Polimeriniai kondensatoriai

Jau kuri laiką kompiuterinių plokščių gamintojai pasimokę iš praeities klaidų reklamuoja naują “navarotą”:

polimeriniai kondikai

Kas čia per Japoniški “solid capacitors”? Kas per stebūklas? Tikriausiai čia taip vadinami polimeriniai kondensatoriai. Nuo paprastų elektrolitinių kondensatorių jie skiriasi tuo, kad jame nėra skysto elektrolito. O jei nėra skysčio, nėra kam užvirti, išgaruoti, sprogti… Teoriškai, šie kondensatoriai turi dirbti ilgiau nei įprasti elektrolitai. Arba laikyti aukštesnę darbo temperatūrą.

Iš visokio šroto parinkau vienodus 470uF, 16V kondensatorius:
polimeriniai kondikai
A- standartinis, lituojamas per skylutę kondikas. B- SMD variantas. C- polimerinis kondikas. Vienintelis išorinis skirtumas kuri pastebėjau, kad polimerinio kondensatoriaus korpusas neturi apsauginių įrantų ant korpuso. Šios įrantos skirtos saugiam garų ir dujų išleidimui jei kondikas sugenda- kad snukio neišplikytų.

Pabandom išvynioti…

polimeriniai kondikai

Standartinis elektrolitas- tai pilka skardelė, drėgnas popierius. Tuo tarpu pas polimerinį kondiką kažkokie suodžiai tarp skardelių. Ir jie tikrai sausi.

Ta motininė plokštė nuo kurios dėžutės paimta pirma iliustracija tikrai pilna polimerinių kondikų. Tiksliau pasakius, ten stovi VIEN polimeriniai kondensatoriai. Ir prie šito, pridėjus 24 (!) fazių CPU core reguliatorių, tikrai tikiu, kad ta motininė dirbs ilgiau nei garantiniai 36 mėnesiai. Manau 700Lt už motininę ne veltui išmesti. (čia šiaip i7 serverio motką).

Dar informacijos apie kondensatorius, kondensatorių talpos žymėjimą ir kiek info apie kondensatorių ESR (impendansą).

8 replies on “Polimeriniai kondensatoriai”

  1. Viskas vadinasi jau gesti nėra kam…
    Visi apsikrauna kompais su tom matkėm, ir gyvena ilgai ir labai laimingai 🙂
    O kas tada naujus kompus pirks, rinka įtiunins ? :))

  2. Nebijok, vistiek teks pirkti. Ne dėl kondensatorių, tai dėl kokios mikroschemos šimtakojės atsilitavimo. Dabar tokia naujausia mada…

  3. labas gal ne visai i temą norečiau paklausti, pakliuvo man i rankas asrock motinine plokste (senute gal 4-5 m. jai) su p4 3 Ghz procu. kuriasi jinai lygtais viskas tvarkoj, bet mažytis niuansas, plokštės plotas(ten lygtais kažkokie konderiai, tranzai…) prie tos vietos kur jungiasi laidai atėję iš maitblokio, mano manymu gan stipriai kaista. ar čia norma ar gresia svilimu? sorry uz nevisai temą.

  4. „klausimas- iš kur 50000 valandų jei datašytas rašo apie 5000 valandų“

    Deitašytas rašo valandų skaičių prie tam tikros temperatūros. Kaip ir pats žinai, mažėjant temperatūrai, didėja kondensatoriaus tarnavimo laikas. Klausimas dabar tik kiek. Vienas buvęs Panasoniko inžinierius savo knygoje berods minėjo, kad neva temperatūrai sumažėjus 10-čia laipsnių, kondensatoriaus tarnavimo laikas padvigubėja. Plius priklauso ir nuo to, kokio dydžio srovės tekės. Tai daryčiau prielaidą, kad motininių plokščių gamintojai savo reklamose būtent į tai ir atsižvelgė ir „paskaičiavo“ tuos savo 50 tūkst. Juo labiau, kad vieno gamintojo (kondikų) tinklapyje net buvau radęs kondikų tarnavimo laiko skaičiuoklę, priklausomai nuo darbinės temperatūros, apkrovos. Na, bent jau kalbant apie elektrolitinius. Šitiems irgi gal kažkas panašaus galioja :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *