ATX remontas: apkrova

Remontuojant ATX maitinimo šaltinius reikia apkrauti juos kokia nors apkrova. Galima tam tikslui panaudoti kompiuterį, tačiau jei kas nors nesigaus, tas kompiuteris gali sudegti. Paprastai tam reikalui naudojamos lemputės, tačiau jos nėra geras sprendimas. Šaltos, nešviečiančios lemputės varža yra žymiai mažesnė nei šviečiančios. Todėl automobilinio 12V 55W halogeno starto srovė viršija 100A. Todėl iš seno ATX maitblokio ir keletos rezistorių pasidariau apkrovą.

ATX apkrova

Šios apkrovos schema maždaug tokia. Dar žadu kiek ją patobulinti ir padidintį apkrovą.

ATX apkrova

Ši schema siurbia iš ATX maitinimo šaltinio apie 166W energijos. Galios maždaug taip paskirstytos: 5V grandinė- 27.7W, 3.3V- 36.3W, o 12V grandinė tik 103W. Čia jau reikia tobulinti, nes šiuolaikiniai kompiuteriai daugiausiai galios suvartoja per 12V grandinę, bet apkrova kinta. Tai ne tik visokie kieti diskai ir CD/DVD (jie čia mažiausiai ima), bet procesoriaus maitinimas. Tai pat, rimtesnės, smurtinės video plokštės stipriai apkrauna 12V grandinę.
Iš 5V maitinasi tik USB ir kažkokia smulkmė. Kai kurios durnos motininės USB maitina iš budinčio maitblokio- mano apkrova dar neapkrauna budinčio, ten reikia apkrauti apie 1A srove. 3V grandinė maitina visus PCI lizdus ir čipsetą (per papildomus stabilizatorius). Kompo atmintis (per stabilizatorių ant motininės) maitinama iš 3V, bet kartai iš kitų įtampų.

ATX apkrova

Šie balti rezistoriai turi nominalią 5…7W galią. Tačiau jie čia dirba perkrauti, todėl reikalingas ventiliatorius. Kiek padirbus, kambaryje pasijaučia svylančios elektronikos kvapas- rezistorių korpusai tikrai karštesni nei 100 laipsnių. Dėl šiluminės inercijos, išjungus apkrovą, dar gana ilgai “garuoja” šiluma. Aš net kiek prisibijau, kad likutinė šiluma neišlyditu ventiliatoriaus korpuso.

Hot

6 replies on “ATX remontas: apkrova”

  1. Reikalingas daiktas, vis rankos neišsitiesia tokį pasidaryti. O nichrominė viela tam reikalui netiktų?

  2. Viela tiktu, tik reikia užvinioti taip, kad ji neprisiliestu prie kokio laido ar dar ko nors. Tie balti rezistoriai tai ir padaryti iš nichrominės vielos.

  3. būna įvairių konstrukcijų- aukšto dažnio rezistoriai keraminiai, paprasti- vieliniai. Visokie variantai galimi. Keletą ir aš esu sulaužęs- viduje buvo viela.

  4. Apkrova patobulinau taip, kad priklausomai nuo to, kiek pajungi kištukų, tiek gauni galios. Pajungi VGA kištuką- dar keliasdešimt vatų iš 12V, dar kokį disko laida prijungi- vėl vatai iš 12 ir 5V railo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *