1W lazeriukas

Po truputi tvarkiau savo naujo lazerio mechaninę dalį ir kiek elektrinę. Gal būčiau daugiau padaręs, bet čia vienas gudrutis užkrovė ant galvos LCD monitorių remontą. Pakeliui susitvarkiau savo 17″ monitorių archyvą. Rezultatas patenkinamas- 3 monitoriai veikia. Beja, to gudručio monitorius nesusitvarkė, nes “kažkoks kitas meistras” jau buvo pridirbęs…
Taigi apie lazeriuką. Jau rašiau apie jo įsigijimą ir fotkę dėjau. Pakartosių seną fotke:

1W IR lazeris
Lazerinis diodas, dalis kolimatoriaus korpuso, kolimatorius ir bronzinis radiatorius- tarpiklis.

Viskas susideda maždaug taip:
1W IR lazeris
Bronzinė “vtulkė” dedasi į kolimatoriaus korpusą. Ją ištekinau “в притирку” t.y. tvirtai laikosi, nekliba ir šilumą lengvai perduoda. Diodas (dar neapterliotas termopasta) laisvai juda ant šios plokštės. Ant vienos kojos matosi užmauta spyruoklė kuri spaudžia diodą į radiatorių. Kita koja apauta raudonu izoliaciniu vamzdeliu. Jau sumontuotas vienas radiatorius.

Galutinai (beveik) surinkta sistema:
1W IR lazeris
Matom du radiatorius. Čia todėl, kad lazerio draiveris surinktas pagal klasikinę analoginę schemą su LM317. Papildomas 7805 apriboją maitinimo įtampą. Dabar lazeris pilnai dirba kažkur nuo 8V. Aišku sistema kaista, bet geriau kaista, nei netyčia susvyla kiek dar brangokas lazerinis diodas.

Šiaip lazeriukas šviečia. Jis tikrai galingesnis nei klasikinis DVDRW lazeriukas. Tačiau jis kartus ir didesnio taško. Va nesufokusuotas lazerio vaizdelis.
Lazerio kristalo forma
Aiškiai matom lazerio kristalo formą. Aišku ir tokį spindulį galima sufokusuoti į mažytį tašką, tačiau deginti pradeda daug anksčiau nei reikia :).
Tačiau labai didelio stebūklo nesitikėkit.

Neišvaizdus filmukas:

A ir dar, lazeris maitinamas maždaug pilna galia kuria reikalauja datasheetas, jokių turbinimų. 1W reikia duoti 1.2 – 1.3A. Aš duodu maždaug 1.00A. Optinė (teorinė) galia ~0.8W.
Laser

13 replies on “1W lazeriukas”

  1. Labas, Levai. ar galetum pademonstruoti kaip pjauna ir kokiu greiciu pjauna balta lapa? nes arba per video nesimato tos galios arba neiseina tau sufokusuot lb mazo spindulio as is dvd-rw IR diodo pjausciau balta popieriu, matosi, kad imanoma pjauti 🙂 o as matau tu degini medi, kai as bandziau medi svilint tai manau dumai siek tiek geriau pylesi.. gaila db jokiu diodu nebeturiu.. raudoni lazerio diodai mire o IR visus sudeginau 🙂 3v uzmaitines buvau.. tik kiek A nepasakysiu..

  2. Įdomu būtų pamatyti tokių lazeriukų kokį 10, sufokusuotų į vieną tašką.

  3. Čia kažkoks bugas paveikslėlio generavimo softe. Kažkur kažkas buginasi ir rodo briedus.
    Ir tai prasidėjo numigravus ar tai į 2.6 kernelį ar tai perėjus į kitą php.
    Tingiu perprogramuoti.

    Taip, tai 808nm lazeris. Aš norėjau su juo rašyti/graviruoti ant medžiagų.

  4. Man rodos ar ne su panašiais tik didesniu bangos ilgiu daro chirurgines operacijas ?

  5. sveiki,

    turbut praleidau akstesnius postus apie eksperimentus su lazeriais.
    Ar kolimatorius buvo parduodamas kartu su lazeriu ? Ar nuo kokio kito irenginio pritaikete siam lazeriukui ?

  6. Kažkur rašiau, kad naudoju kolimatorius iš labai didelių dauginimo aparatų. Nes dideli lęšiai ir metaliniai korpusai. Kažkada keletą aparatų išsiardžiau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *