Naudingas generatorius

Paprasta schemutė, lengvai padaroma ir nelabai brangiai kainuoja. Tačiau su juo galima atlikti keletą įdomių eksperimentų.

Tam reikės įsigyti:
Vieną mikroschemą IR2153 (apie 7Lt), porą galingų mosfetų (galima išsilupti iš kur nors, galima pirkti, parametrai apspręs tik aparačiuko galingumą.), kintamą 10K rezistorių, greitą aukštavoltį diodą (jei nejungsim į aukštą įtampą, galima ir paprastesnį. Bet būtinai GREITĄ). Keletą elektrolitinių kondikų, rezistorių. Polipropileno du kondensatorius…

Schema tokia (1 pav.):
generatorius
Didesnė schema spausdinimui.

IR2153 mikroschema tai generatorius ir mosfetų draiveris viename korpuse. Išėjimo mosfetai gali dirbti iki 600V įtampos (rodos). Generatoriaus dažnį nustato RC grandinėlė: C2, kintamas rezistorius, apribojantis rezistorius 4.7K. Detalių parametrai nekritiniai- galima dėti bet kokius, tik reikia stengtis, kad generavimo dažnis būtų nuo 30kHz iki kelių šimtų kilohercų.
Kondikas C1 tiks bet koks, jis saugo mikroschemą nuo spontaniškų virpesių.
Greitas diodas atlieka “bootstrap” maitinimą- kiekvieno impulso metu, kai atsidaro apatinis raktas, per šį diodą įsikrauna antrinio, bootstapinio maitblokio kondikas C3. Kadangi viršutinio rakto atsidarymo metu ši grandinė prisijungia prie aukštos įtampos, tai diodas turi laikyti aukštą įtampą- didesnę nei U2.
Kondikas C3 geriau koks nors kilmingesnis, low ESR, gal koks tantalinis. Jis dirba griežtai impulsiniam režime.
Tranzai Q1 ir Q2… kokius gausite, tokius panaudosit. Jie turi būti maždaug du kartus didesnės įtampos nei antrasis maitblokis U2 ir laikyti kiek galima daugiau srovės. Tranzai turi būti tvirtinami prie radiatoriaus ir reikia stebėti jų temperatūrą (2 pav.).
Kondikas C4 polipropileninis- jis yra energijos kaupykla. C5- saugo nuo pastovios įtampos išėjimo į transformatorius. C4 ir C5 turi laikyti U2 įtampą- talpos keli mikrofaradai.
Maitblokis U1 – bet koks maitblokiukas nuo kokio switcho ar panašiai. Jo įtampa apie 12V ir ne mažiau 100mA (t.y. bet koks populiarus maitblokiukas). 5V maitblokiai netinka.
U2 – koks nors galingas maitblokis, akumuliatorius. Toliau pažengę konstruotojai gali naudoti šimtus voltų. Profesionalai gali išsilyginti rozetės įtampą ir ją pumpuoti. Bet tada reikia saugotis, nes visos detalės galvaniškai susijusios.
Trafukas dar bus apšnekėtas kitose žinutėse.

Galimi patobulinimai:
generatorius
Didesnis paveiksliukas.

1. Jei trafo šerdis gali įsimagnetinti, galima jungti taip kaip 3 pav. Kondikai tokie pat (ar didesni) kaip C5. Tačiau efektas bus dvigubai silpnesnis.
2. Jei naudojama aukšta įtampa ir ji arti kritinės tranzo įtampos, reikia sumontuoti “snuberius” (4 pav). Jie montuojami prie pat tranzistorių.
3. Jei naudojam kokius nors labai mandrus tranzus ir U1 įtampa arti kritinės gate įtampos, galima sumontuoti apsaugas kaip 5 paveikslėlyje.
4. Galima naudoti ir IGBT tranzistorius, tik jei tranzistorius neturi viduje imontuoto diodo, neužmirštam sumontuoti apsauginį diodą prie kiekvieno tranzo. Diodas turi būti greitas ir jo darbinė įtampa didesnė nei U2 (6 pav).

Gaunasi kažkas tokio:
Generatoriukas
Tas droseliukas nelabai reikalingas- aš ji sumontavau, nes generatoriukas gana smagiai glušino teliką. Galvojau, kad padės, bet nepadėjo. Tai buvo U2 filtras.

27 replies on “Naudingas generatorius”

  1. Tai sis generatorius uz gesindawo telika? tai galingas jis tada kiek suprantu, kur imanoma jy panaudot praktiskai ar tik mokslo pasiekimais jis toks kokiem grafikam stebet ar dar kam

  2. humax: Šeip šis generatorius nevien mokslo tikslams skirtas. Jis labai dažnai naudojamas impulsiniuose maitinimo šaltiniuose.

  3. O tavo 555 moka valdyti MOSFETus? Turi “high side” draiverį? Šios mikroschemos 6 koja darbo metu gali pasijungti iki 600V įtampos. Nuo tokios įtampos 555 ne tik sugestu, bet ir išlakstytu į gabalus. 🙂

  4. :O tikrai neatkreipiau dėmesio. Dėkui, kad paaiškinai.. 🙂 P.S. Ar galima prie šio draivo, trafo antrinę jungti konkrečiai ne trafo, bet ant šerdies užvyniotą 5-10 vijų? Nebus per mažai?

  5. o IR2153 nekaista? saviske baisu laikyt ijunkta, nes signala generuoja lyg ir sekmingai, daznis irgi reguliojasi reguliojasi, taciau pradeda kaisti, kai jau pirsto islaikyti nebeeina(speju 50-70 laipsniu turetu but) isjungiu, nes baisu kad perkaist gali.

  6. Taip, kaista. Kaitimas priklauso nuo dažnio.
    Jei butu padori plokste, aušintusi geriau. Dabar reikėtu kokį radiatorių prisukti.
    Tačiau nėra labai baisus karštis. Manau kad priklauso nuo mosfetų talpos.

  7. Sveiki.
    Sakykit ar pakaktų 55V mosfet’ų be snuberių, jei U2 bus iki 24V? Ypač jei naudosiu su įvairiais trafais mažo/didelio induktyvumo? Nesinori, kad tranzai poškėtų, bet labai neblogą variantą radau IRF3205…
    Be to ar apsisaugoti nuo viršįtampių nepadėtų papildomai pajungti ultra fast diodai lygiagrečiai vidiniams mosfetuose?

  8. 55V mosfetas? Ir 24V? Tikrai sudegs. Dabar junginėju visiškai kitą projektą- 12V su PWM ir kaip apkrovą pajungiau kažkokį keistą motorą. Oscilografas rodo apie 60V spaikus. Mosfetas 200V.
    Diodas saugo nuo reverso, o pramuša tiesiogiai.

    Tikriausiai čekų kalbą gerai įvaldei 🙂
    http://danyk.cz/mosfety.html

    Paveiksliukus tikrai suprasi.

    Tik čekas dar neatrado transilų.

  9. Hm… Bijojau to. Snuberiai man netinka, žadu eksperimentuot su LC rezonatoriais, bus tada sunku parametrai skaičiuot kai dar snuberis su savo talpa…
    O jei kaip stabilitroną galingesnį užkabinus 30V tarp drain ir source?

  10. Pas mane keleta atvejų planuoju net dvigubas rezonansas bus. Pirminė ritė rezonuos antrinės harmonika arba tuo pačiu dažniu kaip antrinė. Pirminėje srovės rezonansas – antrinėje įtampos. Na geriausias būdas išsiaiškinti – elsperimentas! Reiks pasidaryti universalesnę pcb su papildomom vietom modifikacijoms ir šaudyt tuos mosfetus, arba ne. Dar priedo pasiimsiu saują IRFP260N. Tie truputį rimtesni.
    Beje noriu tau Levai padėkoti už greitus atsakymus. Šaunus Tu žmogus, greit ir aiškiai atsakai, įdomus straipsneliai, “savas” rašliavos stilius – super! Tavo blogą beveik kaip paštą tikrinu. 🙂

  11. IRFP260N ir panašus mosfetai savo laiku buvo lupami iš CRT monitorių 🙂

    O dėl operatyvių atsakymų- paprasčiausiai pasisekė. Tuo metu sedėjau prie kompiuterio ir gavau žinutę apie naują komentarą.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *