Naujos ritės testavimas

Ankstesnėje žinutėje rašiau apie “Jaučio ragų” konstravimą. Dabar fotoreportažas iš testavimo. Labai jau man lėtai vyksta šaltkalvystės darbai- neturiu aš tokio talento. Naujame, dar nesukurtame aparate kaitinimo dalis išsitraukia. Nutariau išbandyti stalčiuką su senesniu generatorium: half bridge su kondensatoriniu įtampos dalikliu.

Čia fotkė iš šono:
PLL induction heater copper tube
Kiek matosi pakankinta auka- 19 numerio veržlė. Juodas ATX korpusas tolumoje- generatorius. Ritė aušinama vandeniu: uždaras ciklas, priverstinė cirkuliacija su mažu siurbliuku, mažiau nei puslitrio vandens rezervuaras.

Daugiau fotkių pratesime:

Nelabai kokybiška fotkė:
PLL induction heater copper tube
Nedidelis rezervuaras su vandeniu- nuo 18°C, temperatūra greitai užkilo iki 50°C.

PLL induction heater copper tube
Eksperimentą teko nutraukti dėl kitos bėdos: perkaito rezonansinio konturo polipropileno kondensatoriai. Pirometras parodė 100°C temperatūrą. O tai šiems kondikams yra kritinė riba. Kodėl jie kaista? Todėl, kad per konturą (ir aišku per kondikus) teka didelė srovė. Vienu metu padariau kelis matavimus (tai ne max reikšmės): konture tekėjo 75kHz srovė, oscilografas parodė apie 100V įtampą. Kondikai tai 4 vienetai po 0.68µF=2.72µF.
Truputis matematikos: kondensatoriaus varža Xc=1/(2*π*f*C)=1/(2*3.1415926*75000*0.00000272)=1/1.28177=0.780Ω.
Srovė per kondikus I=U/Xc=100/0.78=128A!!! Niekingi 32A per kondiką… 🙂

Man reikia kondikų… man reikia galingų kondikų! Gal turit pasikaupe?

PLL induction heater copper tube
Kita problema- feromagnetikai (nu geležiai) prie pat konturo. Aišku varžteliai kažkiek kaista, bet labiausiai nukentėjo oscilografo “krokodiliukas”- per kelias minutes užuodžiau plastmasės smarvę. Pasirodo užkaito geležinis įžeminimo gnybtukas ir išlydė apsauginę gumą.

PLL induction heater copper tube
Čia veržliukė jau su teisinga temperatūra. 🙂

PLL induction heater copper tube
O čia jau naujojo aparato full-bridge dalis. Matosi: IGBT tranzai, diodai, snuberiai ir amortizuojantys kondikai (balti, polipropilenas, GE, 400VDC, 5µF). Čia dar nėra 15V zenerių. Jei nepustys, rytoj nupirksiu.

MagnetHotHigh Voltage

10 replies on “Naujos ritės testavimas”

  1. ne, pirmiausia talpos labai didelės, poto, jie yra žemadažniai- prie aukšto dažnio ir srovės ta alyva viduje užvirtu ir kondikas sprogtu. Dar problemos su įtampa- jei nėra apkrovos ikištos (aukštas Q) tai rezonanso metu įtampa labai kyla…

    Kol kas vienintelis sprendikas- imti mažesnės talpos polipropilenus ir daryti baterijas. Originalių indukcinio kaitinimo kondikų (aušinamu vandeniu) kažkaip ebay dar nemačiau.

  2. O kokios eilės ča galingumai vaikšto? Šiaip įdomu kaip tada kaitlentėse aušinimas vien oru padarytas, o virš 2kW.

  3. laba diena,

    norėčiau paklaust, gal bus koks straipsniukas su paaiškinimais, niuansais, kaip pasidaryt toki kaitinimą, kaip suderint. Nes su lytuokliu lyg draugauju, bet klausimu yra. Gal sudėsite viską į vieną vieta ir kaip ka kur daryt. Būtų labai šaunu.

    Ačių

  4. Bus schema, bus paaiškinimai kai tik schemą sutiuninsiu. Yra dabar surinktas generatorius, tačiau jo veikimas kažkoks nekorektiškas. Radau internete kitą schemą, bet dar nesukonstravau.
    Taip pat nėra išspresta kondensatorių problema, todėl negaliu paleisti aparačiuko visa galia.

  5. Sveikas, gan gražiai padirbėta:)
    Dėl kondikų, siulau pamiršti tų kondikų naudojimą. Pats naudojau WIMA FKP1 serijos (1200V 65nF) bateriją kuri buvo 2uF, prie 2-3 kilowatų net kaisti nenorėjo, ir neten prilitavus išvadus visi takeliai gražiai nugaravo nuo pcb. Ebay gali gauti reikiama kondikus už 50lt
    (arba galiu tau parūpinti Celem 600A/500V 300KWAR talpa 1.2uF
    Aušinami vandeniu lyg ir).
    p.s jie nepigūs

  6. sveikas. senai jau judintas kampelis. turiu tau kelis klausimus. kaip pradzia naudojant “inverterine svarke” sunku padaryt indukcini kaitinima ?
    gal turi gatava aparaciuka parduoti ? arba detalu aprasyma pasidarymui ?
    lauksiu atsakymo i pasta 😉 geru tau svenciu 🙂

  7. ojo, 5 metai jau praėjo. Svarkė visiškai tam netinkama, nebent rimtai perdaryti. Svarkė dirba fiksuotam dažnyje, o čia reikia dažni reguliuoti, kad veiktu rezonanse. Power detales aišku galima panadoti, bet “protą” reikės padaryti naują.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *