Pramoninė PCB už 37.21Lt!

Taip, ji maža. Taip, ji Kiniška. Tačiau ji dvisluoksnė, žalia, su plonais takeliais, metalizuota, alavuota, su dviem silkscreenais ir padaryta megėjo iš Cadsoft Eagle softo. Ir šiaip ne viena plokštė, o visos 10 vienetų…
Ir kainavo 14$ (37.21Lt užsakymo dienos kursu) su atsiuntimu netgi į namus. Čia jau nežinau kaip paštininkai pajuto, kad aš peršalau ir plokštę 8:30 atvežė į namus.

žalia pramoninė PCB už 40 litų

Tai mažiausia PCB kurią gamina šie kinai- 5×5 cm. (Galimi dydžiai: 50mm X 50mm, 50mm X 100mm, 50mm X 150mm, 50mm X 200mm, 100mm X 100mm, 100mm X 150mm, 100mm X 200mm, 150mm X 150mm, 150mm X 200mm, 200mm X 200mm.)

Truputi informacijos apie PCB darymo terminus:
Užsakymo pateikimas: 2012.02.10 20:46
Užsakymo būklė “processing”: 2012.02.13 03:12
Užsakymo būklė “in production”: 2012.02.13 10:22
Užsakymo būklė “shipped”: 2012.02.17 10:28
Užsakymo būklė “tracable”: 2012.02.19 03:31
Čia reiškia, kad atsiuntė pašto sekimo kodą. Tačiau kodas gana ilgai dar neveikė Hong kongo pašte. Vėliau jis atsirado. O čia jau prasidėjo vilkinimas. Apie savaitę siunta buvo virškinama Hong kongo pašte. Paštas rašo: “The item (RT125981633HK) left Hong Kong for its destination on 5-Mar-2012”.
Toliau buvo ilgas laiko tarpas kai niekas nesikeitė. Kol pagaliau, Lietuvos paštas prisipažino:
Siunta gauta gavėjo šalies apkaitos vietoje. Rodūnios kel. 9, Vilnius 2012-03-12 15:44
Siunta išsiųsta į gavėjo paštą. Rodūnios kel. 9, Vilnius 2012-03-13 20:24
Siunta gauta gavėjo pašte. KAUNOCP 2012-03-13 22:16
Ir šiaindien, 2012.03.14 ~8:30 atnešė į namus.

Toliau bus daugiau foto, info kaip užsakyti ir kaip užsakyti:

PCB buvo labai skubiai perbraižoma iš didesnės savadarbės plokštės į mažesnę. Specialiai pasirinkau tokią sudėtingą plokštę, kad pažiūrėti kokybę. Tačiau per skubėjima padariau kelias klaidas: silk screenas visiškai nesutvarkytas- užrašai nusėdo bet kur ir bet kaip. Tiesiog stovi pagal default pozicijas. Kita problema- aš pasinaudojau bibliotekom, kurios skirtos mano savadarbėm PCB. Todėl kelių jungčių skylučių diametrai sumažinti. Todėl jau manau, kad į ISP ir JTAG jungtis negalėsiu ikišti standartinių jungčių.
Dar nelitavau. Gi ka tik gavau ir rašau straipsniuką. Todėl apie plokštės termoatsparumą negaliu pasakyti.
Apie takelių plonumą- teorinis minimumas 6milsai, mano PCB storesniais takeliais… Apsauginis žalias sluoksnis lygtai visur gerai stovi.
Šiaip nesu PCB specialiasitas, todėl įdedu kelias foto nuotraukas ir iliustracijas. Kad pažiūrėti iš arčiau. Šiaip kokybė už savadarbes geresnė 🙂 Ypac dėl to, kad yra metalizacija ir VIA mažytės.

PCB skanuota
(Didelė skanuota PCB, ~640kb.)

Ir jos eskizas iš Cadsoft Eagle programos:
PCB eskizas eagle
(Milžiniški paveiksliukai: TOP ir BOTTOM)

O dabar apie užsakymą, paruošimą ir kur visa tai…

Tai Fusion PCB services iš www.seeedstudio.com. Jie ne tik gaminą PCB, bet ir pjausto plastiką. Tačiau pagrindinė veiklą- visokių elektroninių niekų ala Arduino ar “evilmadscientist.com” produktų prekyba. Ar tai oficialios kopijos ar ne aš nežinau.

Kaip paruošti užsakymą Eagle programoje:

  1. Nusipaišyti reikiamą plokštę.
  2. Nusikrauti iš seedstudio “Eagle Design Rule” archyvuką. Ten yra du failai: dru ir cam.
  3. Panaudoti DRU (design rule check) failą ir pasitikrinti, ar esamas projektas atitinką reikalavimus. Aišku, PCB dydžius reikia pasitikrinti pačiam- PCB turi būti pagal pateiktus išmatavimus.
  4. Jei viskas OK, reikia pasileisti “CAM JOB” ir paleisti cam skriptą kuris ir sugeneruos tinkamus gerberio ir grežiojimo failus.
  5. Čia patartina nusikrauti kokį nemokamą gerberio failų žiūrėtoją ir pasitikrinti ar viskas gerai.
  6. Skriptas prigeneruoja daugiau failų, tačiau ne visi jie reikalingi.
  7. Reikia eiti į seedstudio puslapius ir nusipirkti paslaugą. Ten gausit užsakymo numerį. Pas mane jis buvo 44305.
  8. Tą skaičių (čia optional, bet geriau padarykit) įrašykit ant silkscreeno savo PCB. Taip kinas nepames jūsų plokštės. Aišku, tek per naujo perleisti 3-6 punktus.
  9. Iš sugeneruotu failų (ala N%.GPO) išrinkite tik šiuos 7 failus:
    pcbname.GTL (top layer)
    pcbname.GBL (bottom layer)
    pcbname.GTS (solder stop mask top)
    pcbname.GBS (solder stop mask bottom)
    pcbname.GTO (silk top)
    pcbname.GBO (silk bottom)
    pcbname.TXT (drill sizes and positions)

    Ir tuos failus reikia pervardinti- vietoje N% parašyti jūsų užsakymo numerį.

  10. Viską suarchyvuoti (zip ar rar) ir archyvą pavadinti tuo pačiu numeriu. Archyvą išsiusti emailu nurodytu adreėsu neužmirštant laiško sub ir body nurodyti kad tai užsakymo numeris toks ir toks failai.

Jei ir toliau veiks, reikės užsakyti ir daugiau plokštelių. Ir netokių egzotiškų kaip ši. O kadangi man tikriausiai 10 egzemplioriu nereikės, likusius 8 ar panašiai bus galima parduoti kromelyje- gal kas norės atkartoti mano eksperimentą.
Ir dar žiūrėk, navaras bus? 🙂

15 replies on “Pramoninė PCB už 37.21Lt!”

  1. Na, visai gražiai kinai padirbėjo… Tačiau gal teko domėtis už kiek tą patį užsakymą būtų padaręs modematic? Ar ten visas 10plokščių užsakymas kainavo 14 žalių?

  2. O kaip jiems nurodyti, kad tik 10 plokščių reikalingos? Atrodo mažiausias kiekis 100 ar atskirai reikia tartis emailu?

  3. Man reikia maždaug 2.5x5cm plokštelės. Įdomu jie daro frezavimus ne tik apie plokštės kontūrą

  4. Justui: Taip, 10 ploksčių = 14USD. Su Lietuviais neturėjau santykiu. Prasidėjo (tiesa tai buvo senai), kad jie ima pinigus už foto maketų darymus ir jiems blogi mano gerberiai… ir sumos pasirodė nevaikiškos. Tai tyliai pasiunčiau juos ten kur nereikia siusti…
    Euphorbium: tai gi 10 vnt užsakymas.
    Vaidui: Pas juos net pavaizduota, kad jie nepjausto.

  5. Pigias plokštes prototipams gamina ne tik seedstudio, bet ir iteadstudio.com, elecfreaks.com. Pastarieji turi dar vieną labai įdomų produktą: Flower Series maketavimo plokštes.
    Labai smagu, kad atsirado tokie “pigūs” gamintojai. Tai tikras perversmas prototipų ir mėgėjiškos elektronikos gamyboje.

  6. Šiaip įdomiai gavosi vienos kiaurymės(via) kairiame paveikslėlyje. Atrodo, kur turi būti kiaurymės, ten užpiltos kokiu tai metalų (tikriausiai alavu), bet ne kiauros ir persišviečiančios. Kai kuriose net apsauginis lako sluoksnis neapšvytintas. Įdomu, kurioje čia vietoje ar projektotuojo klaidos ar gamintojų? Ar PĮ, kuris visko nuskaito? 🙂

    Beje, gal būsiu ir priekabus, bet dvisluoksnė=dvipusė? Nežinau, bet keistai skamba man 😀

    Justai, su modematic turėjo reikalų Circuit. Nuorodėlė: http://forum.elektronika.lt/viewtopic.php?t=68517

    Levai, o dėl terminio atsparumo, tai tekstolitas bus FR4? O, kaži ar padarytas pagal 94V-0 užsiliepsnojimo(flammability) standartą? 🙂

    10 plokščių sulituot manau darbelio rankoms ne vienai dienai 🙂 Klausimas, ką veikt su 10 plokščių?

  7. Nereikia “stumti” nei ant Modematic nei ant Telgos. Nepasakyčiau, kad jų kokybė ženkliai prastesnė nei kitur (plokštes užsakinėjam nemažais kiekiais, tai tikrai žinau ką kalbu). Žmonės suklysta, technika sugenda, visko pasitaiko. Svarbiausia abipusis supratimas ir geranoriškumas. O jei kai kurie klientai pernelyg susireikšmina ir pradeda įsivaizduoti, jog yra “pasaulio bambos”, tai tada problemos ir prasideda 🙂

  8. kionig: ten neužpilta ta žalia mase. Kai užpila, tai skylutė lygtai ir susiaurėja ir nepersišviečia. Apsauginis sluoksnis pas juos kažkokiu foto budu dengiamas, tai matyt neprisispaudžia prie skylutės.
    O dėl pusių ir sluoksniu. Layer=sluoksnis, side=pusė. 😉
    Dėl terminio atsparumo… nu lygtai laiko. Tiesa viena vienišą padą sugebėjau nuplėšti – ten jis niekur nepajungtas buvo ir nearmuotas žaliu sluoksniu.
    Dėl dešimties PCB… šiaip man reikėjo dviejų. Čia yra valdymo plokštelė didesnei RGB matricai. Prototipas su savadarbe labai jau griozdiškas ir bugavotas buvo.
    gintarui: jei bet kokia Lietuvos firma pagamins panašios kokybės mano plokštę su persiuntimu paštu už 30LT+PVM ir užsakymu internetu iš turimu gerber failų, aš VISOM RANKOM IR KOJOM UŽ!!! Ir sakysim per 2..3 savaites.

  9. Na, tas pateiktas kionig straipsniukas šokiravo. Turėjau reikalų ir pats su modematiku, bet neskaitant tetos Larisos bendravimo ypatumų užsakymus gavau kokybiškus ir laiku. Tačiau ten akivaizdžiai prijovalino sočiai ir dar už didelius pinigus…

  10. Vieną surinkau… nu veikia. Nežiūrint į tai, kad padariau dvi klaidas. Viena žiopla- USB duomenų patempimas padarytas į žemę, o turėjo į 3V. Kas baisiausia, šita klaida buvo ir prototipe, tik aš neišbandžiau USB veikimo… O kita klaida kiek žiauresnė, nors nefatališka. Prototipas buvo su Altera Cyclone II EP2C5T144, o šią plokštelę surinkau su EP2C8T144… Dabar nežinau ar čia klaida mano turimojoje Eagle bibliotekoje, bet dvi kojos (kurias pastebėjau) skiriasi. Ko pasekoje viena LVDS pora pavirto VccINT ir GND. Gerai, kad ta pora tik teoriškai naudojama informacijai IŠ matricos nuskaityti. Praktiškai viskas važiuoja per UTP kabelio 3 poras.

    PCB surinkta

    PCB surinkta

  11. Aa, dėl angliškų terminų supratau. Ta archajiškoji lietuvių kalba.. 😀

    P.S. Labai gražiai atrodo galutinis projektas! 🙂

  12. Dar yra ir http://www.batchpcb.com jie gamina ivairiu dydziu ir parduoda po vnt
    “$10 setup fee (shown as a handling charge) – $2.50 per square inch for 2 layer designs, $8.00/sq. in. for 4 layer designs.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *