SpectroBlue arba labai labai didelis žaisliukas

Jau kurį laiką nieko nerašiau, nes biški užsiknisau komplektuoti laboratoriją ir šiaip galiu kol kas pačiupinėti tokį didelį ir tikriausiai brangų žaisliuką:

SpectroBlue spektrometras
Tai SpectroBlue argono plazmos spektroskopas. Tai tokia didelė dežė kurioje yra visokių optinių dalykėlių, CCD kamerų, šaldytuvų ir kompiuterių… Tikriausiai visi žinot, kad skirtingas cheminis elementas turi skirtingos spalvos švytėjimą jei jį gerai pakaitinsi. Tai šitas agregatas kaitina ir fotografuoja- filmuoja spektrą.

Viskas prasideda čia:
SpectroBlue spektrometras
Nes aparatas kibirais naudoja švarų argoną. Jei aparatas dirbą visą dieną, tai tokį balioną sučiulpia … per dieną. Argonas naudojamas kaip ir ertmėms užpildyti (optika veikia argono atmosferoje, nes paprastas oras trugdo ir sugeria kai kurias spalvas), argonas neša tiriamą medžiagą ir argonas aušina. Todėl ir daug reikia. O poto viskas išsiurbiama ir per non-stop ventiliaciją išmetama į orą.

SpectroBlue spektrometras
O čia yra argonu varomas pulvezatorius. Arba paprastai šnekant purkštukas. Tiriama medžiaga išpurškiama, didžioji jos dalis išsitaško ir išteka į šiukšlių talpą, o maža dalis mikro lašeliais argonas neša į viršų… o ten:

SpectraBlue spektrometras
Stovi indukcinis kaitinimas. Generatorius dirba ant 27MHz dažnio ir galingumas ant ritės 1…2kW. Beja ritė pilnavidūrė ir aušinama argono apipūtimu. Kad mažiau kaistu, ji padaryta iš gryno sidabro. Indukcinis kaitinimas varomas vienos lempos generatorium. Ir tos energijos užtenka, kad užsidegtu argono plazma esant atmosferiniam slėgiui. Gal vėliau įdėsiu plazmos nuotrauką, nes dabar negalėjau padaryti- pabaigiau argoną. Plazma spinduliuoja labai daug ultravioleto, todėl ji ten saugiai uždaryta. Liepsnelė žiūrima per šoninį stikliuką kuris irgi pučia ir aušinasi argonu.

SpectraBlue spektrometras
O kad visa mašinerija neužsikimštu, tiriamas medžiagas reikia ištirpinti ir labai kruopščiai praskiesti. Puse dienos laužiau galvą ir su guglės pagalba lygtai supratau kaip ten skaičiuojasi skiedimas. Kai pasiruoši savo (ar pirktinius) etalonus ir paruoši matvimo “metodą”, darbas su prietaisu labai paprastas- skiedalą įpumpuoji į aparatą, o kompas parašo ką ten turi. Grynai mechaninis darbas.

O dabar bonusas:
SpectraBlue spektrometras
Tai “old skūlinė” laboratorija arba mano atsitvertas staliukas kur darau visokius kvailus eksperimentus grynai pagal senovines technologijas. Kadangi iš manęs atėmė spintą, tai visus stikliukus teko susidėti ant stalo.

SpectraBlue spektrometras
O tame bardake yra ir visai įdomių tirpalų… 🙂

12 replies on “SpectroBlue arba labai labai didelis žaisliukas”

  1. Gerai tu čia varai chemikas-laborantas ir elektronikas. Tai kaip suprantu gyveni iš elektronikos, o hobi chemija? Ar atvirkščiai?

  2. Tai čia kaip gaunasi? Keičiat savo profesiją, tamsta? 😀 O rimtai, kaip čia rimti chemikai leidžia taip tokius žaidimus? Kiek teko susidurti – visi jie labai pikti kai kažkas lenda į jų “virtuvę” ir gena lauk 😀

  3. Tai kad kol kas nėra chemikų. Skelbimas į Lietrytį įdėtas, kelis pretendentus turime. Bet kol prasidės darbas… o su šiuo prietaisu tokis jau reikalas- jis turi dirbti, negali ilgai stovėti nedirbdamas. Jis įjungtas non stop kiaurą parą ir laikas nuo laiko aš ką nors patiriu kiek neša mano protas. Kad sistema prasiplautu, kad argonas neišgaruotu. O ką išmoksi, ant pečių nenešiosi. Jei reikės rašyti CV, galėsiu dar pridėti- spektroskopo operatorius 🙂

    O dėl kolbučių… seniau irgi buvo problema surasti kolbukę. Tačiau kaip “išvalėm” vieną polikliniką, tai jos rūsyje radom tiek stikliukų ir žnypliukų, kad megėjiška laboratorija užpildyda visokiai nereikalingai daiGčiukais…

  4. Tai taip išeina, kad su šiuo chromatografu galima tirt tik metalų turinčias medžiagas, na nes indukciniu kaitinimu dialektrikų neprikaitinsi?

  5. Indukcinis kaitinimas užžiebia argono plazmą. O toliau viskas jau važiuoja. Softas leidžia pasirinkti viską išskyrus: H, He, F, Ne, Kr, Xe, Rn. Aišku Ar “tyrimas” neduoda jokios naudos ir jis naudojamas tik plazmos stabilumui matuoti. Visi kiti cheminiai elementai matomi.

    softas

    Ir dar,Poklui, tai destrukcinis tyrimas parodantis cheminius elementus, ne junginius. Ten medžiagos “išardomos” iki atomų. Kas gi yra plazma?

    Čia softo screenšotas. Beja softas kiek pamanipuliavus dllais tapo “portble”.

    P.S. (kiek vėliau). Prisiminiau, kad indukcinis šildymas kaitina ir plastikus. Kažkas pasakojo, kad kažkur plastikinės detalės taip prilydomos prie kito plasktiko.

  6. “P.S. (kiek vėliau). Prisiminiau, kad indukcinis šildymas kaitina ir plastikus. Kažkas pasakojo, kad kažkur plastikinės detalės taip prilydomos prie kito plasktiko.”

    Kažkaip man atrodo jog plastikas klijuojamas ultragarsu, o ne indukciniu kaitinimu. Kai dėl trinties viena į kitą detalė įkaista ir sukimba paviršiai.

    O kas link straipsnio, tai nenustojat manęs stebint su visokiais eksperimentais :).

  7. Antireklama Elme Messer Lit. Tiekė jie mums tą argona 99.996% švarumo. Viskas buvo gerai, kol vieną dieną- pyst, alarm, achtung, error. Aparatas rodo anglies kiekis maždaug 100 kartų didesnis nei buvo. Po keletos eksperimentų nustatytas anglies šaltinis- argonas. Matyt kažkas užmaišė biški angliarūkšties į argoną. Manėm gal balionas užterštas, todėl pabandėm rodos dar papildomai du vienetus. Visi rodė milžinišką kiekį C. Kadangi buvo savaitgalis, tai iš Agos gavom tik techninį (4.0) argoną. Tai šis argonas buvo švaresnis nei švarus iš elmer meserio. Va tokios tokelės.

  8. Nu tai kame prabliema kolbų turim, chemigkalų irgi , padarom burbuliatorių ir burbuluojam argona pro kokį nors šarmą , angliarukštė susijungia, sudaro karonatus ir vuolia turim švarų argoną 🙂

    O tai deguonies nerodė ? Tada greičiau ne angliarūgštė o koks nors angliavandenis, gal tepaluotais pirštais balionus junginėjo kas :/ ?

  9. Po audringu pokalbių su Elmemeseriu ir Aga problema kaip ir išpresta- dujos bus tiekiamos tiesiogiai, su švariais balionais (arba ryšuliais). Paprasčiausiai Lietuviai svoločiai į nešvarius balionus pila dujas ir klijuoja lipdukus. Greičiausiai balionai savo istorijoje turėjo CO2 periodą.

    O burbuliatorius nepadės- per didelis debitas ir dar pritrauks kitų medžiagų. Netgi variniai vamzdeliai negalimi- varis patenka į dujas.

  10. Taigi, praėjo 11 metų. Vieną spectroblue sudrožėm (surudijo). Poto nupirko dar vieną- šitą irgi sudrožėm, bet dar veikia. Bet remontuotas per visus galus. O dar nupirko Arcos. O šitas tai nelaimingas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *