Dar kiek staliaus darbų

Jau gana senai rašiau kaip gaminausi knygų lentyną iš beržinių skydų kuriuos pirkau SSSS parduotuvėje. Poto kelis kartus dar kartojau šitą triuką.

savadarbe lentyna is berzo skydu

Pasidariau dar prie tų lentynų tokią mini uždaromą spintelę į kurią galima susidėti kokias nors paslaptis arba kokius nors rečiau naudojamus daiktus. Iš tikro, aš šią spintelę dariau todėl, kad pagrindinę knygų lentyną kiek pakelti. Seniau lentyna stovėjo ant nenaudojamų knygų. Kodėl pakelti? Todėl, kad lentyna prie lovos (nuotraukoje atitraukta) ir paprasčiausiai apatinė dalis nepasiekiama. Viskas gal ir stovėtu ant knygų, kol vieną dieną nepastebėjau, kad visa konstrukcija supasi. Ir visiškai nenorėjosi, kad knygos su lentyna nukristo ant miegančio žmogaus.
Lentyna padaryta iš tų pačių beržinių skydų ir sukalta kietmedžio kaiščiais. Vienintelė vietą kur panaudoti medvaržčiai tai vyriai (man labai patinka žodis “zaviesai”). Kadangi “sistemos” svoris didelis, tai viskas stovi ypač stabiliai.

berzo skydai
Taip atrodo tie beržo skydai iš parduotuvės. Tai klijuotos medienos “plokštė”. Ji beveik nesideformuoja, nes suklijuota iš gabaliukų.

O per kelias praėjusias savaites padariau dar vieną projektą. Gal prieš metus, vienoje naikinamoje poliklinikoje radau tikro marmuro stalviršį. Teko kiek pavargti, tačiau jis atsidurė pas mane kieme. Gal ir ten liktu, bet ne vienas žmogus kaulijo tą stalviršį atiduoti ar parduoti. Todėl, giminių prispaustas, vėl prisiminiau staliaus darbą. Visa bėda, kad šitas “stalius” neturi elektrinio pjūklo ir negali gražiai nupjauti medžio stačiu kampu. Todėl esu priverstas viską daryti iš “gatavų” detalių. Peržvelgiau SSSS nomenklatūrą ir prisipirkau visokių skydų ir konstravau stalą. Dar viena konstrukcijos įpatybė- stalo negalima surinkti išorėje, nes dėl kitų baldų ir palangės jis ten paprasčiausiai neįsikiša. Todėl ši konstrukcija be kietmedžio kaiščių turi ir metalinius kampuočius.

skydai sujungti su kampuociais

Aišku čia “overkill”, bet ko jau ko, bet klibančios konstrukcijos mane labai biesina. Tačiau, kai susukau su šiais lentynų laikikliais, kur galima sukaliau su kaiščiais ir panaudojau dar vieną mažyti kamputį, tai sistema visiškai stabili. Dar prisisuko prie indų plovyklės ir kai užsimetė tas akmens gabalas (kuris kilnojamas tik dviejų asmenų)… ir dar taip gavosi, kad viskas “тютелька в тютельку” susidėjo prie kitų baldų, tai gavosi nepajudinama konstrukcija.
Beja, “stalas” turi reguliuojamas 6 kojas, jos nuotraukoje nesimato.

savadarbis virtuves stalas

Dar beliko kažkaip organizuoti to “bardako” uždarymą, kad nesimatytu visokie rakandai. Bet aš, kaip minėjau, neturių “table saw”, kad gražiai sumažinčiau skydus iki reikiamo durelėms dydžio.

7 replies on “Dar kiek staliaus darbų”

  1. tai CSSD prekybcentriuose gi pjauna plokstes ir laminuoja briaunas. duosi ishmatas (hehe, koks geras zodis) ir pagamins. beliks prisukt 🙂

  2. Priglausciau eridano fantastika.. 😀 Vietinej bibliotekoj vaikystej perskaiciau visas kurias radau. Dabar kazkaip baigus mokslus visus vel pakilo noras, tik kad va ju brangumas.. 🙂

  3. Abejoju ar Levas būtų daręs tokias lentynas knygoms jei jam jos nebūtų svarbios ar savaip brangios 🙂 Sukrautų kur į dėžę ir užraugtų rusyje… 😀

  4. “laminuoja briaunas”… kam medienai laminuoti briaunas ? 🙂
    Įsivaizduoju kaip eini pas senukus ir sakai- čia 19 mm nuimti. Čia įpjauti iki pusės lentos. Ir kad pjūvis lygus būtų.

    O dėl knygų Ba1tuks teisus…

  5. Galima nupjauti ir rankiniu pjūkleliu. po to su obliu pereiti ir bus puiku. O tie kampai metaliniai nelabai gražiai atrodo. Gerai, kad nors jie nesimato.

  6. senis šaltis neatidžiai skaitė:

    “Dar viena konstrukcijos įpatybė- stalo negalima surinkti išorėje, nes dėl kitų baldų ir palangės jis ten paprasčiausiai neįsikiša. Todėl ši konstrukcija be kietmedžio kaiščių turi ir metalinius kampuočius.”

    paaiškina.

  7. Kaip tik, aš labai atidžiai perskaičiau. Tie kampai daugiau skirti laikyti stalviršiui. Čia būtų užtekę gerokai mažesnių ir gražesnių kampiukų. Judėjimo tikrai nebūtų, nes, kaip ir paminėjai, viskas įsprausta, ir dar prislėgta sunkiu akmeniu. Ta lentos dalis, kuri yra prie sienos ir yra stabilumo laikymas. O šiaip, koks skirtumas. Viskas čia labai gerai. Įstatysi dureles ir galėsi visiems sakyti, kad geras meistras gamino. Pagarba.
    Gerų Naujų metų tautiečiai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *