Giroskopas

Papuolė į rankas senas serverinis SCSI diskelis: Seagate Cheetah, ST39102LW. Tai 9Gb, 10000 apsukų kietas diskas. Kadangi diskas senas, jame daug “judančios masės” (6 diskai), o ir 10K RPM duoda papildomą efektą. Kad pajusti šiuos efektus nebūtinai reikia greituminio disko- užtinka pakilnoti veikianti kietą diską ir pajusite keistas jėgas. Šiame bloge aš net nesiruošiu aprašinėti kokios jėgos ir kaip jos čia veikia. Prašom geriau žiūrėti į filmuką.

Beja, tai vienas iš paaiškinimu, kodėl giroskopai, kurie gali sukaupti daug energijos, netinkami naudoti transporto priemonėse.

2 replies on “Giroskopas”

  1. precesija 🙂 geras dalykas.
    dar gali pabandyti pajungt laida kai laikai rankoj harda, kai isisuks diskai patrauk ranka ir laikyk ti uz laida… turetu hardas likt horizontalus

  2. Procesija geras dalykas – ir aš su tuo sutinku. Manau mokslininkai tik pradeda įsisavinti ir išnaudoti giroskopo savybes. Giroskopais kosmose (ar bet kur kitur) galima irtis erdve tarsi vandenyje irklais. Giroskopas pasitarnautu ir bekurėje elektros energijos gamyboje. Žodžiu daug dalyku dar neišnadota.
    O hardas neliks vietoje, jis nusvirs, dėl likusiu hardo nesisukančių dalių masės: variklio, korpuso, PCB, galvučių mechanizmo, diskų centrinės dalies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *