IR nuotraukos 2

Kiek patobulinau USB web kamera iš ankstesnės žinutės. Perkuičiau kalną visokiausiu senoviškų VHS video magnetofonų ir radau vieną kurio IR daviklio akutė buvo uždengta visiškai juodu filtru. Filtras kiek apibraižytas, todėl jį pritvirtinau išorinėje objektyvo pusėje. Dar prisidėjo ir juostelės tamsumas. Kraštelius kurie neužsidengė užtušavau labai geru juodu flamasteriu.

IR camera hack
Patobulinta USB web kamera su IR filtru.

Dabar fotografuojant šviesoje nereikia ieškoti šešėliu- filtras gana gerai pašalina matomos šviesos spindulius. Bent jau LCD monitorius atrodo kaip pilkas tuščias ekranas.

Daugiau fotkiu:

IR camera hack
Čia jau kitas filtriukas- jis skirtas VFD indikatoriams. Nelabai tinkamas šiam eksperimentui.

IR camera hack
Juodo stiklo lėkštutė. IR spinduliams ji beveik skaidri.

IR camera hack
To pačio stiklinio komplektėlio nuotraukytė.

IR camera hack
Namų gamybos vyšnių ir aviečių trauktinės. Vyšnios didesniam butelyje, o štai avietinė kiek susidrumstė kol stumdžiau ruošdamas fotosesijai. Matomam spektre vyšnių ir aviečių trauktinės sodriai raudonos spalvos.

IR camera hack
Tikriausia įdomu, kokia medžiaga užstoja IR spindulius ir praleidžia matomą spektrą. Tam labiausiai tinka vario jonai. Šiame stiklainyje yra kiek panaudotas spausdintų plokščių (PCB) ėsdinimo tirpalas. Melsvas atspalvis nuo ištirpusio nuėsdinto vario. Manau, kad pašalintas melsvas filtras taip pat turėjo daug vario jonų. Kažkur turiu aš panašių melsvų stiklų kuriuos išlupau iš chirurginės lempos- ten infraraudoni spinduliai tikrai nereikalingi, nes jie kaitina ir džiovina prapjautą mėsą.

Tolimesnis tobulinimas- IR šviesos šaltinis. Tikriausiai iš IR šviesos diodų. Bet gali būti, kad toks pašvietimas bus pernelyg “monochromatinis”. Gal reikės surasti kažkur garaže tarybinį IR prožektoriuką.

22 replies on “IR nuotraukos 2”

  1. grynai iš smalsumo, kokybė/jautrumas atrodo labai gerai, kas būtų pabandžius kokią panelę nufotografuot tokiu daiktu..? :}

  2. Pats natrio persulfato tirpalas yra visiškai skaidrus skystis. Visą efektą duoda ištirpęs varis. Manau toks pats efektas gautusi ir su vario sulfatu.

    O dėl “gerai panaudotas” tai nėra teisybė. Jis dar gana daug vario gali suėsti. Paprasčiausiai storas skysčio sluoksnis.

  3. Drabužius nuimtu, bet nuotraukoje ”nuogybės” ryškumas priklausytų iš kokios medžiagos dėvi drabužius.

  4. Cia is smalsumo, o pirmoj nuotraukoj matosi pultas, kartais ne no xoro dvd grotuvo? 🙂

  5. Tai mes tik xoro remontuojam, dar gyvas tas brendas 🙂 jo matariukai buvo beda superine, dabar kitos bedos 😀

  6. Kai dar motoriukų bėdos buvo, tai jų pas mus atveždavo. Tai kelis skirtingus modelius pasiėmiau pasibandyti. Poto daugiau neutilizavo, pradėjo eiti philipsai su nulankstytu šleifu ir dar kažkoks kitas modelis su nenagrinėta bėda. Dbar kiek mačiau philipsai eina su Sony optika, tai šleifas nebenusilanksto. Bet kažkas kitas genda. 🙂

  7. Jo pas mus sleifai lankstosiu atverstuokuose dvd. Bet tai philippsas ne low endas kaip xoro 🙂 uzspaminau cia i tavo tema 🙂

  8. as vis laiko nerandau sitam eksperimentui idomu butu isiaiskint kaip radaro kamera reguotu i ir ar uv dijodus tik galinguma dijodu kaip…

  9. Persidariau ir aš tokią kamerą :). Visai smagu vyšnių kompotą ar juodą puodelį kiaurai matyt. Sudomino mane ir kitų daiktų peršvietimas – kaip jau kažkas minėjo drabužius – tai kokius daiktus be jų dar galima permatyt? 🙂
    Ir dar, tam, kad permatyt, kiek supratau, reikia galingo IR spindulių šaltinio. Tai dar noriu paklaust – koks skaitosi galingas ir maždaug kokio reiktų peršviesti ne tik stikliniams juodiems puodeliams, bet ir daugiau. Iš turimų keturių IR LED pasidariau reguliuojamą IR žibintuvėlį, bet jo nepakanka.

  10. kitados savo nokios 6131 kameros IR filtra buvau nuemes. gan grazios foto gaunasi.
    as: pasiimk sena DVD RW irenginy, islupk dioda, panaudodamas lesi sukoncentruok mazdaug kad uzdengtu visa objektyva tos kameros, ir viskas ka jie gaus bus tik balta foto 😀
    (nes tie diodai ir IR nemazai turetu turet, ir matomos sviesos per akis)
    aisku jei issiaiskintu kas taip dare, tai truputi supyktu.

  11. CDRW įrenginyje stovi galingas IR lazeris. Gal ir gerai, tačiau koherentinė šviesa nelabai tinkama fotografijoje ir jos spektras labai jau siauras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *