Impulsinio maitblokio perdarymas į LED draiverį

Remontuojant ir šiaip ardant šiuolikinę kinišką techniką lieka impulsiniai maitblokiai. Juos galima panaudoti tiesiogiai pagal paskirtį jei išėjimo įtampos tinka, pervynioti transformatorių ir pasidaryti savo maitblokį su reikiamom įtampom, išardyti ant dalių… Kilo įdėja perdaryti tokį maitblokį į LED lemputę.
Visi impulsiniai maitblokiai veikia pagal tą patį principą- aukstos įtampos pusė turi PWM moduliaciją valdomą per optroną. Optronas paprastai maitinamas pagal kokią nors schemą kuri reguliuoja diodo ryškumą pagal išėjimo įtampą. Va tipinė schema (A):

maitblokis perdarytas i LED draiveri

Iš trafo įtampa išlyginama diodais (ar net su sinchroniniu detektorium), filtruojama ir per įtampos daliklį paduodama į palyginimo schemą. Palyginimo schema labai dažnai daroma su reguliuojamo šunto TL431 pagalba.
Plačiau apie jį galima pasiskaityti datasheete, tačiau ši schema labai paprasta- kai įtampa ant valdymo elektrodo viršija Vref (apie 2.5V) šuntas atsidaro. Du rezistoriai po 2K dalina išėjimo įtampą (5V) per pus ir kaip tik gaunasi tie 2.5V. Pats šuntas šuntuoja grandinę per optoporos šviesos diodą ir papildoma ribojanti max srovę rezistorių (330R), 1K rezistorius duoda pradinę srove per šuntą kad išvengti šviesos diodo netiesiškumo. Papratai optoporos šviesos diodas maitinamas iš didesnės įtampos išėjimo (čia pavaizduota 12V), bet galima iš to pačio. Kondikas filtruoja triukšmelius ir duoda nedidelę inerciją.

O jei padaryti iškreiptai? Paimti išėjimo itampą ir tiesiai paleisti per optroną (B)? Ogi stabilizatorius stabilizuos iki darbinės optrono srovės (manau 10mA ar panašiai) ir stengsis palaikyti srovę, ne įtampą. Tada galima prijungti daug diodų nuosekliai, užšuntuoti optroną rezistorium, kad nustatyti srovę ir viskas turi būti čiki. Deja, kad paleisti daug diodų reikia aukštesnės įtampos. Man pasisekė- šis maitblokis iš kažkiokio DVD grotuvo su VFD indikatorium, todėl jis turi ne tik 5 ir 12V apvijas, bet ir minus 22V. Šiame eksperimente aš sujungiau 5 ir 22V apvijas nuosekliai ir prijungiau prie diodų.

maitblokis perdarytas i LED draiveri
Tas pastovus mėlynas rezistorius (mažiau nei 600 omų) neturi įtakos, jis papuolė po ranka ir panaudotas kaip laidelis. Srovę reguliuoja mėlynas trimeris. Elektrolitinis kondensatorius nepajungtas prie išėjimo- jis liko nuo senesnės schemos.
Schema veikia! Srovė rodos stabilizuota- diodai pradeda šviesti maždaug nuo 50V maitinimo, ties 80 pradeda stabiliai šviesti ir šviečia įtampą pakėlus iki 240V. Daugiau nekėliau, bet turi veikti ir nuo tinklo įtampos ir laikyti tikriausiai iki tiek kiek leidžia valdymo mikroschema. Čia FSDH321 – manau 10W draiveriukas kaip ir gavosi.
Pasistengus, schema galima būtų ir apdrožti ir sutalpinti į taupiosios lempos patroną.
High Voltage

15 replies on “Impulsinio maitblokio perdarymas į LED draiverį”

  1. Visdėlto tas rezistorius reikalingas. Matyt duoda šiokį tokį stabilumą ir leidžia startuoti schemai prie žemesnių įtampų.

    O ligoniui atsakysiu- manau kad galima, tik reikėtu pasiskaičiuoti dėl šunto veikimo principo. Tik ar verta? Yra gi tu draiverių padarytu Kinijoje.

    Čia neseniai mačiau už nepilnus 1.6USD (su atsiuntimu) 3W baltus diodus. Taigal ir galima būtų pasieksperimentuoti.

  2. Galima eksperimentuoti su atatinkama galinga varza. Viena balta led atstoja mazdaug 12 omu (cia pagal omo desni I=U/R; 0,29A=3,5V/12), arba galingas 3,5V stabilitronas, arba nuosekliai sujungta kruva galingu diodu. Tai isbandyta ir labai puikiai veikia su specializuotais chipais

  3. o kur transilas ar bent galingesnis stabilitronas? jei pravodke nestebuklinga, LED’ai turetu nejaukiai jaustis.

  4. Algiui: transilą ar stabilitroną reikia skaičiuoti pagal diodų kiekį- bet ir tai jiems nepadės. Nes diodai greitai svyla nuo srovės, o įtampa kyla vos vos. Transilas nėra toks tikslus, o stabilitronas gali ir neišgelbėti.
    Šiaip toks maitblokis yra ganėtinai stabilus- aš ji visaip prievartavau. Pas ji yra (jei neklystu) ir apsauga nuo perkrovimo (per pirminę apviją). Gal painioju su kitais čipais. Reikia tikrinti datasheetą.

    Va patikslinu:
    • Internal Start-up Circuit
    • Pulse by Pulse Current Limiting
    • Abnormal Over Current Protection
    • Over Voltage Protection
    • Over Load Protection
    • Internal Thermal Shutdown Function
    • Auto-Restart Mode
    • Under Voltage Lockout
    • Low Operating Current (max 3mA)
    • Adjustable Peak Current Limit
    • Built-in Soft Start

  5. Toks ispudis, kad nesupratote – vietoje LED, o ne kartu! Tik eksperimentams. Jei viskas gerai varza ar diodus lauk ir jungiam LED

  6. Nezinau, Levai, kaip su Tavo atveju – bet kai as naudoju ZXLD1350,…1360, … LM3405…
    Tai netgi labai tinka. Pasirenki Rsense – suzinai kokia turi stabilizuoti srove.
    Tada pagal balto LED (apie 3,5V) pasiskaiciuoji varza. Standartinei 350 mA srovei tinka mano turima 12 omu 10W varza. Koks ten kritimas ant jos tiksliai nereikia (nuo3,0V…4,0V). Tada pasijungiu schema ir kaitalioju maitinimo itampa. Jei sujungta teisingai – srove kaip ikalta laikosi. Tada jau drasiai jungiu LED (vietoje varzos). Aisku su stabilitronu gal ir paprasciau, bet tokiai itampai neturiu. Tai ne as sugalvojau. Ideja paemiau is zurnalo EPE.

  7. Laba diena,

    Man labai reikėtų patarimo ir pagalbos. Aš va būtent ir norėčiau diodams išnaudoti visokius maitinimo blokelius, kurie trūnija kampuose. Paprastai, jei jų maksimali srovė tinka diodams, jungiu tiesiai ir nesuku galvos. Pasiteisina. Bet va, kai kuriais atvejais netinka. Aš galvoju, ar būtų įmanoma padaryti kokį tai optrono diodo valdymą per tranzistorių, kad matavimo varža būtų kuo mažesnė?

    Papaišiau čia kažką ir net nežinau, ar tai bent kiek į temą. Norėtųsi, kad R1 būtų kuo mažesnė, o R2 — kad nesudegtų optronas. Na, kažkas tokio:
    http://imgur.com/UkrtXUZ

    Ar tai veiktų? Jei ne, tai ką būtų galima sulipdyti, kad pavyktų tuos optroninius valdymus išnaudoti srovei stabilizuoti? Konkrečiai man reikia numušti srovę nuo 1.2 A iki kokių 0.9-1..

    Dėkui.

  8. Gal ir veiktu, tik reikia paimti toki tranzą kuris veiktu pagal srovės kryptį. Dabar maitinimo pliusas eina i npn tranzistoriaus emiterį 🙂

    Gal taip…

    LED draiver

    Tik čia iškarto sakau, tai teoriniai pabandymai. Reikia dar pagalvoti, kaip elgsis realybėje toks jungimas. Du diodai imituoja optoporos LED įtampos kritimą.
    Srovės šaltiniui kintant, gaunasi toks grafikas:

    LED draiver
    Nežinau prie kiek mA optopora “atsidaro”. Ir dar neaišku kaip veiks per pereinamuosius procesus.

    Svarbi sąlyga: įtampos kritimas ant galingo LEDo turi būti didesnis nei reikia įtampos tranzistoriui ir optoporai suveikti + rezervas stabilumui. Jei ten įtampos neužteks, reikia dviejų maitinimo šaltinių kaip pavaizduota schemoje.

  9. Atsidariau vieną dominantį kroviklį Noškijos kroviklį, tai išėjimo dalis velniškai paini, kaip iš pirmo žvilgsnio, o optronas EL817. Kiek supratau iš jo datašyto, lyg ir 50 mA jo srovė. O vat , ar jis maitinamas iš papildomos apvijos, ar iš pagrindinės, nesupratau.

  10. Sauliau, atviras teorinis srovės šaltinis duoda begalinę įtampą. Ne teorinis duoda tiek, kiek sugeba. Kadangi tas pats trafas maitina ir aukštos pusės grandines, turim vieną problemą. Trafas turi dirbti apie normalų režimą- nei per mažai, nei per daug. Nes jei bus per mažai, neužtekts įtampos generatoriui ir netgi optronui uždegti. Bus per daug- iššaudys kondikai, valdymo grandinės ir viskas aplinkui. Gal net srovė per pirminį raktą bus per didelė, nes maitblokis stengsis dirbti and max režimo.

    Ar perskaitei raudoną teksta?

    Mano eksperimento metu aš naudojau maitblokį su mikroschema, kuris turi apsauga nuo per didelės maitinimo įtampos ir nuo per didelės srovės. Jei maitblokis supaprastintas, tai tada blogai.
    Norint saugiau dirbti su maitblokiais perdarytais į srovės režimą, reikia padaryti mišrų feedback- tiek srovės, tiek įtampos. Pvz. riboti įtampą iki 14V, srovę iki 1A. (Nors 14W mažas maitblokis nepatrauks).
    Norint pajungti didesnį LEDą, reikia daug srovės ir įtampos. Įtampa tai gerai, nes užtenka jos valdyti tranzui arba operaciniam stiprintuvui.
    (kaip čia http://www.vabolis.lt/2011/04/10/nauja-led-draiverio-versija/ )
    Nes jei bus toks variantas, kad užtrumpinsi LEDą, tai įtampa bus ant trafo arti nuliui, o ta pati įtampa naudojama ir uždegti optronui. Deja optronas neužsidega, ir trafas dirba pilnu pajėgumu.
    Dabar gamina maitblokių mikroschemas, kurios turi patogų galios ribojimą aukštojoje pusėje (o ten ir mažesnės srovės teka), kuris leidžia lengviau padaryti srovės šaltinį kuris nesprogsta.

    Beja mano šaltinis paskutinėje nuorodoje irgi biški čiudakavotas. Tačiau iki rodos 30W LEDus gerai maitina. Tik išjungiamas dar blykstelį kartas nuo karto. Kažkoks pereinamas procesas.

  11. Dėkui. Raudoną tekstą tai perskaičiau ir iš dalies srovės valdymas pavyko — kol nepabandžiau daugiau išplėšt. Pabandysiu kitą kartą dar srovės valdymą pridėt šalia įtampos, jokių detalių neišimdamas. Jei pavyks su mažesnės įtampos diodais, pabandysiu šunto įtampos daliklį kilstelėt.

    Su specializuotu valdikliu maitblokis būtų geriau. Turiu vieną DM311 mikroschemą iš ATX maitblokio, galbūt galėčiau jai iš savo svilėsio transformatorių panaudoti, bet jį greičiausiai reikėtų pervynioti, bent jau maitinimo apviją, o čia jau man per aukštos materijos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *