Minimalistinis Nixie laikrodis

Čia iš serijos AVR. Tačiau viskas prasidėjo prieš … 6 metus. Tada dar nečiupinau ATMEGŲ, tada buvau kiek įvaldęs PIC serijos kontroleriukų asemblerį. Tada buvo kilusi įdėja pasidaryti Nixie (simbolinių neoninių lempų) laikrodį. Tačiau bedarant kitą projektą tas suknistas PIC16F84A užkniso negyvai. Ir tada aš numečiau nepabaigtą projektą kažkur garaže. O štai šiomis dienomis biški tvarkiau garažą ir iškuopiau vieną VW Caddy šlamšto ir radau PCB.
Seną PCB sujungiau su savo nauja plokšte:

Nixie clock
Tai ATMEGA16 ir RTC. USB gal ir veiktu, bet buvo naudojamas tik dizaino metu kaip maitinimo šaltinio mygtukas.

Panaudojau pačius prasčiausius ir kogero archaiškiausius Tarybinius nixius- ИН-1. Baisiai kreivai, kaip su kirviu daryti, kaip ir visa kita Rusiška elektronika.

Nixie clock
Žaidžiant su kiek aukštesne įtampa labai svarbu ir kartu patogu visas plokštes tvirtai pritvirtinti, kad niekas nesusiliestu. Nuo aukštesnės įtampos šaltinio vistiek porą kartų gavau per nagus. 🙂
O kas atsitiktu, jei koks Atmegos laidelis prisiliestu prie +100V? Nieko gero. Todėl geriau pritvirkinkit gerai…
Tas mėlynas šviesos diodas tai biški ne į dizaino temą, paprasčiausiai toks SMDukas gulėjo dėžutėje ir jį aš prilitavau. O poto jau tingėjau lupti.
Biški apie schemą: čia dinaminė indikacija, todėl naudojama tik viena deficitinė К155ИД1 mikroschema (74141). Ji atsakinga už dvejetainį/dešimtainį dešifravima ir nixio segmentų trumpinimą į žemę. Tuo tarpu anodai, per dviejų tranzistorių raktus (MPSA42 + MPSA92) junginėjimi prie aukštesnės įtampos šaltinio. Juos savo ruožtu valdo ser-par registras 74HC164. Aišku viską valdo mano Atmega modulis per 7 laidus (trys registrui, 4 dešifratoriui).

Nixie clock
Viską sumontavau į tokią senoviška getinaksinę-tekstolitinę dėžutę nuo antenos ekvivalento. Čia kad išlaikyti Rusiškos technikos “kampuotumą”.

Ar tikrai jums reikia schemos?

AVR source kodai ir sukompiliuotas hexas.

Beja, valandos nusistato trumpinant PORTA kojas į žemę.

11 replies on “Minimalistinis Nixie laikrodis”

  1. Liuksiškai atrodo 🙂 Nors paiimk už tos rankenos ir neškis 😀 Dar jei tarybinį laidą prilituotum tai išvis, vos ne, khem khem, antikvaras. (:

  2. Tų К155ИД1 turiu kokias 20, gal net daugiau. Iš jų kažkada dariau dvejetaitius – dešimtainius – 7 segmentų dešfratorius FL indikatoriams su krūvele diodų. Šiaip tai galiu pasidalint tom К155ИД1

  3. O aš schemos visai norėčiau. Mane domina būtent anodų valdymas. Turiu šešias ИН-14 лампочкас, tai galvoju, kad reikėtų kažką iš jų pasidaryt (tamstos terminais, „kaimas bunda“, mados traukia). Mikroschemų iš viso maišo К155 serijos — nė vienos ИД1 neradau, tai lituot po 12 tranzitorių kiekvienai lempai nesinori… Su dinamine indikacija būtų galima jų (ir postūmio registrų taip pat) smarkiai sumažinti.

    Dar smalsu, ar kažkur pas tamstą aprašytas įtampos „keltuvas“ su 555 laikmačiu tiktų šitokiai dinaminei indikacijai maitinti?

  4. Taip, šis laikrodis naudoja paprastą įtampos keitiklį su 555 taimeriu.

    Neturint ID1 mikroschemos teks prasisuktu su ser/par registru ir 10 tranzų. Ir po tranzą kiekvienam nixio anodui.

    Čia minimaliausia versija su DINAMINE indikacija. Aukšta įtampa atrišama per kondikus (C6). Seniau buvo naudojama (mano schemoje pvz) dviejų tranzų aukštos įtampos atrišimas. Tačiau šis, su kondiku, metodas elegantiškesnis.
    Q16 valdo anodus, o dešimt MPSA42 valdo segmentus (Q9, Q10)

    nixie transistors
    Aš turėjau ID1, tai apatinių 10 tranzų nereikėjo. Ir nereikėjo viso kalno 1N4148. Jų veikimo subtilybių aš nežinau. Pas mane veikia ir be jų.

    Senesnė versija:
    du tranzai nixiui
    Katodai per ID1.

  5. Dėkui! O rimtai, kam dar tie diodai po lempa? :-/ Kad koks parazitinis elektronų debesėlis neišlėktų?

    Hmm. Tai iš registro reikėtų jungti į C6? Užteks to trumpo perjungimo impulsiuko, kad tranzas suveiktų?

  6. Nugi RC grandinės laiką galima pasiskaičiuoti. Vistiek dinaminė indikacija tikrai bus daznesnė nei spės įsikrauti/išsikrauti kondikas. Ir tranzas bus atsidaręs ar užsidaręs. Sakiau, kad čia elegantiškas sprendimas. Tačiau jei reikia įjungti ir laikyti ilgiau, tai antra schema.

    Tiesa, spėju, kad pirmojoje schemoje būtinai reikia užgesinti katodą prie persijungiant į kitą lempą. Bet spėju, kad tai gaunasi automatiškai.

    Dėl diodų nežinau. Reikia pagalvoti, bet tingiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *