Ultragarsinė vonelė

Užvežė čia biški tokio buitinės technikos šroto. Tai toks vienas, kiek labiau elektroninis daiGtas buvo nedidelė buitinė ultragarsinė vonelė skirta plauti juvelyriką, smulkius daiktus ir kažkodėl CD/DVD diskus.
Tipiškais kinas nubrandintas kaio “Quigg”. Buvo ir daugiau to pačio brendo šlamšto- kavos virimo aparatai, kiaušiniu virtuvai (šituos panaudojom laboratorijoje), fritiurinės, duonkepės, visokius skutimo-kirpimo mašinėles, dantų šepetukai ir t.t.
Vienoje dėžutėje net buvo instrukcija pavadinimu “Bedienungsanleitung Schmuckreiniger SR 630.09″. Kaip sakė Vasilijus Livanovas Šerloko Holmso asmenyje: немецкий язык грубоват но выразительный” 🙂 (išvertus posakį “vokiečių kalba grubi, bet išraiškinga”, o pavadinimas tikriausiai reiškia kaip nors “individualus juvelyrikos valytuvas” ar panašiai.)

ultragarsine vonele
Toks plastikinis kiaušinis su nerudijančio plieno vonele, mygtukais ir privalomu mėlynu šviesos diodu (kitaip blogai plauna 😛 ).

Viduje tokia elektronika:
ultragarsine vonele
Pusė elektronikos 220V filtras ir 5V stabilizatorius. Kita pusė- ultragarsinis generatorius ant dviejų BU406 tranzistorių. Anot išraiškingos vokiškos instrukcijos, tai 50W ir 42kHz aparatas. 50W tai tikriausiai vartoja, o ne spinduliuoja.
ultragarsine vonele
Tai pagrindinis transformatorius. Čia jei kam įdomu: žalios spalvos toras, išorinis diametras apie 2cm, aukštis apie 7mm. Raidėmis A, C ir E pažymėti sakysim apvijų pradžios. Apvija A-B ir C-D po 8 vijas, E-F turi 4 vijas laido.

Prie nerūdijančio plieno vonelės dugno su epoksidiniais klijais priklijuotas ultragarsinis spinduolis (keraminis rezonatorius):
ultragarsine vonele
Čia jis toks suniokotas, nes vienas iš pasitaikančių gedimų sidabro sluoksniuko išdegimas, suskylimas. Gal blogai prilituota (bandžiau lituoti- sidabras mikliai ištirpsta lydmetalyje ir dingsta), drėgmė, perkaitimas. Šiaip, man atrodo, kad toks rezonatorius ir taip pajungtas čia neturėtu dalyvauti. Kiek žiūrėjau eBay, galingi rezonatoriai žiedo formos ir metalinėm detalėm tvirtinami prie vonios.

Ir pagaliau biški reverse engineeringo. Tai pačio generatoriaus schema. Nepavaizduota 5V maitinimas (per balastini kondensatorių) ir relės valdymas. O relės valdymas valdomas nuo dangtelio. Ten stovi nemarkiruotas procesoriukas, LED indikatorius ir trys mygtukai. Ten jau kita opera.
ultragarsine vonele
(Didesnė schema analizavimui ir spausdinimui).
L4 tai tikrai droselis ant to transformatoriaus korpuso. Netgi ant PCB eina takelis iki vienos kojos (GND), bet ten tikrai niekas nepajungta. Labai sudomino toks glušavotas 220V lyginimas. Po filtro, stovi du diodai kaip ir papaišyta schemoje. Nu poto relė. Vieno omo rezistorius? Ką jis daro? Dirba saugikliu? Ar čia vietoje trumpiklio, nes kerta kelius PCB takelius. Toliau vėl diodas? Kam? Nu, bent jau transilas P6KE400A aišku kam pastatytas. 🙂
Beja, R12 ir R9 tai 27 kiloomai, o ne tiek kiek schemoje. Čia aš biški daltonikas oranžine su raudona papainiojau.
Schemos elementu numeracija sutampa su numeracija nuotraukoje. Čia todėl, kad aš ant Eagle braižiau ir PCB kad patikrinti schemos teisingumą.

Kiti šios technikos gedimai- vanduo elektronikoje, nes nėra jokių drenažo skylių.
Beja veikiantis aparatas (bent jau tas kuris kažkiek veikia) burzgia stipriai tinklo dažniu.

7 replies on “Ultragarsinė vonelė”

  1. Pjezokeraminio elemento skylimą salygoja per didelė amplitudė kiek domėjausi. Matyt, ne ilgą laiką tas pjezoelementas gali veikti pilnu galingumu (?)

  2. Galbūt. O gal ir dėl terminio perkrovimo- elementas kaista, o jei vonelė veikia sausa?
    Šiaip tokios schemos supaprastintos iki minimumo ir jokių apsaugų išsyrus transilą nerasta.
    Kiek pažiurėjau internete, power spinduoliai turi rimtą mechaninę armatūrą nepalyginama su čia panaudota epoksidine derva.

  3. Mes naudojam 600W Lenkijoje pagamintą ultragarsinę vonelę, tai ten pjezoelementai kur kas solidžiau sukonstruoti, bet prie vonelės epoksidine derva priklijuoti. Su pjezoelementais problemų nebuvo, tik išėjimo tranzistorius teko pora kartų keisti – BUH1015HI (700 V 14 A). Kaip paaiškėjo, jų atlaikoma įtampa 700V buvo per maža. Įdėjus 2SC3552 (800V 12A), jau antri metai (tfu tfu tfu per kairį petį 🙂 ) viskas puikiausiai veikia.

  4. Sveiki, žinau, jums klausimas bus kvailas, bet kaip lietuviškai vadinami “transducers”, kurie pritvirtinti ant ultragarsinės vonelės (bent tos, kurią aiškinuosi) dugno?

  5. Sveiki, klausimas temos autoriui, gal galite padeti su schemomis ? noriu pasidaryti ultragarso voniale, bet man reik didesnes nei sita (variklio galvai plauti). parasykit i el. p Laimis909@gmail.com

  6. Tikrai nenumatyta mano planuose kurti galingą ultragarsinę vonelę. Tačiau reikėtu pradėti nuo spinduolių paieškos.
    O toliau… šiuolaikiniai tranzistoriai daug galios laiko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *