Aukštos įtampos kištukas

Prireikė tokio… ir gana greitai. eBay siūlo kažką, bet brangiai. Iki 5kV tipo laiko. Kiek apžiūrėjau foto, atstumas kiek mažokas mano eksperimentui. O kam man prireikė kištuko? O todėl, kad aukšta įtampa tai pavojinga ir visokie pajungimai ant snarglių jau nepatinka. Norisi šaltini uždaryti saugiau. Todėl nutariau pameistrauti kaip šaltkalvis. Tuo labiau kad turiu patogų įrankį- mažas tekinimo staklikes (pirkau už 300Lt).

selfmade HV BNC connector
Kaip donoras ėjo standartinis BNC kištukas iš parduotuvės. Teko nupjauti krasčiuką ir pašalinti vidurius. Dar viduje kiek padidinti skylutę. O štai sunkiausia dalis- plastikinis viduriukas. Medžiagos šaltinis- seno LCD monitoriaus matricos pagrindas.

selfmade HV BNC connector
Kaip vidinis kontaktas panaudotas labai paprastas daiGčiukas- atitinkamo dydžio rezistorius.

selfmade HV BNC connector
Kiek paspaudžiojus metaliniai kalpokėliai nuo rezistoriaus nusiima. Taip gaunam metalinį nikeliuotą “puoduką” su privirintu laideliu.

selfmade HV BNC connector
Surinkta “moteriška” dalis. Čia biški dar pridėta klijų, nors tie klijai nelaiko jokių apkrovų. Visa spaudimo jėga remiasi mechaniškai.

selfmade HV BNC connector
O štai vyriška dalis daroma labai paprastai- BNC kištukas išardomas, su grąžteliu padidinama skylė iki koaksalinio kabelio vidinės izoliuotos gyslos dydžio. Pats laido galiukas nudrožiamas. Laido ilgis parenkamas toks, kad laidas pasiektu “puoduką” lizde ir dar su jėga spyruokliuotu. Čia būtina organizuoti gerą, nulio omų kontaktą. Jei bus tarpukas, tai šokinės kibirkštys, užsidegs lankas ir viską nafig išlydis.
Laido izoliacijos storis turi sutapti su skylės diametru. Tiksliai sutapti.

selfmade HV BNC connector
Kodėl ekranuotas laidas? Ogi todėl, kad jei pasižeis izoliacija, tai lai geriau užsidega lankas į įžeminta ekraną nei į kitus objektus ar subjektus.

4 replies on “Aukštos įtampos kištukas”

  1. Kokios tekinimo staklikės už 300Lt? o.O Ieškojau ir aš mažų, bet minimum 1500Lt kainuoja pačios mažiausios ir paprasčiausios…

  2. jo talentas pigiai gaut viska,tai nenuostabu:D laidas neprades melynai sviest tikriausiai:D mazo amperazo auksta ytampa cia. Nes kitu atveju pramustu izoliacija.

  3. xumot’ui: pirkau naudotas ir biški iškomplektuotas, senas stakles kurios vadinasi “Bitė”.

    nice’ui: amperažas ir pramušimas nesuderinama. Pramuša potencialų skirtumas (t.y. įtampa), srovė čia ne prie ko. Srovė apriboja laidininko parametrai ir jam dzin ar tai milionas voltų ar keletas.
    Šio atveju srovę riboja diodų max leistina srovė- CL03-12 diodai. If=125mA, Urpik=12kV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *