Racijos

Darėm ryšio tyrimus su Kenwood TK-760G-1 racijom. Kol kas kiek nusivylęs ryšio kokybe…

Kenwood mobile radio TK-760G-1 VHF FM transeiver

Racijos dažnis kažkur tarp 136? ~ 174 MHz, išėjimo galingumas iki 25W (išėjimo kaskadas padarytas ant mitsubishi firmos hibridinės mikorchemos (modulio) M67741H). Pats modulis kiek galingesnis- tai 150 ~ 175MHz, 12.5V, 35W(max) dviejų pakopų stiprintuvas. Turėjau garbės vieną modulį sulaužyti, tai viduje stovi du tranzai (o gal ir mikroschemos) ir keli palaidi kondensatoriai ir droseliai. Sprendžiant pagal datasheet grafikus, šitie moduliai turėtų veikti ir už diapazono ribų, gal tik stiprinimo koeficientas bus mažesnis. (hint! galima ir kitą diapazoną užteršti, kad ir su Veronica FM + modulis)

Panaudojūs paprastas ketvirčio bangos ilgio strypines antenas buvo daromi eksperimentai. Deja ryšis kiek nuvylė- nepavyko susiekti su žaliakalniu. Nors daugiaaukščių rajone jos veikė gana dideliu atstumu. Itariu, kad jų diapazonos kažkiek pjaunasi su žaliakalnio radio stoties veikla. Nes su rusiška radijo stotele Маяк (164MHz, ~10…15W) ryšis buvo be priekaištų. Papildymas- iškėlus antena virš stogo viskas gerai. Pasirodo, kad aš visai išsiblaškęs- mano stogas jau geležinis! 🙂
Dabar reikia perprogramuoti Kenwoodus į kitus diapazonus ir vėl išbandyti. Tik čia bėda, kad kažkaip nepavyksta susijungti su ta racija. Padariau perėjimą iš RS232 į TTL lygius, susiradau ir gavau programinę įrangą, pajungiau ir nesigauna. Nors pusė darbo jau padaryta- racija ant savo displėjaus jau užrašo “-PC-” t.y. pereina į programinį režimą.

Papildymas: Pasidariau naują programerį ir jis puikiausiai veikia.

15 replies on “Racijos”

  1. Eee gal aš atsilikes nuo naujoviu bet kam tokios nesamonės kad norint naudot kitus diapazonus reik perprogramavimo, kuo netinka ale ” rubilnykas ” ?

  2. Todėl, kad radio stotelės užprogramuotos end-useriui, tik vienam kanalui. Dėl to tavo rubilnyko tai nieko nesupratau, ką norėjai pasakyti.
    Šiaip naujoviškos stotelės turi viduje dažnio sintezatorių valdomą mikroprocesoriaus ir be programavimo nieko nepadarysi.

  3. Koks tikslas tokių end-userinių imtuvų ? Butu bent koks “rub… ” ee gerai gerai ” manualinis” kanalų perjungimas 🙂 .

    Atsiminiau kažkokio filmo ištrauka
    “Šitas televizorius rodo net du kanalus, kurį nori ta ir žiūri” 🙂

    Kiba žmonės ant tiek nudurnėjo jog nemoka, nesugeba kanalų nusistatyt, knopkių maigyt). Civilizacija degraduoja 🙂 . Ar čia kokia “gudra” radio ryšių kontroliavimo ideologija . :/ ?

  4. Racijos dirba licenzijuojamame diapazone. Todėl “manualinis” dažnio pasirinkimas neleidžiamas. O dėl “žmonių degradavimo” tai matyt dar mažai sutikai žmonių kurie technikoje nė bum bum, o priversti dirbti su ja…

    Jei pavyks “atrakinti” racija, tada bus galima pasirinkti bet kokį dažnį. Gaila, kad racijos nekabina radio megėjų diapazono.

  5. Kas del megeju diapazono, tai turetum galeti pakeisti ir i megeju diapazona, tik reiks perderinti iejimo ir isejimo konturus. Esu bandes tokia operacija su kenwood’ais, tik rankinukais. (Tiksliau teko prasyti, kad suderintu, nes neturiu matavimo aparaturos tokiems dazniams 🙂

  6. Su Kenwood TK-760G-1 teko tureti biski reikalu. Seip, jei paciam pavyks ja “atrakinti” ji tikrai veiks ir megejiskame diapazone, gal siek tiek sumazes jautrumas ir galingumas, bet vistiek is jos iseis ne maziau 25w. Tiesa Kenwood TK-760G-1 programinasi biski kitaip nei TK-760. Dabar prie reikalo, nupirkciau as is taves viena veikiancia ir neperprograminata, kokios kainos galeciau tiketis ?

  7. Mano turimas modelis kogero 146-174MHz be hackinimo. Su hackinimu apima visa megejiska diapazona. (per mazas jautrumas be hackinimo). Neturiu galimybes patikrinti.

  8. Oj, 108MHz labai jau arti prie transliacinio diapazono. O beto, kiek pamenu, pas lėktuvus AM moduliacija. O gal klystu. Čia FMas.

    Kompiuterinė programa mažiausią skaičių leidžia įvesti 100MHz, bet ar tikrai PLLas persireguliuos aš nežinau. O kad konturai bus ne į temą ir kris tiek jautrumas, tiek išėjimo galingumas. Nežinau, nesusidūriau.

  9. sweikas,mane sudomino ne tiek racija kiek jo preprogravimas. Pats turiu TK-378G racijas,kurias kazkada uzrakinau taip kad nebeinu i “dealer mode”. Praktiskai veikia tik vienu dazniu 470MHz ir vsio, o labai noreciau pereit i PMR diapazona ir drasiai ja naudoti be kazkokio itampos. net kabeli KPB-22 isigyjau,bet nesugebu prisijungt. Perejus i -PC- rezima, neuzilgo gaunu ERROR ir baigias mano norai nuskaityt devaisa:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *