Nemokamos Energijos Dėžutė

Nemokamos Energijos Dėžutė. Skamba gal kiek ir durnai 🙂 Tačiau jei atmesti kelis loginius teiginius, energija kaip ir nemokama gaunasi. O realiai, tai “Eridano” PFAF serjos knygučių dydžio dėžutė su Lion akumuliatoriais, pakrovimo ir stabilizavimo sistema bei USB lizdu iš kurio galima pasiimti 5.02V ir kiek daugiau nei 1A.
Tai atsakas į keletą laiškų kuriuos man rašė skaitytojai, taip pat sprendimas gautas paskaičius keletą forumų, kur buvo diskutuojama apie dviračių, keliautojų navigacijų ir telefonų maitinimą.

Saules dezute
Rausvos bačkelės tai standartinės Liion batareikos (akumuliatoriai), rodos 18650 dydžio. Talpa nuo kokių 2 iki 3 Ah. Grubiai skaičiuojant, ši knygutė turi apie: 12…18Ah (spėtinai apie 44…66Wh). Pradinė mintis buvo naudoti tuos naujoviškus maišiukus, tačiau jie brangiai kainuoja, o štai 18650 nemokamos. Elementai parinkti vienodo gamintojo ir vienodos būklės. Todėl sujungti lygiagrečiai. Buvo mintis apie visokius matuotojus ekvalaizerius, bet vėliau viskas atmesta. Neverta to vargo.

Saules dezute
Elektronika tai jau seniau aprašyti su projektai: Saulės krovėjas ir Sepic stabilizatorius.
Kodėl taip komplikuotai? Todėl, kad “saulės krovikas” dirba nuo kokių 5 iki 30V, turi “geriausio taško” pastatymą ir galingas. T.y. galingumas priklauso nuo šuntinio rezistoriaus ir nuo panaudotų mosfetų. Toks gali grauti ir kelių amperų srove visiškai nekaisdamas. O ir dėl impulsinio režimo, beveik visi vatai surinkti saulės elementų (ar dinamos) sukišami į akumuliatorius.
O kodėl toks biški neekonomiškas SEPIC stabilizatorius 5V įtampai? Ogi todėl, kad 5V išėjimas kaip ir galvaniškai atrištas, o stabilizatorius gali čiulpti srovę ir iš mažesnės įtampos (pasėdusio Liion), o gali čiulpti ir didesnės įtampos, kad ir 12V akumo. Gal ateityje akumuliatoriai bus perkonfiguruoti. Bet esmė ta, kad esu tikras, kad prabangus išmanusis nunustips nuo kokio netikėtumo kaip aukštesnė įtampa USB laide.

Saules dezute
O čia mano saulės elementai. Iš kairės į dešine- polikristaliniai elementai savo rankutėmis sulituoti ir sukišti į dėžutę. Eina nafig kaip jie blogai lituojasi ir kokie trapūs. Komplekto kaina 18USD (ten už 20W, tačiau dalį sulaužiau, dalis liko nepanaudota. Pmax=0.28W, Ipmax=0.56A, Umax=0.5V viena plokštelė pagal kiną, 44 plokštelės iš 72 pirktu) , toliau naujausias pirkinys 10W monokristalinė baterija (kaina 35USD) ir pats seniausias elementas (nors ir neblogiausias), tai sodo šviestuvu saulės elementai (juos pirkau prieš keletą metų, šiuolaikiniai šviestuvai turi žymiai mažesnio ploto elementus). Iš šio išlupdavau vos ne 5W energijos.

Saules dezute
O čia jau kažkada senai sumontuota, dabar jau stacionari sistema kuri krauna pavienius Liion elementus. Kai reikia elemento, išsilupi iš pakrovėjo, o įdėtas išeikvotas po kelių saulėtų dienų (! :P) jau pakrautas.
Kodėl taip ilgai? O ogi suknisti medžiai šešėliuoja. O dar, kai saulė užkaitina, suveikia termoapsauga.

7 replies on “Nemokamos Energijos Dėžutė”

  1. is kur celes ? blin, kur ieskau, visur nelabai padori kaina.
    kazkiek sustandartizavus ir iskepus ploksciu pas ciurkas turetu but paklausus daiktas ismaniuju laikais, ypac kai tie “power bankai” buna arba baisiai brangus arba abejotinos kokybes/talpos.

  2. Greiciausiai Levas naudoja donorines is nebenaudojamu laptopu.
    A beje Levai, koki galetum pasiulyti Liion. krovikli na toki nelab sudetinga?

  3. Taip pat norėčiau paklausti Levo, kokį Li-Ion pakrovėją 2-4S (nuosekliai jungtom celėm) pasiūlytų.
    Reikėtų, kad būtų nedidelis (geriausia vienos mikroschemos 🙂 ), su balansavimu, gal indikacija.

  4. Ši dėžutė suklijuota su BISON KIT, contact adhesive, universal. Klijuoti reikia PAGAL INSTRUKCIJAS o ne pagal įprotį 🙂

    Klijai panašūs į “Moment”. Jei storesnis sluoksnis- geltonuoja. Tačiau tai ne geriausi klijai šiems polikarbonato stiklams. Beja, šis plastikas parduodamas SSS parduotuvėje kaip “hobbyglas”, o gamintojas “guttagliss”.
    Gamintojas rekomenduoja “polistireno” klijus, jei teisingai išverčiau iš vokiečių kalbos (kitom kalbom nėra aprašymo):
    Verwenden Sie einen für Polystyrol geeigneten Kleber. Verfahren Sie bei der Anwendung nach den Angaben des Herstellers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *