Kad priešas nepasinaudotu…

Tikriausiai visi matė tokią atgyveną kaip mikroschemą su DIP/DIL korpusu:
metric-imperial
Per vidurį stovi Rusiška, tiksliau dar tarybinė mikroschema К155ИД1. Nekalbam apie mikroschemų “turinį”, šnekam apie korpusą, tiksliau apie išmatavimus. Tarybinės ir vakarietiškos kaip ir vienodo tipo mikroschemos, tačiau yra viena subtilybė kuria susiduriau tik prieš kelis metus. Pasirodo, nuo pat dizaino nukopijavimo laikų, šios mikroschemos biški skiriasi. Vakarietiškos mikroschemos naudoja imperinį (colinį) skaičiavimą ir atstumas tarp kojyčių yra tiksliai 0.1″ (viena dešimtoji colio), tuo tarpu tarybinės mikroschemos yra metrinės ir atstumas tarp kojų yra 2.5mm.
metric-imperial

Tai matosi šioje fotkėje. Raudonai parodyta, kad kojelės kiek skiriasi savo atstumais. Atrodo šūdas grynas- biški paspausi ir sulindo. Netgi nereikia spausti- viskas čiki. Aš visada taip ir maniau, kol netyčia neradau labai prabangų auksuotą kištuką skirtą 40 kojų mikroschemai… O čia jau дудки, niekas nelenda. Net su plaktuku.

metric-imperial

Pabandom paskaičiuoti: 20 kojų vienoje pusėje, atstumas tarp kraštinių kojų metriniam lizde: 19*2,5=47,5mm. Imperinės mikroschemos kojų atstumas: 19*0,1*25,4 (pagal 1959 metų amerikonų standartą)=48.26mm.
T.y. 0,76mm koja jau į šoną! Ta pati bėda ir su visokiais kištukais paremtais 2,5/0,1″ žingsniu. Vizualiai tas pats, praktiškai нихуютки.

Kitas praktiškai susiduriamas variantas, kur pjaunasi coliai su metrais, tai BNC, o rusiškai СР-50 jungtys. Pasiimi laidą nuo kokio rusiško oscilografo, užsuki and vakarietiško prietaiso, taip per jėgą. O poto jau nuimti labai sunku. Čia dėl to, kad vidinis diametras pas rusus 9,5mm, o pas colininkus 9,6mm. 0,1mm puikiai leidžia “užsivalcuoti” jungčiai mirtinai. Apie tai net wiki biški rašo:

In the USSR, BNC connectors were copied as SR-50 (СР-50 in Cyrillic) and SR-75 (СР-75 in Cyrillic) connectors. As a result of recalculating from imperial to metric measurements their dimensions differ slightly from those of BNC. They are however generally interchangeable with them, sometimes with force applied.

Nors jie rašo kad “force applied”, bet geriau tuos kištukus išmesti. Beja, ne visi CP-50 kištukai tokie piktybiški- dėl technologijos netobulumo, kai kurie kištukai yra čiut-čiut didesni nei 9.5 ir puikiai veikia. O štai “rytų bloko” (čekiški, lenkiški) kištukai kogero daryti pagal imperinius matmenys ir puikiausiai veikia.

P.S. Mikroschema К155ИД1 kaip ir visos senosios mikroschemos tampa deficitinės. ID1- tai nixių valdymo čipas. O dar, pažiūrėkit į didelę šios mikroschemos nuotrauką. Matote geltoną spalvą ten maždaug per vidurį mikroschemos. Taip, ten auksas. Šios mikroschemos iš vidaus auksuotos ir čipo kristalas rodos prie kontaktų prijungtas auksiniais laideliais.

5 replies on “Kad priešas nepasinaudotu…”

  1. 155id1 (74141kopija) nera deficitas, daug dar ju yra ebay.
    As nupirkau paskutines gamintas Integral Baltarusijos gamyklos 🙂
    Pagaminimo data 2010 metu pirmas menuo. Pirktos nixie laikrodziams

  2. Manau, kad niekada. Todėl, kad perdirbimo procesas išsitempęs per laiką ir kelis fabrikus.Daugelyje fabrikų (afinažo) atima visas “registravimo” priemones ir panašiai. O vietinį ardymą ir rušiavimą galit patys įsivaizduoti.

    Beja, linke parodytas šaldytuvų ardymas neatitinka ekologijos reikalavimų. Turi būti taip: freonas išsiurbiamas, šaldytuvas atšaldomas iki skysto azoto temperatūros ir malamas. Pasirodo, dar ekologiškai pavojingas tas izoliacinis plastikas- jame pilna visokio “pentanų”. O atšaldžius, dujos kondensuojasi ir nuteka žemyn. Tokią liniją Lietuvoje kogero turi tik viena firma. Todėl męs ir neimam šaldytuvų.

  3. A tai stai kodel sunkiai lenda trafai ir mikres i sovietines univers. spausd. plokstes. Nors ir nelabai patinka sovietines dalys, bet bent aukso ir sidabro negailejo, o varzas lmt bent man patogiau naudot nei tas su spalviniais kodais. Na netu ssrs jei ju standartas nesiskirtu nuo globalinio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *