Grubu, bet veiksminga

Kartais reikia kokybiško, didelės srovės, mažos įtampos šaltinio. Dažniausiai tokie daromi su impulsiniu stabilizatorium. O dabar tie stabilizatoriai veikia ant labai aukšto dažnio, PCB darosi sudėtinga ir šiaip daug vargo… Bet galima elgtis grubiai. Kiekviena rimtesnė video plokštė turi net du tokius stabilizatorius. Labai patogu pasinaudoti “šustresne” video plokšte dėl papildomo maitinimo gnybto. Štai pavyzdukas- nVidia Geforce 7600GS (AGP) 256Mb DDR2 DVI HDTV TV out ir kiti pribumbasai…

VGA regulator

Nuo plokštės nulupam GPU, atmintį ir šiuo atveju AGP2PCIe bridžą- jie mums nereikalingi, ir šiaip jie elektrą vartoja ir labai kaista 🙂

Pasinagrinėjam stabilizatoriu. Ju čia du. Abu surinkti su ta pačia mikroschema- Intersil ISL6549CBZ (ant pačio čipo 6549CBZ). Mikroschemoje yra du stabilizatoriai- linearinis (mažatriukšmis) ir impulsinis. Mane labiau sudomino impulsinis…

VGA regulator
Didesnė schema

Viskas reguliuojasi dviem rezistoriais R1 ir R4. Rekomenduojama keisti tik R4. Šioje plokštėje CPU core maitblokis (mažiau volto) padarytas su kairiuoju (fotkėje) droseliu (pilkas kvadratas 1uH) ir maitinasi nuo 12V. O štai periferijos, atminties maitblokis dešinėje. Su droseliu susuktu ant žalio žiedo. Šis maitblokis energiją ima iš 5V maitinimo. Pati mikroschema maitinasi nuo 12V.

VGA regulator

Nupjaunam maitbloki (aš panaudojau dešinę pusę dėl to, kad maitblokis stabilesnis ir yra kištukas. CPU core maitblokis labai žemos įtampos ir be milžiniskos, galbūt dešimčių amperų, apkrovos dirba nestabiliai.
Įtampa be reguliavimo 1.87V, bet užtenka pakeisti R4 ir bus kitokia. Aišku nereikia pulti į kraštutinumus, nes prie didelių Vin ir Vout skirtumų gal reikės keisti induktyvumą.
Įėjimo įtampa į mikroschemą max 14V. Į raktus irgi geriau neviršyti šios ribos. Rekomenduojama 12V. Dėl droselio induktyvumo rekomenduoju pasiskaityti datasheetą. Beja, ant plokštės yra ir visokios apsaugos bei srovės matavimo grandinės, bet jos gana sudėtingai atliktos, todėl neverta jas reverse-engineerinti.

Kitokios video plokštės su kitokiom mikroschemom, bet jei yra droseliai, vadinasi impulsinis maitblokis yra ir jas galima perdirbti pagal savo poreikius.

Papildymas 2008.11.02

Galutinis

Žalias laidas- išėjimas. Geltonas storas- 12V. Juodi laidai- žemė. Ploni geltoni- įtampos nustatymo kintamasis rezistorius. Pakeičiau išėjimo kondensatorių į aukštesnę įtampą (25V, 1000uF). Dariau stress-testą. Srovės maitblokis duoda daug, o kai užtrumpini, pirmasis svyla Q1 tranzas (prasimuša) ir visas 12V galingumas papuolą į išėjimą.
Įtampa reguliuojasi nuo 0.8V iki beveik 12V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *