Ultragarsinė vonelė 2

Tai senesnio straipsnio apie ultragarsinės vonelės ardymą pratesimas. Kai tą vonelę išardžiau, kilo mintis, o kodėl ją nesuremontuoti. Pasiknaisiojes internetuose* nupirkau iš kiniečio kiek kitokios konstrukcijos ultragarsinį spinduolį (ultrasonic transducer). Jo galingumas (50W) atitiko visos vonelės elektrinei galiai, o dažnis toks pats (~40kHz). Deja, mechaniškai jis žymiai masyvesnis.

ultragarsines voneles turbinimas
Toliau daugiau nuotraukų, vienas filmukas ir straipsnio tęsinys:

Tai dvi pjezo tabletės suveržtos (pre stressed) stamboku varžtu, o aliumininis konusas atlieka spinduliatoriaus darbą. Pagrindinio varžto negalima liesti- tai fabrikinis reguliavimas. Šia konstukciją reikia arba varžtu prisukti prie vonios sienelės arba priklijuoti su superduper klijais. Aš pasirinkau pastarąjį variantą:
ultragarsines voneles turbinimas
Panaudojau Bison skaidrius epoksidinius klijus. Jie ganėtinai kieti, tačiau turi šioki tokį tamprumą kai sukietėja. O taip pat, jie nelaidus elektrai. Tai labai svarbu, nes turimo spinduolio korpusas galvaniškai prijungtas prie vienos pjezoelemento pusės.
Surinkus konstrukcija (kuri jau nebetelpa originalioje dėžutėje), įjungiau. Lygtai dirbą, vandens “kalnelis” susiformavo. Tačiau ar gerai dirba? Deja neturiu jokios patirties, tik kažkur girdėjau, kad tokias voneles tikrina su folija. Paėmiau gabaliuką maistinė folijos (ar ji padaryta iš aliuminio ar kokio alavo aš nežinau).

ultragarsines voneles turbinimas
Panardinau ir įjungiau. Youtube filmukas rodo kiek laiko birbinau, jis nufilmuotas “vienu mygtuko paspaudimu”.

(garsas įsirašė kažkoks netoks, matyt kameros mikrofonas sureagavo su ultragarsu)
O čia jau eksperimento rezultato nuotrauka:
ultragarsines voneles turbinimas
Gavosi ne mikro skylutės kaip aš įsivaizdavau, bet visos skylės. Įdomumas dar tame, kad jei pluduriuojančia foliją palieti su ilgu dantų krapštuku, tai toje vietoje folga greičiau suyra. Čia apie įjungtą vonelę šnekama.

Dabar reikėtų sukonstruoti kokį nors normalų korpusą, įžeminimą ir aušinimą. Ir aišku pagalvoti kam man iš visos jos reikia. 🙂

*) internetai – internetas daugiskaitoje. Čia jau internetinis meme. Pasidaviau madai.

11 replies on “Ultragarsinė vonelė 2”

  1. Labai geras devaisas namų ūkyje, prieš porą metų nusipirkau ir iki šiol vis atrandu kur panaudot. Darbe inžinieriai naudodavo PCB valymui nuo fliuso liekanų, tik minusas, kad pati vonelė lipnia mase apsineša. Nepakeičiamas dalykas visokiems purkštukams valyti, pvz automobilio stiklų apiplovimo, nors sako, kad ir benzino purkštukus išvalo. Dar teko valyt smulkius įrankius (mikrometrą), seną mikroskopą (gerai valo optiką), jau nekalbant apie laikrodžius, akinius, papuošalus ir panašiai. Tik būtina įpilt specialaus valiklio, arba vietoje vandens naudot isopropilo alkoholį.
    http://lemona.lt/index.php?page=search&filter=0&q=vonel%C4%97ms

  2. Dabar galėsi visokiausius smulkius ir sunkiai valomus daiktus valyti, pvz. juvelyrinius dirbinius 🙂

  3. Sveikas,
    reik ir man nulupt ir is naujo priklijuot ta transduceri, nes is vienos puses atsilupes. Kokius klijus naudojai ar kokius geriausia naudoti?
    Aciu

  4. “Jei klijai papuls minkšti, naudoti užpildą” – kas tas uzpildas. Epoksidke manau nebuna minksta. Pabandysiu paieskoti Bison.

  5. Bet tos mano voneles transduceris atrodo prisuktas prie pacios voneles. Klijai aplink atitruke, bet transduceris nenusiima. Ar gali buti jis prisuktas?
    Ant tavojo matosi kazkoks varztas tvirtinimui prie voneles. Ar tu ji naudojai?

  6. Vienas varžtas- pradinis keramikos įtempimas, neliesti (pirma nuotrauka, kairėje). Kitas galimas varžtas-tvirtinimas. Arba mechaninio “zondo” įsukimas (pirma nuotrauka, dešinėje).

  7. Aciu uz informacija. Itempimo varzto nelieciau. Pasirodo centre like klijai laike transduceri, net negalvojau, kad taip stipriai gali klijai laikyt. Nuimta, nuvalyta, priklijuota is naujo.
    Sita vonele pirkau neveikiancia. Pakeiciau tranzus. Vienas zveriskai kaista. Sukeiciu juos vietomis ir kaista tas pats tranzas – reiskiasi beda tranze – uzsakyta, laukiu.
    P.S. schema panasi, bet neatitinka siame straipsnyje pateiktos. Taimeris – ant 2-ju tranzu.

  8. Jeigu galima, dar vienas klausimelis:
    Mano vonele pries mane kazkas taise. Vietoje C16 (ant isejimo stovi) idetas buvo kazkoks 1600V 4,7nF (oranzinis) ir ji pramusinejo (girdejosi cirskimas transduceryje). Pakeiciau i 2kV 1,2nF (tik toki turejau po ranka) ir cirskimas isnyko, bet tas kondikas po kokiu 5 s darbo ikaista, kad pirsta ant jo nelabai islaikysi.
    Gal galima butu patarima, kaip galima butu pagelbeti tam kondikui?
    Ar cia taip turi but?
    Aciu

  9. Visa sistema veikia “ant rezonanso” t.y. teka didelės srovės ir įtampos. Todėl arba nepataikytas rezonansas arba kondikas nelaiko reaktyvinių srovių. Bet koks kondikas netinka- reikia datašyte žiūrėti kiek amperų laiko.
    Čia panašiai kaip mano indukcinio kaitinimo aparate- srovė per kondiks rodos iki 20A ir kondikas 100 laipsniu per nepilną minutę.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *