Telefono kortelių nuskaitymas

Kažkada, savo senam kompui Amiga buvau pasirašęs softą telefono (sinchroninių ISO 7816) kortelių nuskaitymui… Po kokių 10 metų vėl prireikė. dabar kompas biški kitoks, biški galingesnis ir biški su kitokia operacine sistemą- Windows XP. Ši programa padaryta iš senesnės ir mažesnės programos. Faktiškai, tai ta pati programa su telefono kortelės moduliu. Kad naudotis šią programa, jums reikia turėti Microsoft Visual Basic runtime. Nusikraukite ISO kortelių nuskaitymo programos archyva ir išsiarchyvuokite. Paleiskite vienintelį paleidžiamą failą. Pajunkite kortelę prie LPT1 porto.

ISO 7816 card
ISO kortelė kuri buvo naudojama Kaune apmokėti už autoparkingą

Geležies dalis labai paprasta. Nereikia jokios elektronikos- programa tik skaito iš kortelės, todėl nereikia komutuoti skaitymo ir rašymo laidelių. Duomeų išvadas naudojamas tik skaitymui.

Card connection diagram
Tik 3 duomenų laidai naudojami (RST, CLK, I/O). Ir aišku žemė (GND) ir maitinimas (Vcc). Naudokite bet kokį 5V maitinimo šaltinį. Galima pasijungti prie USB ar joysticko porto. Visi kiti kortelės kontaktai nenaudojami.

Paleidus programą turite pamatyti maždaug tokį paveiksliuką:
Card reader interface

Kairioji pusė tokia pati kaip senojoje programoje. Jei jungiate prie LPT1 porto, nieko nereikia keisti. Dešinėje yra korteliu skaitymo dalis. Laukelyje “bits to read” įvedame kiek bitų reikia nuskaityti iš kortelės. Dažniausiai 128 ar 64 bitus. Čia galima įvesti bet kokį protingą skaičių. Mygtukai “Reset” ir “Read” yra savaime aiškūs. Nuspaudus “Reset” kortelė nustatoma į pradinę būklę- galima skaityti nuo pradžių. O su “Read” mygtuku nuskaitoma bitų porcija. Jei parašysim 8 bitus, tai kiekvienas “Read” nuspaudimas nuskaitys po vieną baitą iš kortelės. “Binary data buffer” laukelyje matome duomenys nuskaitytus iš kortelės. Kadangi visi bitai netelpa į laukelį, ne viskas matosi. Galima pažymėti pele ir pasirinkti daugiau duomenų. Taip pat galima įrašyti savo duomys. Tik prašom elgtis atsargiai- programa neturi apsaugos nuo kvailysčių. Sekantis laukelis, “hex decoded buffer”, yra naudojamas dekoduotiems duomenims rodyti. Čia duomenys rodami žymiai lengviau suprantamam HEX formate.

Programinė įranga parašyta naudojantis mano senom programom ir senu istoriniu straipsniu iš interneto. Deja originalaus puslapio jau nebėra, aš jį ištraukiau iš google kopijos. (Straipsnis anglų kalba).

5 replies on “Telefono kortelių nuskaitymas”

  1. Įrašyti (tiksliau ištrinti bitukus iš vienetų į nulius) galima. Bet tik vieną kartą ir tik zonose kur tai daryti leidžiama. T.y. mažinti “televienetus” ir dar vienoje zonoje, kuri vadinas “TEST”. Jei bus laisvo laiko, parašysiu programėlę.

  2. Sveikas, tai keisti kreditus galima kiek supratau? ar nera kokiu nors apsaugu? nes tada tikrai ne vienas kalbetu taksofonu nemokamai, manau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *