad negalima perkaitinti detaliu .

  13. Jei nesi litavęs, neverta. Perkaitinti gal neperkaitinsi. Paprasčiausiai neužteks pas lituoklį galios, ir išlupsi takelius. O jei užteks, tai perkaitinsi lokaliai plokštę ir atšoks kas nors. Sunkiai ten lituojasi. Susirask kokį elektronikos žmogelį, kad pakeistu. Nes dar ir LOW ESR kondensatorių reikia turėti, ne visi ten tinka.
    Šiuolaikiniai kompai jau tokių nesamonių nedaro. Tabar tokios bėdos persikraustė į buitinę techniką- telikus, priedelius ir panašiai.

  14. Seip esu si bei ta litaves. Tik pas mane rusiskas lituoklis nezinia kiek ten galios pas ji bet taip kaitina tai gerai :/

  15. galima ir neišlitavus senųjų kondikų pakeisti naujais. Tiesiog seną kondiką su replėmis reik perkirpti išilgai nenukerpant jo kojyčių. Viską nurinkti paliekant kojytes. O prie tų kojyčių galima lituoti naują kondiką. Estetiškai nekaip atrodo, bet taip taisiau savo pirmąją motininę, taipogi bijodamas perkaitinti daugiasluoksnę PCB.

  16. “ilgi” laidai pas kondikus yra blogai. Bet pakenčiama. Tačiau litavimas tokių laidų didelis hemarojus. Žymiai paprasčiau pakaitinti ir ištraukti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *