LED kelio ženklai

Biški tingiu rašyti… Bet pakeliui pabambėsiu. Per vieną TV ar radio laidą, kažkoks žmogelis atsakingas už mūsų gatvės šviesaforus bėdavojo, kad tipo seni šviesaforai reikia keisti, o nėra pinigų. O tipo pagrindinė bėda kodėl blogai matosi šviesoforo šviesos tai kad sofitų reflektoriai surudijo. Aš klausiausi ir man užkilo gnievas- žurnaliūga gal jaunas ir neturi tokios autistiškos atminties kaip mano, bet aš puikiai atsimenu, kad apie surudijusius atšvaitus kalbėjo dar tarybiniais laikais ir dar aiškino, kad kažkokioje gamykloje bandė juos per naujo nikeliuoti… O kokio pimpalo čia tie ašvaitai, kai visam pasaulyje šviesoforai jau su šviesos diodais… Poto aš pagalvojau, kad gal reikia kokio nors super šviesos srauto, kad matytusi gerai ta šviesa ir su paprasta LED lempute su Edisono cokoliu (E27) neprasisuksi… Aš gi ne specialistas gi. Kol vienoje kiek labiau išsivysčiusioje šalyje kažkas pakeitė keletą kiek pasvilusių Ortana gamybos šviesaforų ir jų šviesdiodiniai viduriai neatsidūrė mano indaplovėje:

LED kelio zenklai
Spaudžiant ant bet kurios šioje žinutėje įdėtos nuotraukytės pamatysite išdidintą 1000 pixelių nuotrauką.

Toliau daugiau foto ir bambesių:

Tai paprasčiausia rodyklė. PIC mikroprocesorius čia kaip ir nereikalingas. Tačiau matyt yra kažkokie galimi navarotai. Kiek pastebėjau, žalia rodyklė lygtai daro dim kai pašalinamas valdymo impulsas.
LED kelio zenklai
LED kelio zenklai
LED kelio zenklai
LED kelio zenklai
Kai kurie ženklai defektuoti, nes jie matyt kiek pakliuvo po presu arba perbraukti per aksfaltą.

O čia žinot kas? Ogi geltonas šviesoforo signalas. Jis dar turi automatinį mirksėjimo režimą. Keletas diodų nulaužta todėl dega ne visi sektoriai. Šios lekštės diametras 30 cm, o diodų tik ~150 vienetų. Beja, kai kurie ženklai turi foto daviklius ir tikriausiai pagal tai reguliuoja savo ryškumą.
LED kelio zenklai
LED kelio zenklai
Ir pilnai užtenka tos šviesos be jokių atšvaitų.

Čia jau navarotnas ženklas. Tai pėsčiujų valdytojas. Jis rašo “STP” ir “GO”, kaip ir matosi nuotraukose. Tačiau jis dar turi ir taimerį kuris rodo skaičiukus iki ženklo paraudonavimo. Kad pėstieji žinotų, kad nebėra laiko kada kamikadzintis per perėją.
LED kelio zenklai
LED kelio zenklai
LED kelio zenklai

O negramatniems piliečiams yra kitoks ženklas. Žalias einantis žmogeliukas. Animacija durnai padaryta- valdoma tikriausiai 220V tinklo tick signalu, tai nepavyko išprovakuoti gražiai filmuko.
LED kelio zenklai
LED kelio zenklai
LED kelio zenklai

Visi ženklai padaryti visiškai primityviai ir be jokių fancy draiverių- skirtingi ženklai reikalauja skirtingų maitinimo įtampų: 15, 25 ar net 5V. Visas diodų “balastavimas” ant paprastų rezistorių. Todėl pavyzdžiui, “rodyklės” labai kaista.

Pagal užrašus ant silk-screen, ženklai pagaminti apie 2007 metus. Dar buvo “sukti ir nesukti ženklas” ir “stop letenėlė”, tačiau jie su sutraumuotais procesoriukais ir nepasileido.

Va tiek to sudėtingo šviesoforinio meno… 🙂

9 replies on “LED kelio ženklai”

  1. Kažin kodėl tokių dalykų kaip šviesoforas negamina niekas pas mus, o perkami brangūs importiniai. Ir dar ne tik, kad nuperkami, bet ir suprogramuojamas jų darbo ciklas konkrečiai sankryžai. O paskui mūsų meistrai montuotojai norėdami pakeisti laikus arba pertvarkyti ciklą patys to negali padaryti ir vėl moka babkes kažkam kitam ir visas procesas užtrunka pakankamai ilgai

  2. Ten kur biudžeto pinigai, ten teisybės nerasi 🙂
    Sumokėtų Levui tiek, kiek skiria vienos sankryžos šviesoforams, tai ne tik viskas veiktų, bet dar ir Levui dirbti nebereikėtų gyvenime, nes pinigų pakaktų 🙂
    Čia aišku ironizuoju šiek tiek, bet iš esmės tai tikrai tame yra tiesos. Neišnaudojami mūsų mokslininkų pajėgumai. Nesistengiama užkurti vidinės gamybos ir einama lengviausiu keliu. O ko neit, kai pinigai iš biudžeto?
    Pabambėjau ir gana 🙂

    Galime džiaugtis, kad turime progos susipažinti su įvairiausia įranga šiame bloge 🙂

  3. ideja verslui cia komentaruose galima rast.
    …o kad mano indaploves turinys kada is paprastu leksciu ir bliudu pasikeistu i tokius zenklus 😀

  4. Na va, jau gudziais 2007-aisiais naudojo foto daviklius, o pas mus uz belekiek pinigu irengti nakti spigina vienodai kaip diena ir tuo padaro sankryza itin pavojinga vieta pestiesiems.

  5. Taip pamasciau.. na sviesos dijodai dijodais, bet yra kitu svarbesniu komponentu, kurie reguliuoja visa sviesaforo darba. Juk nesinoretu , kad del zaibo ar kito trikdzio visiem uzsidegtu zalia sviesa ? 🙂 Reikia sukonstruoti kazkokias gudrias apsaugas kurios butu 100% patikimos.

  6. Diletantui: Taip, apsaugos turi būti, bet ne 100% saugančios. Tokios fiziskai neįmanomos, nes nenumatyt viską kas gali įvykt per daug sudėtinga. Beto, kas gali tikėtis, tarkim, ruso su EMP čamodanu. 🙂

  7. Diletantui: šie ženklai kažkokie pereinamojo tipo, nes valdymas visur nuo aukštos įtampos. Yra gnybtai, parašyta “high voltage”, poto eina lygintuvas, balastiniai rezistoriai, poto apsauginiai diodai ir optopora. Aš ten su tom “žirklutėm” užtrumpinu optoporos tranzą kad šviestu.
    Tačiau ant PCB yra numatytos vietos RS232 ir RS485 pajungimams.

  8. Fenomenas pas Levą, kas nors dažniausiai atsiduria arba vonioje po dušu, arba dar ir indaplovėje 😆 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *