Mikrobangės transformatorius

Trumpas iliustruotas straipsniukas apie mikrobanginės krosnelės transformatoriaus perdarymus. Tokį transformatorių tikrai lengva gauti- jie praktiškai negenda, todėl visokios remonto dirbtuvės tikrai parduos už metalo laužo kainą.
mikrobanges trafas

Transformatorius paprastai turi tris apvijas: pirminė skirta jungti į 230V tinklą, viena iš antrinių skirta magnetrono kaitininimui (ten kelios vijos paprasto laido) ir aukštos įtampos apvija (apie 2000V).
Aukštos įtampos eksperimentams nieko nereikia perdarinėti, tačiau verta pastebėti vieną momentą- magnetrono veikimas reikalauja srovės ribojimo. Tai realizuota labai paprastai- transformatoriuje yra magnetinis šuntas:
mikrobanges trafas
Kelios geležies plokštelės šuntuoja magnetinį srautą transformatoriuje, todėl yra srovės ribojimas. Norint išspausti visą galią iš transformatoriaus ir padaryti šį prietaisą dar pavojingesnį reikia šuntą pašalinti.

mikrobanges trafas
Pašalinus šuntą neberibojam išėjimo srovės. Dar kažkiek pakyla išėjimo įtampa. Dar kartą primenu- šitas trafas mirtinai pavojingas. Čia jums ne koks lempučių trafukas ar neoninių lempų trafukas. Čia aukšta įtampa ir didelė srovė.

mikrobanges trafas

Dar vienas momentas. Vienas iš aukštos įtampos apvijos galų prijungtas prie transformatoriaus korpuso.
mikrobanges trafas
Puikiausiai matosi kaip laidukas prilituotas ar privirintas prie metalinės šerdies.

mikrobanges trafas
O čia šiaip kadras iš filmuko- tai plazmos debesiukas. Pats filmukas:

O čia tikras grožis:
mikrobanges trafas
Tai aukštos įtampos apvijos pjūvis… tankiai ir kokybiškai suvyniota.

Tiksliau, reikia pašalinti aukštą įtampą ir tai lengviausiai darosi taip:
mikrobanges trafas
Vienoje pusėje su metalo pjūklu nupjaunam apvijos šoną (aš bandžiau ir su “bulgarke”, bet geriau sekasi su rankiniu pjūkleliu) ir išmušam apvijas.

mikrobanges trafas
Gaunam tokią šerdį su pirmine apvija. Dabar reikia ką nors suvynioti… Pirmiausia reikia išmatuoti vijos įtampą. Geriausiai- suvynioti 10 vijų bet kokio laido. Galima mažiau, galima daugiau. Paprasčiausiai daugiau vijų duos didesnį tikslumą.

mikrobanges trafas
Pajungti kokią nors atitinkamą apkrovą, kad realesni rezultatai gautusi ir įjungus į tinklą pamatuoti įtampą.
Čia matosi, kad 5 vijos duoda 4.54VAC. Maždaug 0.9VAC per viją. Tai kiek daugiau nei sako interneto šaltiniai (0.8V). Dabar galima pasiskaičiuoti kiek reikės vijų norimai įtampai. Pvz. jei reikia 16V, tai 16/0.9=17.7 vijos. Dalinių vijų nebūna (tiesia šioje šerdyje tikriausiai galimos pusinės vijos), todėl reikia suapvalinti iki sveikų skaičių. Gaunasi 18 vijų * 0.9V = 16.2V.

Su srove jau kitas reikalas. Iš esmės, tai virš 1000VA transformatorius. Tačiau mes pašalinom magnetinį šuntą, ir dabar srovę riboja tik šerdies magnetiniai parametrai ir apvijų storis. Aišku dar riboja jūsų rozetės galia:

Tos pačios 5 vijos, tik laidelis kiek storesnis- daugiagyslis varinis 10 kvadratinių milimetrų kabelis. Nelabai tikslus srovės matuoklis parodė 340A srovę. Tai ne trumpo jungimo srovė, o srovė per varžą… kuri yra tas geležies gabaliukas išluptas iš šerdies.
Truputis matematikos- teoriškai pirminė turi apie 250 vijų (250*0.9=225V). Apvijų santykis 5/225=0.0222
Jei srovė per antrinę buvo apie 340A, tai srovė per pirminę buvo 7.55A. Galia- spėtinai 1700VA.

O dabar prašom įjungti fantaziją…. 🙂

High Voltage

29 replies on “Mikrobangės transformatorius”

  1. Levai tu kaip protigas vyras gal žinai transformatoriaus reaktyviosios varžos formulę, vardiniais dydžiais. Iš anksto dėkoju:)

  2. Kas yra formulė vardiniais dydžiais? 😛 Keista, kad vikipedijoje nėra formulės… dabar jau yra.

    induktyvumo reaktyvine varza

    Gyvas pavyzdys: šios mikrobangės tranformatoriaus pirminės apvijos induktyvumas 0.166H, aktyvinė varža apie 1 omas.
    Reaktyvinė varža jungiant į rozetę:

    xL=2*Pi*50*0.166=52.34 omai.

    Pilna varža:
    Pilna varza

    z=sqr(r^2+xL^2)=sqr(1+2739)=52.35 omo.

    Srovė I=U/z=230/52.35=4.393A
    Kosinusas fi=r/z=1/52.35=0.0191
    Sunaudojama galia P=U*I*cos fi=230*4.393*0.0191=19.3W – va tiek vatų turi skaičiuoti skaitliukas jei jungčiau tą trafą į rozete ir nieko daugiau nepajungčiau.
    Šios ritės reaktyvinis galingumas maždaug:
    Q=UI=~1kVAR.

    O dabar haliucionacijos ir pastebėjimai:
    Gali kilti klausimas- kas per b****, 4 amperai ir tik 20W? Todėl, kad didžioji energijos dalis per vieną pusperiodį suteką į ritę, o kito pusperiodžio metu išteka atgal į Elektrėnus. Skaitliukas skaičiuoja tik tai, ką aš pasilikau. 🙂
    Tačiau visokie RST/VST/LESTO tokių bajerių nemėgsta, nes tos srovės realiai vaikšto laidais ir juos šildo. Todėl didesnėm įmonėm statomi skaitliukai kurie skaičiuoja ir šią galią ir švelniai apmokestinima. Atrodo šūdelis, bet kartais ir patiems trugdo tos srovės. Pvz. viename fabriko gale stovi daug variklių, kitame skaitliukai. Varikliai sukasi laisvai, laidai kaista, šiluma generuojasi- sąskaita didėja ne vien tik dėl reaktyvinės galios, bet ir dėl karštų laidų. O ir laidus storesnius reikia dėti, saugiklius stipresnius- o tada jie savo darbo neatlieka. Tada reikia jungti kondensatorius, kurie generuoja tą pačią reaktyvinę galią, bet jos vektorius priešingas. Taip ir kompensuojasi.

    Gyvas vaizdelis apie kurį man pasakojo vienas elektrikas. Pajungė kažkokio pastato viso aukšto apšvietimą, įjungia ir tik pyst išlėkė saugikliai kurie parinkti pagal lempų galias? WTF? Pasirodo, kažkas pataupė ir dienos šviesos lempose nesudėjo kompensacinių kondikų… O tada rankas trina visokie “taupyk elektra el-tė” veikėjai… 🙂

  3. Geras postas, patiko, visai įdomų būtų iš kur nors tokį išlupt. Kažin kaip jam patiktų didesnę apkrova ilgą laiką, mikrobangė juk nebūna ilgai įjungta

  4. Biški kaista. Gi aš labai trumpai dariau. Nes leistina 10 kvadratų laido srovė tik 80A, o čia virš 300. Pirmiausia sudegtu tie laidai kurie susukti trafe- nes ten blogiau vėdinasi.

  5. Šaunuolis Levai! Žaviuosi Tavo sugebėjimu toeriją aiškinti paprastai, nuosekliai ir vaizdingai. Nusipelnei prizo už jaunosios kartos techninį auklėjimą – gal kada nors, viešėdamas Kaune, užvešiu kokį egzotišką prietaisą dovanų 🙂 Beje, galėtum dėstytojauti universitete ar kolegijoj, studentams turėtų patikti Tavo dėstymo stilius.

  6. zaidziau ir as su tokiu trafu, beda kad jie neapskaiciuoti ilgam darbui ir net be apkrovos labai kaista, ilgiau nei valandai nelabai palaikysi ijungta be pasekmiu, kiek pamenu ramybes srove irgi nemenka jo, taigi panaudojimas ribotas

  7. Taip, ilgam darbui jis nelabai tinkamas. Nebent kiek privynioti papildomai pirminės apvijos.
    Tačiau kiekvienas daiktas turi savo paskirtį. Šitą galima naudoti kaip trumpalaikį srovės šaltinį. Mačiau projektus visokių didelios galios impulsų generatorių, taškinių suvirinimo aparatų ir net paprastą suvirinimo aparatą su keliais transformatoriais. Gi rašiau, reikia jungti fantaziją…

  8. Gal teko ardyti ta ale taupanti elektra prietaisiuka? idomu paliko kas ten vidui 🙂

  9. Toje dėžutėje stovi paprasčiausias nedidelis kondensatorius, pora šviesos diodų, kad šviestu, rezistorius, kad diodai nesusviltu. Internete pilna schemų. Viena mačiau kur kondensatorius buvo pajungtas tik už vienos kojos… 🙂

  10. cos fi derinimas nera fikcija, bet rimtas prietaisas ne kapeikas kainuoja, o ka parduoda energita tai labiau panasu i lochatrona.

  11. Gana smagu pažaisti su juo. Pats kadaise elektronika.lt pirkau iš forumiečio, tai pirma išbandžiau HV, tai smagiai ,,kibirkščiuoja,,. Ant pagalio pridėjus antrinės galą ir prikišus prie kito HV laido galo, pagalys net dreba, sunku priartinti prie kitos vijos galo. Vat problema buvo antrinę išlupti lauk. Taip pat su pjukleliu nupjoviau galą ir iškaliau su kaltu buku. Suvyniojau 24V antrinės ir primityviam indukciniam kaitinimui panaudojau 🙂

  12. Pasidariau pats,nesukau apviju,dariau tik Arc. nu ka galiu pasakyt,maniau kad ten nedega,o matomai uzsidege man (buvo ant medinio koto) . ir kaista labai,nes 220. dar. ar galima pamatuoti Magnetrono Itampa(nu tu dvieju laidu kurie susukti ties Antrine apvija?

  13. hmm kaip supratau isemi pirmines apvijas pakeiti jas storesniu laidu ir pajungus antrines apvijas i tinkla kitam gale gaunu maza voltaza ir nemazai A tai jei as tokius du sujungciau gauciau dvifazi suvirinimo aparata? iseitu virint? ar as maisau ce kaska su apvijom..?

  14. Norint pasidaryti suvirinimo trafą: pašalinam antrinės apvijos laidus (kur plonesni laideliai). Toliau pasiima dar kokius … 8 trafus ir padarom tą patį reikalą. Poto pasiimam plonesni antrinės laidą (ne tokį storą kaip aš naudojau) ir suvyniojam tiek antrinės kad būtų 40… 50V. Visus trafus suvyniojam identiškai, kad įtampos nesiskirtu. Tada visu trafų visas apvijas jungiam lygiagrečiai. Gal galima antrines vynioti stora viela, tada atkrenta apvijų suvienodijimas. Tada antrines sujungiam nuosekliai… Šūdas gaunasi 🙂 Beja, projektą mačiau kažkur internete. Bet gaunasi didesnis griozdas nei normalus. O dar problema su srovės reguliavimu- reikia šuntus palikti. Neapsimoka.

    Raktiniai žodžiai guglėje: “MOV welding transformer” ar panašiai.

  15. nu filmukyje du trafai. O ir jam labai ten sunkiai gavosi. Paprasčiausi tu dvieju triju kW labai mažai normaliam virinimui. Ir įtampa pas ji mažoka, nes sunkiai užsidega.

    Jei reikia apsnargliuoti kokias skardeles, tai užtenka. Tačiau jei teisingai suvirinti vartus, tai tikrai ne. Reikia, kad lydytusi ne tik pagaliukas, bet ir privirtu prie metalinio pagrindo.

  16. Sveiki,
    Norėčiau pasigaminti 12/230V DC/AC keitiklį, viskas lyg ir aišku, tik norima galia ~1000W kelia šiokių tokių rūpesčių. Ar analogiško mikrobangės krosnelės transformatoriaus pirminė apvija projekte galėtų dalyvauti kaip antrinė? Pagal įprastas lenteles 100A srovės stipriui reikia bent 16 kvadratų. Pagal šį straipsnį: 12=n *0,9, n~13, Ar įmanoma sutalpinti tiek vijų vietoje buvusios antrinės apvijos?

  17. Gal ir tilptu, gal ir ne. Tačiau 1kW ir 12V…. Ir su viena apvija- full bridge keitiklis… Va čia, su mosfetais ir montavimu jau kils rupesčiai, ypač jei konvertuojama 50Hz dažniu ir tikriausiai norima kažką į sinusą gauti.
    Nors 1kW UPSu jau nelabai būna su 12V, tačiau aš galvočiau apie panašaus UPSo pritaikymą. Juolab, kad ten jau viskas bus sukonstruota, tereiks jam tik startą suorganizuoti jei jis nepasileis nuo 12V grynai.

  18. eitu is tokio trafo pasidaryti reguliuojama labaratorini maitinimo saltini su dideliu amperazu 10A-20A ? kiek skaiciau,kad netinka jis ilgam naudojimui,ka reiketu pakeisti ir padaryti,kad jis tam tiktu,aisku jei tai imanoma?

  19. Sveikas, del tų šuntų,- darant kontaktinį suvirinimo aparatelį iš vieno transformatoriaus vyniojant antrinę,- kiek tilps laido kokiu 16-20 mm2,( visokių šūdelių – skardelių snargliavimui) pradžioj be jokių taimingų,- esu biškį sutrikęs,- pats bandydamas nuiminėjai , dainius savo tinklalapyje liepe palikt, nete anglakalbiai nuimineja, kaip ten is tiesų? veiksmas paprastoj betonkej, su paprastais saugiklias.

  20. Kiek laido tilps as nežinau. Reikia bandyti.
    Skardeles yra magnetinis šuntas kuris apriboja trafo galią. Nes magnetronui reikia duoti ribotą galią, todėl toks sprendimas paprasčiausias. Pašalinus skardeles tradas pasidaro kietesnės charakteristikos. Ir trumpas jungimas pradeda darytis pavojingas pačiam trafui. Su skardelėm (teoriškai) trafas nebijo trumpo jungimo.

  21. Labas Levai,

    Pusiau į temą klausimas 🙂 Kaip nustatyti reguliuojamo autotransformatoriaus (latro) galią (srovę)? Pagal suvynioto laido skerspjūvio plotą? Nes neišlikę gamintojo duomenų lentelės ant jo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *