Lazerio maitblokis

Lazerio maitblokis tai pats primityviausias srovės šaltinis. Schema nukopijuota iš die4laser.com ir kiek pakeista. Kadangi tai linijinis srovės šaltinis, tai visa perteklinė energija išsiskiria ant tranzistoriaus. Kadangi naujoviški tranzai nebijo karščio (mano naudotas dirba iki 150oC!) tai radiatorius gali būti mažiukas arba visai be jo. Kai dariau eksperimentus tranzas ant tiek įkaito, kad atsilitavo laidas 🙂

lazerio maitblokis

Rezistoriai R4, 5, 6 tai priemonė nustatyti maksimaliai srovei. R8- tai šuntas. Čia reikia dėti apie 1 omo rezistorių. Aš idėjau 0.47 omo, tai maksimali srovė kiek per didelė. R2, 9- 1K. R1 apie 600 omų. R3, C1- tai soft-start grandinė. Aš ja nepasinaudojau. C2 saugo nuo autogeneracijos- keli šimtai pF. Aš nieko neįdėjau. C3- kiek didesnis kondikas. Tranzas- bet koks galingas lauko tranzas. Aš panaudojau kažkokį iš motininės plokštės.

Srovę tekančia per lazerį galima išsimatuoti matuojant įtampą ant šunto. Jei šuntas bus 1 omo, tai kiekvienas voltas ant šunto reikš po amperą.

lazerio maitblokis

Čia PCB plokštės paveiksliukas. Jei atspausdinti jį su 200dpi rezoliucija, tai bus kaip tik klijuoti prie plokštės. Galite pasinaudoti lazerinio printerio ir “proso” technlogija, kad pasidaryti šią plokštę.

Prietaisą geriau maitinti ne didesne kaip 5V įtampa. Nors jis veikia kad ir nuo 12V. Tik labiau kais tranzistorius.

NAUDOKITE NAUJĄ SCHEMĄ!

6 replies on “Lazerio maitblokis”

  1. Dėmesio. Šis srovės šaltinis yra pavojingas lazerio diodams. Kur kodėl dega diodai aš dar nežinau. Gal dėl kažkokių pereinamųjų procesų. Todėl dar nejunkit savo lazeriukų prie jo. Aš sudeginau savo lazerių archyvą.

  2. Bet jie ir jautrus parazitai (du perkaito del pereinamuju procesu ijungiant maitinimo saltini). LG DVD burneriuose buna apvalus su trim kojom.

  3. Betkokiem lazeriam maitinti tinka mobilkos autopakrovejas, jis isduoda stabilizuota itampa apie 5V. Perlitavus viena rezistoriu is itampos stabilizatoriaus gauname sroves stabilizatoriu. Stabilizatorius impulsinis, su mikroschema ir induktyvumu (rite), todel beveik nenaudoja energijos ir delto nesyla. As pasigaminau reguliuojama sroves stabilizatoriu, veikia puikiai nuo 7 iki 20 V itampos saltinio, isejimo srove iki 500mA. su juo nesudeginau nei vieno savo lazeriuko. Dar prie jo padariau mygtuka, kad ji paspaudus butu galima paduoti lazeriukui kita nustatyta srove, tad pirma prisitaikai mazu spindulio galingumu, paspaudus galia padideja iki maksimalios 😉 Yra panasiu pakroveju kitiem buitiniam daiktam, ju maksimali isejimo srove apie 2A, ten yra didesne rite.

  4. turiu du lazerius is dvd ir nlb nusimanau koki rezitoriu jungti kaskoki turiu bet nzn kokio reikia ir buciau lb dekingas jai adminas padetu siuo ir kitais iskulusiais klausimais jmganjaman@inbox.lt arba skype jastinmaik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *