Laidai laideliai

Šiais naujais metais pabambėsiu apie laidus ir jų reikalingumą. Kai konstruoji kokias schemas, remontuoji aparatūrą, reikia pajungti visokius maitinimo, duomenų perdavimo ir matavimo laidus. Kuo daugiau laidų, tuo daugiau tikimybės, kad laidas atsijungs ar užtrumpins. Net keletą prietaisų esu sugadinęs kai laidai nusprūsdavo ir patrumpindavo kitas detales. Seniau naudojau bet kokius dratus, kol vieną dieną nusprendžiau, kad nervus reikia tausoti ir reikia kiek standartizuotis. Taip atsirado universalus laidai kurie sukabinami ant “hobio etažerės”:
laidai
Nors nuotraukoje nelabai matosi, bet daugelis laidų pakabinta ant mėlyno laido- pertvaros. Pabandysiu apšnekėti apie laidus kiek tiksliau. Laidus galima suskirstyti į grupes.

Pirma grupė– aukšto dažnio, video, audio, osciloskopo, generatoriaus kabeliai:
laidai

Daugelis kabelių turi BNC jungtis, kai kurie atlieka perėjimus iš BNC į tulpes ir net į “banana jack“. Taip pat į šia grupę papuola visas kalnas BNC šakotuvų nuo senų tinklo plokščių. Taip pat keletas sujungiklių ir terminatorių susirankiotų iš visokių pakampių.

Šiais kabeliai jungiami signalai kuriuos šiek tiek reikia apsaugoti nuo trugdžių ar jei eina kiek aukštesnis dažnis. Nieko “radio dažniško”- ne tas profilis.

Antra grupė– žemos įtampos “power” laidai. Anksčiau buvo daug trumpų jungimų ir nervų nuo atitrūkusio laido. Dabar “priėmiau standartą” – junginėjamos jungtys bus su banana jack, laikinos jungtys arba su varžteliu arba labai laikinos su krokodiliukų. Tiesa viena išimtis- jei laidas normaliai prilituojamas prie plokštės.

laidai
Taip gimė laidai: testerio lizdas- banana jack, testerio lizdas- krokodilas, banana-banana, banana-krokodilas, bananas- varžto kilputė, bananas- veržiama kaladėlė (kad ir speciali žalia). Pastarųjų žalių turiu visą dėžutę, todėl dedu beveik i visas savo PCB (o ten keistokas žingsnis).
Dar vienas šios grupės laidas- standarinio maitinimo blokelio kištuko lizdas į paprastus laidus. Čia kad pasiimti bet kokį juodą sieninį “transformatoriuką” ir panaudoti savo schemom.
Šis standartas buvo įvestas vieną dieną, kai eBay aukcione nusiprikau ganėtinai didelį paketą banana jackų. Banana lizdai ir krokodiliukai pirkti vietinėje elektronikos parduotuvėje. Perkant urmu- pigiau. Ši investicija manau buvo teisinga. Beja, banana jackai turi skylutę kurios pagalba galima kištukus “agregatuoti” (foto- geltonas kištukas). Taip patogu pajungti kad ir voltmetrą prie išejimo laido.

laidai
Tai kitas naudingas “power” laido jungimas- standartinė elektrotechninė kaladėlė. Parduodama “metrais” ir nėra labai brangi. Šioje nuotraukoje yra ir trečios grupės laidai- small signal ir panašiai. Dažniausiai visokie skaitmeniniai žemesnio dažnio impulais MCU schemoje ir panašiai. Tokiom jungtim naudojam 2.54mm (0.1 colio) jungtis iš kompo motininių plokščių- tai tie IDE lizdai, USB ir FPAudio vidiniai lizdai. O jų antgaliukai tai tų pačių donorinių kompiuterių laidai į kompo dėžės priekį (USB, garsas, mygtukai, LEDai). Kai kurie kištukai sugrupuoti, tačiau kai kurie kištukai palaidi- po vieną kontaktą. Nuotraukoje viršuje visas kalnai laidukų sukištą į panašų lizdą. O štai kita tų laidų pusė aplituota ir priveržiota mažais varžteliais:
laidai
Tai ATTINY maketinė plokštė (lygtai kažkur apie ją rašiau). Visos naudingos ATTINY kojos išvestos į šias jungtis, ISP jungtis ir jau minėta “power jack” jungtis kuri šioje nuotraukoje nenaudojama. Nes schema energiją ima iš kitos plokštės. Beja, dažnai mažyčiai projektėliai turi USB lizdelius vien tik tam, kad patogu pasiimti 5V iš kompiuterio ir nereikia vargti ieškant reikiamo laido- mini USB laidą galima visada susirasti.
laidai

Ketvirta grupė 220-230V kištukai. Čia jokių eksperimentų- visi prietaisai su IEC 60320 lizdais/kištukais. Pagrinde kompiuteriniai: viename gale šuko (CEE 7/7), kitame C13/C14. Kiek rečiau paprastas Europlug (CEE 7/16). Jokių laidų sukištu į rozetę!

5 replies on “Laidai laideliai”

  1. Kažkaip man neprilipo tie kabliukai. Turiu kelis, bet nesinaudoju. Tiesa, panašūs kabliukai yra pas osciloskopo antgalius. Va tais tai naudojuos, ir beja reikėtu kur nors jų prisipirkti papildomai, nes kelis sulaužiau, kelis sulydžiau ir kelis pamečiau.

  2. nepamaisytu ir man, tik kazkaip niekad neuzmaciau lietuviskose parduotuvese, nors per daug ir neieskojau.

  3. Ačiū, Levai, už gerą mintį ! 🙂 Kodėl aš ankščiau nepagalvojau apie tokį laidų rušiavimą. Matyt, gal dėl to, kad tam reikia įvairių įvairiausių dėželių, kurios po truputį ima ir užima vietą. O ir staigiai prireikus reikia viska iškilnoti bei surasti ko ieškau, tai tekdavo ieškoti “lobio” kaip “elgetai”, kur viskas į vieną maišą sumesta. Be to, teks grįžti prie rušiavimo ir apgalvoti šia idėją iš naujo 🙂

    P.S. Laidų sukabinimas ant “skalbinių virvės”[apie kurią pagalvojau kažkodėl kai pamačiau pirmą fotonuotrauką]. Be to, gan originalu 😀 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *