Super magnetinė lenta

Tikriausiai daugelis matė, ir manau kažkas iš skaitytojų turi tokį magnetinį gadžetą virtuvėje- metalinių įrankių laikiklį. Ten visokios šakutės ir peiliai prisiklijuoja ir panašiai. Turi ir aš namie tokia “liniuote”, tačiau ta liniuotė tikras šlamštas- kartais įrankiai nukrenta, veikia tik viena juostelė ir šiaip ji silpna.
Vieną dieną atsibeldė Linas su savo projektu- magnetinė lenta. Tačiau tokių pastiprintu- super magnetinė lenta. Skiriasi nuo paprastos tik tuo, kad naudojami gana stiprūs neodimo magnetai (šiaip “gana stirprūs” yra pasakyta labai labai švelniai).
Buvo visokių minčių kaip tai padaryti- logiškiausia matyt būtų paimti fanieros gabalą ir išgręžioti skylutes. Tačiau ta mintis kažkur pasislepė ir buvo padaryta ekstremaliai ir gana brangiai.

Taigi buvo nupirkta apie penkiasdešimt magnetėlių maždaug už 100€. Poto epoksidkės ir stiklo audinio. O poto viskas maždaug taip vaizdiškai gavosi:

super magnetine lenta irankiams peiliams sakutem petelnem
Magnetai suklijuoti prie metalinių juostų. Kadangi magnetai stiprūs, tai tos juostos pašoka ir susiklijuoja. Todėl panaudoti aliuminiai radiatoriai (kurie renkami vienam žmogui iš newsgrupo) ir keletas sunkesnių objektų.

super magnetine lenta irankiams peiliams sakutem petelnem
Vaizdelis iš viršaus.

super magnetine lenta irankiams peiliams sakutem petelnem
Meniškas vaizdelis iš kampo.

Poto buvo daroma taip:
super magnetine lenta irankiams peiliams sakutem petelnem
Negalvokit, aš makdonolduose nevalgau- čia jaunesnio asmens- Lino pomėgis. Čia šiaip pradinis sluoksnis, kur bus į išorę. Pilama viskas ant organinio stiklo pagrindo- jis gražiai atsilipina ir gaunasi veidrodinis paviršius.

super magnetine lenta irankiams peiliams sakutem petelnem
Viskas armuota stiklo audinio juostomis. Čia gražiai matosi ne iki galo paskende magnetai.

super magnetine lenta irankiams peiliams sakutem petelnem
Dar vienas sluoksniukas. Gėda pasakyti, bet supylėm virš dviejų kilogramų dervos. Crazy? Bet užtat gavosi “prabangiai”- masyvus daiktas.

super magnetine lenta irankiams peiliams sakutem petelnem
Čia aušta jau užbaigtas liejinys. Magnetai “gerojoje” pusėje su minimaliu tarpeliu. Mažiau pusė milimetro, kai kur tiesioginis metalas. Taip išsaugom maksimalią traukos jėgą.

Išorė bus padengta stipria oda. Nuotraukai panaudojom kažkokia dažytą drobę.
super magnetine lenta irankiams peiliams sakutem petelnem
Traukia gerai ir galbūt labai gerai. Nežinau kaip pritvirtins prie sienos- numatėm keturis tvirtinimo taškus, nes jeigus kas nors “ant bajerio” prilipins kokią špižinę keptuvę ar virtuvinį puodą bus pypec. Dar negalima žmonėm su geležiniais implantais (ir raktais) artintis prie šio “aparato”… 🙂

Magnet

11 replies on “Super magnetinė lenta”

  1. neima magnetai implantu, pats pusiau robotas tai domejaus truputi. oro uostuose ir pan pro apsauginius vartus ir be problemu vaikstau. Matyt kazkoki gudru metala daktarai naudoja. nerudija turbut irgi :))

  2. Žiauriai gerai tie neodimio magnetukai. Ypač visokie maži. Naudoju „taisyti“ šaldytuvų gumų kampams, kurie kažkodėl nuo naudojimo „atsikelia“ ir paskui šaldytuvas leidžia šaltį pro tarpelį. Bet jų negalima klijuoti nei su „superklijais“ nei su „supergeliu“ — nelaiko.

  3. Reikia buti atsargiam su neodiminiais magnetukais 🙂 Kazkada mano pana praejo pro kineskopini telika rankose laikydama neodimini magneta. Buvo atstumas ~40-50cm ir per toki atstuma jau magnetinis laukas pradejo itakoti kineskopo vaizda. Dar man sako, o ziurek kaip telikas mirguliuoja 😀 Liko deme, kuri gerai kad isnyko isjungus telika is maitinimo. Itariu, kad ir nuo HDD siuos magnetus reiktu laikyti padoriu atstumu.

  4. Tai, visi šaukštai iš šakutės iš “stainless steel”, kad limpa? Jau nebe neržaveika, kaip kad tarybiniai būdavo?? 🙂

    Beje, o su įrankiais, tai kaži kaip jie įsimagnetina per ilgą laiką? Nes po to, įsimagnetinę pritraukia visokias metalines smulkes drožles, kas užknisa.

    Įdomus projektėlis 🙂

  5. Tai kad, jei neklystu, „neržaveika“, t.y. „нержавеющая сталь“ ir yra „stainless steel“, t.y. „nerūdijantis plienas“. Šiuo atžvilgiu ne kas ir tepasikeitė, tarybiniai peiliai buvo kietesni, nei kokie nors šiandieniniai pseudočekiški iš Kinijos…

  6. Sauliau, reikia lyginti dabartines plienų rūšis ir tikslias markes, ką aš visiškai buvau pamiršęs prieš rašydamas, tik apgraibomis atsiminiau, kad senų tarybinių, kuriuos žymėdavo iškaldami raides ant jų “Нерж” magnetas netraukdavo. O, va ant dabartinių visų “stainless steel”. Ir padariau mini eksperimentą su šalimais gulinčiu neodimio magnetu ir patikrinau visus šaukštus bei šakutes ir peilius. Visus iki vieno traukia. Tik va šaukštelius įdomiai, patį šaukštelio kotelį silpniau traukią, nei likusią dalį.

    Kiek paklaidžiojęs po internetus radau gana gerą atsakymą:

    Нержавеющая сталь марки 12Х18Н (пищевая) магнитом не берется.
    Китайские нерж. стали магнитом беруться и со временем на таких изделиях появляются точки ржавчины.

    Šiuolaikinių “stainless” plienų markių yra daug ir konkrečios neišrinkau. Truputį paieškojęs wiki radau plienų rūšis naudojamas peilių gamyboje: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_blade_materials#Stainless_steel Tai 400-oji serija yra tas sąrašas, iš kurio ir gali būti pagaminti daugumą peilių, o dėl šakučių ir šaukštų vėlgi kitaip. Reikia padaryti apžvalgą 🙂

  7. Nu kad biški paaiškinti jūsų diskusiją:

    Ferritic and Martensitic stainless steels are magnetic.
    Austenitic stainless steels are non-magnetic.

    Tie magiški “feritai, austenitai ir martenitai” tai įvairūs geležies kristalizavimo metodai ar tiksliau pati kristalizavimo forma.

    Šie “super magnetėliai” ant tiek stiprūs, kad traukia ir austenito plieną- tiksliau gal traukia kitus silpnai magnetinius metalus- kad ir Ni. O ir matyt metalas niekada nebūna grynai tas austenitas-martenitas.
    O gal naudojami labai prabangūs nerudijančio plieno daiktai ir ten ypač daug chromo. O chromas yra kažkos antimagnetinis…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *