Išlydžiai visokie

O dabar, prie senesnėje žinutėje aprašyto generatoriaus prijungiam skleistinės transformatorių iš seno televizoriaus. Dar karta pabrėžiu, kad tikrai iš seno teliko, kur aukštos įtampos lygintuvas sumontuotas kaip atskiras blokas. Jei naudoti naujovišką transformatoriu su lygintuvu, tai reikia kažkaip nusidaužyti plastika iki apvijos. Nes pastovi įtampa turi tendenciją kauptis kondensatoriuose ir labai stipriai trankytis. O štai kintama aukšto dažnio įtampa nėra labai pavojinga- ji tik gali pradeginti skylutes piršte (tas ir matosi video filmuko gale).

koronos islydis

Čia matosi teliko ar monitoriaus transformatorius. Aš nepanaudojau originalios pirminės apvijos, o suvyniojau keliolika vijų laido ant laisvos transformatoriaus vietos. Labai gražiai matosi antrinė- kaip toli laideliai suvynioti nuo ritės krašto. Čia todėl, kad elektra nepabėgtu per bobinos kraštelį.

koronos islydis
O čia gražus koronos išlydis nuo 2 centų monetos. Tai kiek primena Kiriliano “auros” fotografijas, tačiau dažnis čia kiek mažesnis ir gal galios didesnės- objektai gana greitai įkaista.

Spauskite ir pamatysite daugiau nuotraukų ir filmuką:

Koronos nuotraukos padarytos taip: Kaip pagrindas panaudotas plastikas iš seno LCD monitoriaus (tas plastikas su kvadratėliais, vos ne 1 cm storio organinis stiklas). Ant pagrindo eina plona vielutė ir ant tos vielutės padėtas objektas. Ant viršaus uždedama stiklinė lėkštutė (stiklinė, mažas akvariumas, petri lėkštelė) su nedideliu kiekiu vandens- tai bus kitas, permatomas elektrodas. Jei jūsų vanduo ypač švarus, galima ištirpinki kelis trupinėlius druskos.
koronos islydis
Čia nedidelė veržlė. Nors ji kampuota, tačiau elektrinis laukas pasiskirsto daugmaž vienodai.

koronos islydis
O štai raktelis turi aiškius kampus srovės nutekėjimui. Todėl nuotrauka padaryta su mažesne įtampa. Geriau matosi filmuke.

koronos islydis
Sugedusio DVD grotuvo PCB gabalas. Nuotraukoje nelabai gražiai atrodo, tačiau filme matosi kaip išlydis laksto po takelius.

rusenantis islydis IFK-120 lempoje
Ksenoninė blico lempa (ИФК-120). Joje labai gražiai rangosi rusenantis išlydis.

Ir pats filmukas:

Žaiskite saugiai! Elektra ne juokas.

HotHigh Voltage

11 replies on “Išlydžiai visokie”

  1. neilgai. Lempa perkaista ir sugenda. IFK tai impulsine lempa. IFK-120 tai rodos 120 džiaulių lempa. O tie džiauliai ar per sekundę ar per minutę aš nežinau.

  2. Nu fsio Levai, dabar su tavo idėjom ir fantazijom filmuosim lietuviškus žvaigždžių karus.

  3. Kosminė fantastika 🙂 Video atkarpa su pcb fragmentu labai elektroniška, nors į reklamą dėk. O su IFK lempom kažką panašaus esu išbandęs naudodamas senos lcd matricos apšvietimo inverterį, tiesa jis gausiai per silpnas, bet išlydžio makaronas susiformuoja…

  4. wow! kur toki flayback transformatoriu parovei..? O.o as meginau savo junkt is dvieju po 8k apviju turetu but 16kv bet ka zinau kaip ten kas saveikoj dingsta.. tai rezultatai nestebuklingi. gal gali patart kur tokiu susieskot? ;]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *