IR vs Raudonas

Warning! LaserKiek patobulinau maitinimo šaltinį. Įdėjau įtampos stabilizatorių, papildomus šotkti diodus, keletą kondensatorių ir kol kas sistema veikia su mažo galingumo raudonu lazeriu ir su padidinto galingumo IR lazeriu iš “DVD combo” įrenginio (DVD skaitymas + CDRW skaitymas rašymas). Tas radiatorius kaip ir nereikalingas, bet sistema kartais kiek pašyla. Kintamas rezistorius sugraduotas miliamperais. Nuo 0 iki 200mA. Kaip tik lazeriams.

IR vs RED

Šalia maitblokio dvi identiškos linzės. Tai įgaubtos linzės, todėl jos nedidina ir nefokusuoja lazerio spindulio. Jos skiriasi savo medžiaga ar apsauginiu sluoksniu. Viena iš paprasto optinio stiklo, o štai kita iš specialaus, infraraudonus spindulius blokuojančio stiklo. Ji atrodo truputi melsva.

Va dabar eksperimentas apie spindulių filtravimą. Tik prašom atkreipti dėmesį i tai, kad IR lazeris gal 10x galingesnis nei mažytis (~5mW) raudonas DVD skaitymo lazeris.

IR vs RED

Kaip matosi iš paveiksliukų, speciali linzė gana efektyviai blokuoja IR spindulius. Panašaus stiklo filtrai yra uždėti ant fotoaparato matricos. O štai raudonas spinduliukas gana beveik be pokyčių praeina pro abi linzes. (bendras spalvos pokytis pasidarė dėl to, kad fotikas bandė atlikti automatinį white balanse). Abiem atvejais srovė per lazerio diodą apie 40mA (IR diodas dirba ne max galingumu).

Filmukas: IR lazeris. 100mA. CDRW. Nesufokusuotas. (xvid, 1.5Mb)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *