Medinės knygų lentynos

Aš turiu beveik visas “Pasaulinės fantastikos aukso fondo” knygutes iš Eridano leidyklos. Per daug metų susikaupė daug knygučių. Ir jos labai painiojasi, kas nors skolinasi ir negražina, kartais pats nerandu ir šiaip užima daug vietos. Pirmasias knygas dėjau į normalias spintas bet dabar knygų tiek daug, kad netelpa. Nutariau pasidaryti kokias nors paprastutes lentynas, kad būtų paprasčiau. Tačiau čia yra viena problema- man nelabai gaunasi gražiai sukalti visokius inkilėlius, o visokios medinės, geležinės ar plastikinės dėžutės (korpusai) visada gausi kreivi ir negražūs.
Tačiau reikalas prispaudė, o ir Senukuose pamačiau beržo medienos klijuotu plokščiu. Kodėl tokia prabanga kaip mediena? Todėl, kad nevirškinu drožlių plokščių, nepatinka jų padengimas. O beto, jos sunkios ir laikui bėgant deformuojasi. Kažkada šnekėjau su baldų gamintoju dėl lentynu, tai ir kainos pasirodė didokos ir negarantavo dėl deformacijos.
Taigi, prisipirkau visokių medžiagų (tame tarpe ir geriamu) ir per porą valandų (pakeliui dar instaliavau du kompus) gavosi va toks šedevras:

Medines lentynos
Beja, čia jau antra lentyna. Pirma lentyna jau užpildyta. Dar matosi, kad National Geographic žurnalai bet kaip suštabeliuoti ir dalis audiotechnikos.

Skaityti toliau (darymo instrukcijos ir kitą):

Lentyna nutariau daryti iš “natūralių medžiagų” t.y. be jokio metalo ir klijų. Visus sujungimus padariau su dygiu.
Medines lentynos
Ir pradžių nusipirkau 8mm diametro dygį ir tokio pat storio grąžtą. Bet pirma skylutė parodė, kad gaunasi šūdas. Todėl likusias skilutes gręžiau per du kartus- pirma su 7mm medienos grąžtu, poto su 8mm metalo. Taip gavosi tikslesnės skylutės ir dygis teisingai įsikalė.
Medines lentynos
Knygos yra sunkios. Iš pradžiu norėjau jungti su 5cm ilgio dygiais, bet vėliau panaudojau 7cm. Lentos storis 18mm, išorėje dygio liko apie 5…10mm. Vadinasi į lentyną sulindo 4.. 5cm dygio. Manau tvirtumo užteks. Beja, vieną lentyną laiko 6 dygiai. Kodėl tiek daug? Todėl, kad sau darau ir todėl, kad už 4Lt gauni 100 dygių. 🙂 Matosi, kad lentyna kažkaip kreivai stovi? Čia todėl, kad verikalios dalys yra siauresnės nei horizontalios. Nors ant etiketės parašyta, kad lentos plotis (ir lentynos gylis) lygiai 20cm… Reikėtu nuobliuoti, tačiau apseisim.

Medines lentynos
Kitas “must have” pirkinys- kampiniai spaustuvai. Reikia minimum dviejų vienetų. Geriau turėti 3 ar 4. Paprasčiausiai taip lengviau dirbasi. Dar reikia didelės metalinės liniuotės, drelės, plaktuko, dulkių siurblio, nervus raminačių ir dar kokio nieko.
Svarbu neskubėti, nusipaišyti planelį, susirašyti visus išmatavimus. Prieš gręžiant, dar kartą viską patikrinti, nes poto jau bus sunkiau suremontuoti. Dar karta sakau, neskubėti.
Paimi šonines lentas, su pieštuku pasižymi skylutes, išgreži su 7mm gražtu. Pakeliui pasibaisėji grąžto kokybe ir koks jis kreivas ir kaip durnai gręžia. Poto su spaustukai pritvirtini lentynas, pasitikrini išmatavimuis. Gręži toliau. Pasikeiti grąžtą, sugręži, sukali dygius, išgeri “uspakajoncus”. Ir taip toliau, su visom lentynom. Likusius išlindusius dygius reikėtu nupjauti, bet neturiu tam priemonės…

Medines lentynos
Kadangi dirbam kambaryje, ant kilimo, tai po kiekvieno gręžimo su dulkiu siurbliu surenkam pjuvenas. Dar patarimas- konstruokit lentynas tokioje patalpoje iš kurios surinktą lentyną bus lengva išnešti 🙂

Lentynos gavosi be nugarėlės. Nenupirkau jokios faneros (ar baldinio kartono). Jei darysitės tokias lentynas, neužmirškit nugarėlės- ji priduoda “statiniui” tvirtumo.

Lentynos ilgis 120cm, trys eilės. Lentynoje telpa maždaug 261 knyga (negrūdant). Užpildžius lentynas, ant medienos galima užrašyti kur kokia knyga stovi, ar bent kokiu numeriu prasideda lentyna. Taip lengviau susitvarkyti pvz. perkraustant į kitą vietą.

Vienai lentynai sunaudota:
2 vertikalios lentos – 800x200x18mm
4 horizontalios lentos – 1200x200x18mm
24 dygiai – 8mm x 70mm.

16 replies on “Medinės knygų lentynos”

  1. Šiaip ne taip radau čekutį.
    Didelis beržinis skydas- 12.39Lt, mažas skydas- 8.29Lt
    Dygiai rodos 4Lt.
    Viso ~70Lt.

    Grąžtas medienai pora litų. Metalo jau turėjau. Va spaustukai tai tikriausiai brangesni, bet aš jau iš seniau turėjau. Metalinė liniuotė brangi.

  2. Šaunu Levai. Taip ir toliau. Puikus gaminys, man tik ydomu kokios ar kokių lentynų reikėtų visą tavo elektroniką sukrauti? Manau jau mediena nelabai tiktų?

  3. Ačiū Levai,

    dabar jau ir aš žinosiu kam skirti kampiniai spaustuvai. Pasirodo jungimą stačiu kampu galima taip paprastai atlikti 🙂

  4. Medis kaip ir kitos natūralios medžiagos visada yra teisingas pasirinkimas. Ypač jei daraisi baldą ilgam. Bet ir plokštė plokštei nelygu. Taip tai yra masinės gamybos medžiaga naudojama dėl efektyvaus medienos panaudojimo, pigumo, patogaus naudojimo, nes gabaritai dideli. Eilinė pigi MDP su melamino apdaila, lygintuvu užlygintomis briaunomis, ypač kokio “buko” imitacijos išties verčia vemti, bet būna ir dar blogiau plokštė su kartoniniu koriu viduje. Tiesa čia sutinkama nebent masinėje gamyboje ir ne tokia plona. Bet yra ir MDP ar MDF kuri yra faneruota natūralios medienos faneruote. Aišku ji vistiek sunki, prifarširuota klijų, bet kita vertus mažiau reikalų su traukimusi, sukimusi. Aišku klijuoti skydai žymiai stabilesni, nei tiesiog lenta, td šiuo atveju viskas gerai.
    Beje kalbant apie lenkimąsi tai gali būti paskaičiuojama, kažkur dar turėjau medžiagą apie tai, bet realybėje taip jei ir daro tai gamyklos gaminančios labai dideles serijinių gaminių partijas.
    Šiuo atveju kalbant apie konstrukciją būčiau daręs truputį sudėtingiau – skyles į išorines sieneles gręžčiau ne kiaurai tam, kad surinkus baldą jų nesimatytų. Kitas variantas norint išardomos konstrukcijos naudoti ekscentrines sąvaržas. O galinė sienelė išties nepamaišytų, prie medienos geriau būtų fanera nei MPP, dar geriau ją būtų įleisti nei prisukti ant viršaus, bet čia jau sudėtingėja gamyba.

  5. Išaiškėjo dar viena autoriaus gerbtina savybė – fantastikos mėgėjas. O kokia kolekcija, tiesiog nagus nusigraušiu. 🙂 Šaunus tvėrinys. Dar šaunesnis raportas.

  6. Pries 12 metu, persikraustydamas ismeciau apie 2000 ivairaus zanro knygu, nes niekas neeme dykai

  7. Oldtimeriui: galima, bet tada reikia turėti daugiau patirties ir mokėti tiksliai išgręžti skylutes. Suklysi ir lentyna nesusirinks. Dėl fanerinės galinės sienelės… nu reikia jos, tačiau nėra kur greitai ir pigiai nusipirkti. Senuku pjaustykla kažkur dingo iš mano darbo rajono, o visą plokštė netilps į automobiliuką.

    xumot: jus teisus, tai S-70 naudojama pasyviam režime.

    zaliukui: kai kurios knygos taip morališkai pasensta, kad jas tikrai galima išmesti (tai ypač liečia tarybinių laikų knygas). Tačiau kai kurios knygos nesensta. Dėl Eridano knygučių- ten yra ir šūdo ir geru veikalų. Bet gi nepulsi dabar rušiuoti.

  8. Tiesa, netiksliai išgręžus skyles būtų bėdos. Senukų pjaustykla nušluota nuo žemės paviršiaus dėl kylančio Banginio. Dėl faneros bjauroka, kad visą lapą reikia pirkti, kurį tik tada gali ir supjaustyti. Nors regis 6mm turėjo ir pakankamai padoraus transportavimui lengvuoju auto gabarito, net į sedaną kažkaip sukišau. Tik per gerai čia tokia stora…

  9. Na nėra taip jau sunku išgręžti skyles ne kiaurai. Namų sąlygomis tai puikiausiai galima atlikti, tik reikėjo pasigaminti papildomų įrankių.
    Nereikia nei kampiniu spaustuvu.
    Įgręžti skylėms į lentynas pasidarai tokį kampą su dviem skylėmis ( sulenki metalinį iš aliuminio arba gali nusipirkti, senukuose daug visokių tvirtinimui, tik sunki juose išgręžti skyles 🙂 ), kur nuo lenkimo linijos atstumas lygus pusei lentynos storio, o atstumas tarp skylių lygus numatomam atstumui tarp kuoliukų.
    Prie lentynos spaustuvais prisitvirtini šabloną ir išgręži skyles, po to perneši šabloną į vieną skylę įkišęs pleištą ir vėl gręži.
    Panašiai ir su sienelėmis, tik gal dar reikia kampainio, jog lygiai prisitvirtintum.
    Gręžimo gyli reguliavau labai paprastai, apvyniojęs gręžtą izoliacija 🙂

  10. Aš irgi panašų projektą dariau, tai naudojau ant grąžto prisukamą spec. geležėlę. Ji riboja gylį ir nereikia bijoti, kad nepamatysi, kur sulindo izoliacija, kamštis ar dar koks daikčiukas. Aš dariau dviaukštę lovą vaikui, t.y. viršų, nes apatinė dalis buvo, ir labai sunki. Dariau du šoninius dygius (kad lenta nesisukinėtų pagal savo ašį) ir kiauriniu varžtu (kad neišsiskėstų). Tas kiaurinis varžtas – tai normalus varžtas, tik spec. veržlė yra kampu dedama. Dėl galinės sienelės, arba mano atveju, apačios – nedėjau faneros, o tokį metalinį stipinų kryžių. Iš esmės, galima keturis varžtus įsukti ir viela sutempti, kad nesvyrinėtų, tačiau kryžiokas yra patogiau, nes laiko ir stumiant, ir traukiant. Lova laiko iki šiol, beje, tik jau nebe lova, o šoninė lentyna, nes lovą nupirkau metalinę dviaukštę. Buvo taip papigiai, kad negalėjau neimti 🙂

  11. Su “viela” tiksliau su plieniniu trosu pas mane sutvirtinta mobili 19″ etažerė kur stovi visi mano “lituokliai”. Ten panaudojau metalines lentynų dalis, storos faneros lentynas, keleta 19″ prietaisų ir ratukus nuo dauginimo aparato. Kadangi svorio centras gana aukštai, tai nelabai ir stumdau, o apačioje pridėjau sunkenybių.

  12. Hm. Klijuotos medienos lentynom nenaudočiau – ji (spėju!) nėra tokia stipri kaip neklijuota. Lengvas eridano knygutes atlaikys, bet žurnalus, albumus – ne…

  13. Kažkada teko nagrinėtis klijavimo stakles. Jei viskas pagal technologiją, tai klijavimo siūlė (prie normalių sąlygų) yra tvirtesnė nei mediena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *