Windows CE

Jau seniau rašiau apie į mano rankas patekusį terminalinį kompiuteriuką. Ten man nepavyko kažkaip jį paleisti. Gal jau buvo sugadintas Windows CE imidžo failas ar dar kas nors. Šiandien vėl papuolė keli terminaliukai su tuo pačiu gedimu- paisputę kondikai maitblokyje. Per pusvalandžiuką juos pakeičiau ir pradėjau žaisti su kompiukais.

terminalai

Terminalai bent jau užsikūrė iki standartinio mėlyno windozės fono. Ir net bandė jungtis prie kažkokio tai serverio. Įdėjus kortelę į dideli kompiuterį matosi keli Windows CE sisteminiai “image” failai ir “Document and Settings” direktorija. Ten guli keistoki sisteminiai failai kuriuose surašyti visi Windows CE registry ir kiti nustatymai. Kažkur čia slepiasi slaptažodžiai ir sistemos nustatymai. Nieko gero internete tuo klausimu neradau, bet netyčia eksperimentuodamas su failais pastebėjau, kad užtenka perkelti “system.hv” failą į kitą vietą (ar net perkopijuoti failą pirmyn- atgal) ir Windows CE (bent jau šio modelio terminalo) pameta sistemos nustatymus ir pasirodo konfiguracinis “wizardas”.

Jei jau pamatom šitą langelį, tai drasiai spaudžiam “cancel”. Poto einam į “Start Menu”, “settings” ar “Control panel”. Ten susirandam “System” ikonėlę ir spaudžiam “reset to factory default”. Po to kompas teisingai persikrauna, paklausia tinklo nustatymus, video nustatymus ir pasileidžia desktopas.

Mano turimose CF (compact flash) kortelėse turėjo būt WinCE 4.2Pro ir 5.0 (o gal jau ten visur 5 versija). Šioje versijoje instaliuotas Internet Exploreris 6.0 neturi lietuviškos koduotės. Unicodinius puslapius (kad ir šį Weblogą) rodo teisingai- su visom raidėm.

Šiaip labai smagus internetinio naršymo kompiukas. Jį galima paleisti “kiosk mode”, tada vartotojai negalės reguliuoti sistemos nustatymų. Tai pat rastos programos standartiniams Win šeimynos serverių terminaliniams pasijungimams. Taip pat ir Cytrix klientas.

Žaidžiant su failais iš CF kortelės svarbu diskelio neformatuoti ir neliesti (nekopijuoti, kilnoti, perrašyti) BLDR failo iš pagrindinio katalogo.

Mano turimo prietaiso failai CF kortelėje:

2003.04.15  18:38            16.384 BLDR
2007.12.06  20:04    dir          BMP
2007.12.06  20:04    dir          Documents and Settings
2020.01.28  04:38            67.739 EBOOT.BIN
2005.08.20  16:18        15.484.163 NK.BIN
2005.08.20  16:15           308.316 SPLASH.BIN

Documents and Settings turinys:

2007.12.06  20:04    DIR          default
2001.05.31  12:24                52 default.mky
2001.05.31  12:41           131.072 system.hv
2004.09.08  09:45                52 System.mky

default turinys:

2001.05.31  12:41           131.072 user.hv

BLDR- tai “antrasis” bootloaderis. Pirmasis įrašytas į boot bloką. BLDR tai nejudinamas failas. Pajudinsit ir boot blokas nesuras jo. Ir gausit kažką panašaus į “sitema nerasta”. Kad atkurti sistemą reikės gauti veikiančios sistemos imagę. Splash.bin- ekrano užsklanda. Kiek supratau taip paprastas BMP failas su nedideliu papildomu headeriu. eboot.bin- nežinau. nk.bin- tai visas likęs softas ir pati WinCE (The Windows CE image). Per patį Windows CE, kortelės turinys atrodo žymiai įdomiau- ten yra ir windows ir program files direktorijos ir dar visokių gerybių.

19 replies on “Windows CE”

  1. As irgi tokio noreciau 🙂 bet kaip supratau i ji nei firefox nei kokio winamp negalima imest?

  2. Kodėl negalima? Viską galima. Šiaip tai jama ir taip yra Windows Media playeris. Bet galima ir Winamp įdėti (jei jis yra PDA ir WinCE versijos).
    O galima (ir galbūt bus daroma) visai išmesti WinCE ir instaliuoti Linuxą. Bent jau Linux Debian etch sugeba užsikurti ir susirasti visus įrenginius (nežinau tiktai, ar teisingai mato video plokštę).

  3. turiu gps įrenginiį su suinstaliuota WinCE 4.2. Įjungus, yra trys ikonos, kurias paspaudus atitinkamai pasileidžia 1. Navigacija, 2. MP player, 3. Settings. Ar yra koks būdas, kad įjungus matyčiau START mygtuką, Desktopą, galėčiau instaliuoti programas? Beje, tai Bluemedia BM6400. www,bluemedia-it.com

  4. Rekomenduočiau kreiptis į omnitel.navigacija forumą. O šiaip, teoriškai tai galima padaryti. Jei pradėti burti pačiam, tai reikia pažiūrėti ar matosi sisteminiai failai /windows direktorijoje.

  5. Abejoju, kad gps žinovai padėtų, čia greičiau reikia išmanančio WinCE. Na, aš norėčiau į tą įrenginį žiūrėti kaip į kompą su operacine sistema. Arba, įsivaizduokim, kad tai delninukas su WinCE. Tik kažkoks langas mums užstoja desktopą. Tos trys ikonos – tai, ką jos gali paleisti, galima koreguoti. Windows kataloge yra .txt failiukai. Juose galima pakeisti, pvz. kelią iki .exe failo. PVZ. navigacija suinstaliuota pačiame įrenginyje. Aš įdedu SD kortelę, .txt faile nurodau kelią, kad paleidžiamasis failas .exe yra SD kortelėje. Taip man pasileidžia kita navigacija. O kaip man atskirti, kurie failai yra sisteminiai?

  6. Kaip tik navigatorių grupė užsiima tokiu WinCE hackinimu. O windowsai matosi lygiai taip pat, kai ir dideliam kompe: windows direktorija, program files, My Documents, viduje daug sisteminių failiukų…

  7. taigi, su PC susijungia per laidą, pasileidžia ActiveSync programa, tada darau Explore. Matome Documents and Settings, May Documents, My Flash Disk, Programm, SD Card, Storage Card, Temp, Windows. Gal man Windows katalogą nusikopijuoti į PC, gal tada kas paaiškės…Galėčiau spjauti į visą tai, bet iš principo norisi kažką tokio nuveikti, pasigilinti…

  8. Jei failai matosi, galima instaliuotis naują windozę arba aiškintis kad išjungia start-meniu. Gal užtektu registry paredaguoti… Deja, šiuo klausimu negaliu patarti.

  9. TAi kaip startuoja tavo navigatorius vadinama “kiosk mode” taigi ieskok intike kaip apeiti ta dalika

  10. jei domina tai si daikta gamino exan. su jais nemazai laiko praleidau. pagrindine beda tai jiems mirsta maitiakai ir kimbineja.relisys greit bankrutavo . jame yra ide jungtis tai laisvai gali pakabinti hdd ir daryt ka nori. atmintele dedasi kaip notebokui. sodimas. pc 333. jei jis dirbant kibineja tai pamegink isjungti com portus biose. jei domina parasyk pabandysiu tau tools’a atsiusti jiems remote control manager .

  11. Nelabai svarbu, kažkur po lova mėtosi pataisyti, bet kadangi jie lėtoki, tai nelabai man ir reikalingi. Čia jei koks megėjas ką pakonstruoti susigundytu, tai išmainyčiau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *