Įrankis

Tikriausiai daugelis pirko kiniškus šešiakampius raktelius kurie susisuka kaip vaškiniai?
geras irankis
Kam juos galima panaudoti? Prireikė vienam projekte apdoroti plokštumą, o nėra frezavimo staklių. Bandymai su šlifavimo staklėmis baigėsi gėdingu fiasko. Besiblaškant po youtube, buvo pastebėtas toks specifinis įrankis kurio mintis labai paprasta- vieno peilio drožtuvas. Todėl kiniškas kiek didesnis šešiakampis buvo modifikuotas:

geras irankis
Čia matosi šešiakampio modifikacija: kiek apšlifuotas ir išgręžta skylutė varžteliui. Važteliu tvirtinasi volframo karbido (o gal Titano-volframo) dantis.

Gaunasi toks surinktas įrankis:
geras irankis
Kuris sukdamasi rėžia metalą. Jei sukimosi ašis nekliba, o metalą pakišim ir stumsim viena koordinate, tai peilis drož plokštumą ant tiek lygiai, kiek lygiai ir stabiliai stovės detalė. Aišku sukimosi ašis irgi turi buti nekreiva.
Trumpai gaunasi tokios plokštumos:
geras irankis
Rezultatas tikrai geresnis nei su rankiniu šlifavimu.

metalo apdirbimas
Bent jau ant gamyklinės plokštumos stovi be tarpų ir klibėjimo.

5 replies on “Įrankis”

  1. Idomiai. O i kokias stakles ta iranki kisai? man kaip tik reikia pavirsiu nuplaniruoti tai nesugalvoju kokio paprasto budo 🙂

  2. Aš panaudojau tekinimo stakles. O youtube mačiau kad darė su gręžimo. Tik ten turėjo tokį staliuką kaip frezavimo staklėse, kad stumti detalę.

    Tekinimo- tai parverstos gręžimo. Tik detalę tvirtini prie įrankių staliuko. Ir aišku trūksta judėjimo laisvės. Tačiau įrankis plačiai griebia ir paima daug daugiau nei detalė.

  3. Pagal apdirbta pavirsiu tai matos, kad yrankis nesigavo labai standus (chatter marks) ir/arba apsukos perdideles buvo, bei pastuma perdidele.
    Jei kam idomu, tai angliskai toks yrankis “fly cutter” vadinasi.

  4. Taip, nebuvo tvirtumo. Taciau gal ne įrankyje, o detalės tvirtinime. Neturiu aš ten visokių gnybtukų, tai viskas biški vibruoja. Ypač gerai matosi, kad vibruoja ne iš pusapvalių rėžių, o kad tie rėžiai biški su bangelėmis.

    Tačiau esmė plokštumoje. Pradiniam variante vienam gale reikėjo nuimti minimumą, o kitam gale virš 2 mm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *