TL494 – universali mikroschema, 4 dalis

Laikas pažaisti su aukštesne įtampa! Dėlto, kad schema surinkta ant maketinės plokštės, negalima surinkti galingo įrenginio. Taip gaunasi todėl, kad montažiniai laidai labai ilgi, o įšėjimo tranzai (mosfetai) kabo ore be radiatorių. O bet ir pirminis energijos šaltinis labai mažiukas- juoda dėžutė nuo kažkokio telefono.

Prie esamos senos schemos primontuojam tokią schemą:

Step up transformer
Push-pull apkrova

Pirminės transformatoriaus apvijos identiškos- po 10 viju montažinio laido. Antrinė apvija apie 100 vijų laiduko. Taigi, transformacijos koeficientas lygus 1:10. Jei į trafą paduosim 10V, antrinėjė turim gauti apie 100V. Transformatoriaus šerdis feritinė- vidutinio dydžio šėrdis iš kompiuterio ATX maitblokio.

Atsargiai su antrinės apvijos įšėjimu. Ten visdėlto aukštoka įtampa. Ji jūsų neužmuš- nes maža srovė, bet “jobnins” kaip reikiant. Dar vienas pavojaus šaltinis- jei ant išėjimo įdėti didoką elektrolitinį kondiką, jis gali sukaupti pavojingą kruvį. Bus kaip elektrošokas.

Nixie on the output
Neoninė lemputė įšėjime.

Šios neoninės lemputės (nixiai) dirba nuo pastovios įtampos. Šiai panaudotai lemputei reikia apie 160V, kad pradėtu šviesti. (O pirminis šaltinis tik 15V mažyčiukas sieninis “kubelis”)
(Kitos detalės panaudotos schemoje: PHB55N03LT, 500 ir 1K rezistoriai, IN539 diodas, neaiškios talpos HV kondensatorius, ИН-14 neoninė lempa, C1685 tranzai iš seno Panasonic teliko, 1000mkf kondikas)

Sekanti pamokėlė 🙂

2 replies on “TL494 – universali mikroschema, 4 dalis”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *