eBay biurokratija

Aš esu eBay sistemos narys nuo 1999 metų gruodžio mėnesio. Deja jau nepamenu kur registravausi. Labai didelė tikimybė, kad .com puslapiuose. Kam aš apie tai rašau? Ogi todėl, kad vienas žmogus paprašė nupirkti peilį odos lupimui (toks su specialiu kabliuku) ir nesugebėjau. Pirkimo metu iššoko langelis, kad jungtinės karalystės ir Airijos istatymai draudžia pirkti peilius ir kirvius emailu. WTF? Prieš kelis mėnesius pirkau ir dar prie ko čia UK? Beviltiškos paieškos helpe nieko neparodė, tik sužinojom kad yra toks draudimas UK. Bet vistiek nesupratau. Dar beviltiškai paieškojau kokių nors kontaktu ebay.com puslapiuose, bet deja to nėra- vienintelis kontaktas telefonu ir tik tam tikrom “pacific seashore time”. Supisti amerikonai. Prisiloginu prie ebay.co.uk (nes ebay.de viskas vokiška…) ir randu live chat.
Susisiekiu su kažkokiu maumu kuris patvirtina, kad yra toks istatymas. Aš savo ruožtu paklausiu o prie ko čia aš? Jis sako gal jūsų adresas UK? Sakau, pažiūrėk pats- Lithuania. Tiek ebay, tiek paypal tiek kiti. Atsakymas trumpas ir neinformatyvus: Oh, I see.
Sakau (spaudžioju) kad sprestu mano problemą. Sako pabandyk pirkti iš .com saito. Sakau kad ir pirkau! Toliau buvo ilga pauzė ir pasiūlymas… pasikeisti adresą. Aš jau pradedu parintis- gi adresas Lietuva, ką čia dar keisti. Vėl ilga pauzė ir pasiūlymas skambinti į ameriką, nes jie nieko negali padėti…

Taigi, ebay pasirodo nustato kad jus UK rezidentas pagal 11 metų senumo registracijos domeino galūnę (ir tai nesu tikras ar ebay.co.uk buvo online tada, nors domeinas registruotas 98). Ir visiškai nesvarbu, kad jus gaunat ir apmokat ebay sellerio sąskaitas iš Lietuvos ir kad jūsų mokėjimo kortelės Lietuviškos ir panašiai.
Ir išviso, keistai atrodo, kad kažkoks ebay atlieka jungtinės karalystės muitinės darbą…

5 replies on “eBay biurokratija”

  1. Pasiūlymas pasikeisti adresą nėra toks jau kvailas kaip galbūt atrodo. Dažniausiai sistemos būna bukos kaip bambukai. Pakeisk adresą į UK (nesvarbu, kad ten gyveni), o tada atgal į Lietuvos. Gali būti, kad sistema užfiksuos, kad tu nebe UK ir tada viskas bus OK. Aišku gali būti, kad sistema dar bukesnė, ir tu anot ebay esi amžinas UK gyventojas – nesipriešink likimui – emigruok 😀

  2. Sveikinu papuolus į “trafaretą” 🙂 eBay, kaip žinia įsigijo PayPal dar 2002, ko pagrindu buvo apjungti aukcionai ir paymentai, kas manau logiška ir good for business. Kol viskas vyko lokaliai (US planetoje), tai viskas, kas ten buvo parduodama, tas buvo ir siunčiama ir viskas buvo gerai. Išėjus i globalų lygį – prasidėjo problemos, vieniems kirvių negalima pirkti, kitiems šaudmenų imitacijos, tretiem augaliukų sėklų ir pan. Atsirado daug bad for business reikalų – paymentų grąžinimas, resolution centras išdygo, etc. Tas naudos neneša, todėl vartotojai buvo segmentuoti geografiškai – US, Europe (UK) ir trečiojo pasaulio šalys ir jiems trafaretiškai taikomi apribojimai, nes tikrinti kiekvienos šalies įstatymus labai brangu ir dar – neneša eBay pelno, taigi who cares, toks yra amerikonų “customer protection”. UK apribojimai gana griežti, todėl nuspręsta, kad tiks ir mums. Pats turėjau analogišką atvejį su slidėm – siuntė į Europe, bet Lietuvos ten kažkodėl nebuvo, siūlė siųsti “kitu addresu, pvz į Lenkiją”. Pinigus šiaip taip atgavau. Patarimas peilių ir kirvių atveju – klausti paties pardavėjo, jis kartais sutinka paduoti “outside ebay”, jei juo pasitikite. Spręsti jums, žiūrint į feedbacką.

  3. Iki to momento, kai susidūriau su problema, susijusia su “eBay” vartotojo teisėmis ir pareigomis, maniau, kad tai išplėtota ir tikslingai veikianti sistema. Problemoms spręsti, kreipiausi į visas atsakingas instancijas, tačiau pagalbos kompetencija buvo nieko verta. Po šio asmeninio įvykio taip pat nusivyliau jų biurokratizmo varikliu.

  4. na tikrai keistas nutikimas, pats esu pirkęs gal 10 peilių, visi medžioklinei nemaži, dauguma atkeliavo iš UK, tik va pirkau juos ebay.de, nes ebay.co.uk peilių nėra, dabar aišku kodėl 🙂
    ai nors aš ebay, prisiregistravęs vokišku adresu, o dabar esu UK reik pabandyt nusipirkt kokį kardą ar mačetę 😀
    per jus užsikabinau ant damasko peilių, o visi liko Lietuvoj 🙁
    tai pat iš Amerikos nesiunčia optikos šautuvams ir šiaip visko kas su tuo susiję

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *