Radijas ezcap Realtek RTL2832U + FC0013

Kaip jau rašiau seniau (čia ir čia), mano šabakštyne atsirado kelios radijos. SDR radijos komentaruose buvo rašyta apie pigią USB radiją kuri irgi tinkama eksperimentams. Todėl aš tokią radijukę nupirkau iš DX. Juk ne kiekvienas gali rasti ar nusipirkti profesionalią radiją kuri kainuoja ~1000$, o štai išleisti apie 20$ tikrai gali kiekvienas kas nors kiek nori pažaisti su SDR.

ezcap SDR

Paprastas USB daiGčiukas, jungiasi į USB2 lizdą. Per lėtą USB gali ir neveikti, nes šis irenginys išmeta gana didelį duomenų srautą kuri jau kompiuterio softas analizuoja.
Nemokamo softo tikrai yra. Ne tik linuxui ir bet ir Windowsams. Pas mane stovi Windows 7 Pro, 64 bitų versija. Ir per vieną vakarą suradau ir paleidau tris programas: SDR# (SDR sharp), Sodira, HDSDR.
Kad paleisti šias programas pirmiausia reikia pašalinti originalius Realteko draiverius ir instaliuoti Zadig draiverius. Tada kai kurios programos pačios pasigauna realteko dongle, kitiems reikia nusikrauti ir įkopijuoti ExtIO_RTL.dll failą į programos direktoriją.

Softų vaizdeliai, visur ta pati stotis. Paspaudus išsididina ir viskas matosi:

ezcap SDR sharp
SDR# (SDR sharp)

ezcap HDSDR
HDSDR

ezcap SoDiRa
SoDiRa

Apie softą nieko nekomentuosiu. Pirmiausia bandžiau tik vieną dieną, antriausia, turiu savo kvailą nuomonę apie GUI dizainus ir panašiai.

Apie pačia USB radiją. Jos jautrumas ŽYMIAI mažesnis nei profesionalių radijų. Su ta pačia antena vienos sugauna daug kitos ne. Nu dar yra momentas, kad mano antena 50 omų, o šitas USB daigčiukas tikriausiai televizinis 75.
Dar pas USB yra kita problema- ji groja “vaiduoklines” radijo stotis. Matyt prasimuša kokios nors harmonikos ar panašiai. Pradžioje aš galvojau, kad šalia stovinti stipri radio stotis juokauja. Tačiau kitos radijos negrojo “vaiduoklių”, o tuo tarpu šitas realtekas groja. Dar reikėtu paardyti šį žaisliuką ir pažiūrėti, gal reikia kokio nors elementaraus ekranavimo…
A ir dar, orginalus softas rodo ir groja mūsų DVB-T televizijas. Bet reikalauja originalių draiverių.

17 replies on “Radijas ezcap Realtek RTL2832U + FC0013”

  1. Prie USB dongle’ų temos, gal teko pasižaist su USB oscilografais? Būtų prasmės tokį turėt, ar daugiau knisliavos su jais nei atsitempt rimtą analoginį prietaisą? Visai smagu būtų tokį turėt, kai tikslumo milžiniško nereikia (pagrinde diagnostiniais tikslais naudojamasi), ant darbo stalo vietos nedaug, o abituriento namų darbai ten lankosi žymiai dažniau nei elektronika, o ir į “frontą” priedas su laptopu lyg ir nieko būtų 🙂 Arba kokį kinišką “handheld” modelį teko rankose turėt?

  2. To admin: tai ar vertas daiktas 20$ ? Ir kaip beje tas softas dirba stabilumo atzvilgiu (luzinejimai, stabdymai). Beje idomu kaip su moduliuotu signalu, ar galima ji iskarto girdeti per audio out ar papildomai reikia kazka burti ?

  3. Keistas sutapimas – grubiai prieš savaitę SDR bandymų tikslu irgi užsisakiau porą žaisliukų su RTL2832U, vieną su E4000, kitą R820T…
    O dėl USB oscilografų – turiu tokį MSO 19.2 – žiauriai geras daigtas. Tik vieno kanalo, bet turi 8 kanalų loginį analizatorių – signalų generatorių. Tai sinchronizacijai naudojau analizatoriaus įėjimus… Kol jų nesudeginau. Nepalyginamai geriau, nei mažas “handheld”, sakykim Welleman PPS10

  4. Šis trumpas filmukas iliustruoja filtravimo ir ekranavimo problemas:

    Ten visur groja ta pati radijo stotis “ruskoje radio”. Ypač gražiai atrodo, kai perstumi centrinį dažnį ir “parazitinės” radio stotys sliaužioja aplink.

    Įlitavau du papildomus tantalinius kondensatorius. Vieną tiesiai prie USB 5V, kitą, už stabilizatoriaus ir droselio, jau imtuvo dalyje. Po 10μF ir 16V. Visą plastikinį korpusą iš vidaus aplijavau aliuminio folija. Folija prisijungia prie GND.
    Jokių teigiamų efektų nepastebėta.

  5. Butu idomu jei pabandytum pagauti Navtex ir kitas panasias oru prognoziu stotis. Anksciau domejausi SSB imtuvais, tai gana geri atsiliepimai apie Tecsun PL-600 serija.

  6. Prilitavau BAV99W (7Ap) dvigubą diodą prie antenos lizdo. Kaip rekomenduoja internetai ir kogero datasheetas. Dėl viso pikto.

    BAV99W

    Pastebėjimas- FM radijų diapazone pagerėjo signalo/fono santykis.

  7. Pabandysiu iliustruoti jautrumą. Tai Kaunas ATIS (Kauno aerouosto automatinė informavimo sistema, 129.050MHz). Su ta pačia antena:

    Kaunas ATIS
    Profesionalus imtuvas- stabilus, be triukšmų signalas. Raiškus ir garsus. Matosi pagal paveiksliukas, kiek dB aukščiau bendro fono. (Iliustracija išsididina)

    Kaunas ATIS
    Tas pats signalas, perjungus antena. Uždėtas maksimalus realus stiprinimas (daugiau- vientisas triukšmas). Signalas girdisi per triukšmus ir šnypštimą. (Iliustracija išsididina).

    Spėtinas atstumas tarp siustuvo ir imtuvo 12.6km.

  8. Nusipirkau ir, bet su R820T tiuneriu (10.88$ ebay). Skaiciau jis jautresnis, palaiko nuo 24Mhz iki 1750Mhz. Paziuresim kaip yra tikrai

  9. Užkniso TV kištukas. Kad pajungti prie antenos turėjau sujungti krūvą perėjimų, o tokie sujungimai tikrai nestipriną antenos signalo. Kaip tik po ranka papuolė kažkoks mikrobanginis prietaisas su kokybiškom jungtim, tai pašalinau kinišką lizdelį ir dėjau kitą. Nuotraukoje dar matosi du tantaliniai kondensatoriai ir apsauginis dvigubas diodas. Dar reikėtu tantalo ant pačio tiunerio low voltage dalies.

    EZCAP TV tiuner modified
    Nuotrauka išsididina.

  10. nepamenu, pažaidžiau ir kažkur numečiau. Viena lygtai ant stalo tebesivolioja. Viena lygtai tikrai jautresnė buvo. Bet vistiek jautrumas nelabai, reikia stiprintuvo.

  11. Ar įmanoma su šitais pigiais SDR’ais priiminėti CB radijo bangas? Niekur apie tai nesugūglinu. Turiu iiilgą automobilinę CB anteną. Ji yra 50 omų. (bandžiau su Sony SW7600GR imtuvėliu gaudyti, bet su juo CB kokybiškai pavyko pagauti tik vieną kartą su gamykline teleskopine antena prie magistralės stovėjimo aikštelėje – nežinau nei ką daryt, o kiek omų išorinės antenos įėjimas – neaišku) Ar yra kokių nors keitiklių (transformatorių??), kad tokias antenas pajungti prie visokių televizinių SDR? Ačiū. M.

  12. Gi kažkas jau rašė: “… R820T tiuneriu (10.88$ ebay). Skaiciau jis jautresnis, palaiko nuo 24Mhz iki 1750Mhz. Paziuresim kaip yra tikrai…”

    CB banga apie 27MHz, tai vadinasi turi groti. Tik anteną normalią pastatyti. Ir gal dar anteninį stiprintuvą.

    Žemesniems dažniams, kažkur skaičiau, kad išmeta lauk vieną mikroschemą.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *