Žalias lazeris- fizika

Komentare vienas skaitytojas priminė, kad jis man davė sugadinta žalią lazerį ir ten mėtėsi palaidas kristaliukas. Jis priminė pabandyti paspinduliuoti į kristalą. Prisiminiau kur numečiau tą lazeriuką- teko kiek paieškoti garaže ir pagaliau radau.
Kristaliukas visai mažas:
DPSS lazerio kristalas
(standartiniai 5mm langeliai)

DPSS lazerio kristalas
(raudona rodyklė- IR rezonatorius, žalia- dažnio dvigubintuvas)

Diodas spinduliuoja 808nm lazerio spindulį.
Šis spindulys patenka į Nd:YVO4 kristalą kuris pradeda spinduliuoti 1064nm.
KTiOPO4 (KTP) gauna 1064nm spindulį ir išspinduliuoja padvigubintą dažnį: 532 nm – žalia spalva.

Štai eksperimento filmukas:

Iš pradžių bandžiau filmuoti su paprastu fotiku, bet IR spindulių blikai akino visą filmavimą. Teko su izoliacija priklijuoti dvigubą stiklinį IR blokuojanti filtą iš kažkokios išardytos mokslinės aparatūros. Su filtru vaizdelis iškarto pasidarė panaudojamas- IR spinduliukas pasidarė vos vos matomas, o štai žalia spalva lengvai prasimuša.
Isorinis IR filtras

Saugokit akis.
Laser

6 replies on “Žalias lazeris- fizika”

  1. Sveikas Levai, o kokie lazeriai naudojami lazeriniuose spausdintuvuose išardžiau viena tokį ant jo kažkas parašyta (J5W6340), bet googlej nieko nerašo apie jį. Gal galėtum apšviesti.

  2. Nedidelio galingumo IR (nežinau bangos ilgio) lazeriukai. Beja, pas kai kuriuos printerius labai padorūs kolimatoriai ir optika kartais panaudojama.

  3. Sveikas, Levai ar cia tas pats kur ismainiau i tavo kolimatoriu? cia man rodos ta priezastis ir buvo kad nedegino, jog per mazas zaliasis kristalas? tau gal tas kristalas nereikalingas? su ir led pameginciau as pazaist 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *