Osciliatorių testeris

Aš naudojų “naudotas” detales, šrotą. Kartais tai duoda papildomas problemas. Kai dariau ciklono plokštę, man reikėjo 50MHz osciliatoriaus (generatoriaus). Aš ir panaudojau tokią detalę. Tačiau kai viską surinkau, tik vėliau pastebėjau, kad prie esamo Vcc tas osciliatorius neveikia. O kelti sistemos įtampa aš negalėjau dėl kitų elementų parametrų. Šiandien staiga užėjo noras pasidaryti kaip ir testavimo plokštelę ir kartu kaip išorinį “clock” šaltinį. Taip gimė šitas “greitukas”.

Schemą nupasakosiu žodžiais: kištuko lizdas maitblokiui, jumperių (trumpiklių) komplektas pasirinkti darbo įtampai, universali vieta osciliatoriams, stabilizatorius (MIC29152), kondikai, indikacija, SMA lizdelis signalui.

Eagle PCB paveiksliukas:
Osciliatoriu tersteris
Jei norėsit, PCB paveiksliukas, 600dpi.

MIC29152 tai “low dropout” stabiliztorius kurio išėjimo įtampa nusistato su išoriniais rezistoriais. Dabar, kaitaliojant trumpiklius, galima pasirinkti Vcc įtampą šiom reikšmėm: 1.24V (be trumpiklių), 1.5, 2.5, 3.3, 5V.

Osciliatoriu tersteris
Surinkto aparačiuko nuotraukyteje matosi, kad panaudota tik viena SMA jungtis. Visas PCB padengtas alavu tik todėl, kad čia čiupinėjamas prietaisas, o tokie su neapsaugoti variu labai negražiai pajuoduoja. Reikėtu kur nors nusipirkti kokybiško lako spausdintų plokščių apsaugai.

Prilituotas 3.3V osciliatorius parodė, kad jis puikiausiai veikia ir 2.5V režime. Tačiau prie 1.5V jau neveikia.

4 replies on “Osciliatorių testeris”

  1. oką? 🙂 Perlituoti paprasta, o ir ne taip dažnai prireikia tokios procedūros. Jokio čio lizdelio nepanaudosi- korpusai skirtingo dydžio, dažniai dažnai tokie, kad be padoraus kontakto neprasisuksi.

  2. Na, ir prie didesnių dažnių “skambės” kabelis, bet jei naudojama tik testavimo tikslais – tada viskas OK, o jei taktuoti kokią konstrukciją, tada jau visokių pašalinių efektų galima sulaukti.

  3. Nesikabinsiu prie schemos, šaunu, kad autorius vis kažką sukuria, o tik pasakysiu, kad būna purškiamų lakų, pradedant pastelių apsaugai ir baigiant normaliu laku fanerai. Bėda tokia, kad pastarieji gerokai dvokia, taigi, kaip ir su visais lakais, tenka dirbti atsargiai ir ilgai vėdinti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *