Arkliai ir svastikos

Išskyriau kiek daugiau laiko senovės tyrimams ir specialiai šiam blogui parinkau teminių nuotraukų… 🙂
Kas daugiau mane žino, tas tikrai atsimena, kad aš nuo vaikystės mėgstu paišyti svastikas 卐 (ir net turėjau dėl to nedidelių problemų mokykloje). Ir dar kad man patinka arkliai- vieną netgi kokius septynius metus net auginau.
Taigi šio straipsnio tema- svastika ir arkliai. Crazy.
Vien tik dėl to, kad kažkoks durnelis pasinaudojo šiuo simboliu tai nereiškia, kad reikia dabar imti ir užbaninti visam laikui.
Tikrai daugelis žino, kad svastika naudojama daug kur tolimuosiuose rytuose. Gal kas mažiau žino, kad braliai Latviai labai irgi naudojo šitą simbolį. Ir tikrai daug jų senovinių akmenų su įvairiom svastikom buvo sunaikinta po paskutinio karo. Pakeliui ir akmenys su semi-svastikom- įvairiais geometriniais ornamentais ir … žirgeliais. Iš Lietuviškų svastikų mums labiausiai žinomi būtent tie žirgeliai, kurie kalami prie stogo kraigo. O pilnai stilizuota iki minimumo- tai svastika be detalių ir kiek kitaip nupaišyta.
Šita sofistika ir sujungėm arklius su svastikom. O dabar važiuojam laiku atgal, maždaug 600 … 800 metų iki žydelio gimimo. Tai graikiško geometrinio meno periodas.

kudas arklys ir mazos svastikos

Tai senoji graikija, dar kai nemokėjo gaminti tas žinomas juodai-raudonas vazas. Tas arklys kiek per kūdas- realiai, arkliai kiek išsipūte per pilvą. Tačiau stilius toks čia, nes ir kažkokios antilopės viršuje tokios pat kūdos. Tačiau atkreipkit dėmėsį į skraidančias N raides ir svastikas. Kiek žinau, graikai tada tokios raidės neturėjo, tai šita N yra lygiavertė svastikai. Ką tai reiškia aš nežinau- gal žvaigždės, gal paukščiai. O gal priimtas metodas užpildyti tuščia plotą, kad išlaikyti kompozicijos pusiausvyrą.

arklys ir svastika
Va jums ir žvaigždutė. Jei reikia, svastiką galima nupaišyti ir vos ne per visą arklį. Čia dar matosi ir kažkokių vėjo malūnų ventiliatoriai, bet tikriausiai tai visiškai nesusije su vėjo malūnais, o yra eilinis simbolis ir geometrinis ornamentas. Panašiai kaip ir kabliukai višuje. Kurie vėliau transformavosi į mums jau visiems žinomą ornamentą.

arklio papilveje kabo svastika
O gal visdėlto tai ne koks kosminis kūnas, nes kam vaizduoti svastiką ne danguje, o arklio papilvėje. Nu jo ten daug laisvos vietos, nes pilvas toks sutrauktas, o lytis neapibrėžta. Užtat galima nupaišyti svastika iš sliekų- sliekai tai žieduotosios kirmelės.

zuvis arklys gerve ir svastika
Nors, tiesa. Objekto padėtis nėra pririšta prie vietos. Va ten, virš arklio nugaros, ore skrenda kažkokia katė. O arkliui po pilvu kažkas panašaus į žuvį ar kažkokį nesuprantama daiktą. O štai, prie šiknos viskas aišku- didelė svastika ir gervė.

Labai kudas bronzinis arklys
Arklių “in 3D” tai mačiau (nors čia lygtai ir ne graikiškas, neatsimenu). O štai svastiku 3D formoje nebuvo arba nebuvo jos parodytos.

Kad neapsiriboti vienu laikotarpiu, pasukam laiką į priekį ir peršokam į Romos imperijos laikus. Pažiūrom į sidabrinius bliūdus:
biudas su svastika dugne
Svastika biški su šerpetom. Buvo ir visiškai grynu, bet nelabai nusifotkino ir neverta čia dėti. Tačiau įdedu kitą simbolį:
Lietuviskas ornamentas romenu bliude
Jis kaip ir primena labai dažną Lietuvišką ornamentą. Jei būčiau toks mokslingas kaip Pūkas ir jo draugelis iš vienos radijo laidos, iškarto padaryčiau keletą sensacingų išvadų apie bendras šaknis ar kilmę. Dabar tik pasakysiu, kad paprastas ornamentas puikiausiai galėjo išsivystiti nepriklausomai- meniški žmonės galėjo sugalvoti tą pačia įdėją žiūrėdami į gėlės žiedlapius.

Nu tiek belvyzgų pradžiai ir užteks.

14 replies on “Arkliai ir svastikos”

  1. Kiekvienas yra savotiškai pačiuožęs žiūrint iš kito požiūrio atskaitos taško 😀

    Įdomu kokiame muziejuje tiek daug svastikų radai? 🙂

  2. Aš dėl tų visų simbolių gadinimų visų tų „durnelių“ nekenčiu. Svastika kaip savastika, o man, pavyzdžiui, pentagrama labai patinka. Kad niekas neprisiknistų, naudoju užtat septagramą ir galiu iš rankos nupaišyti 21-kampę žvaigždę. Daugiau kažkaip lygiai nesigauna 😀

    Šiaip čia man geras priminimas, nes jau koks mėnuo brandinu mintį rašliavai apie vardų gadinimą.

  3. man itikinamiau uz bendra kilme ir uz nepriklausoma ta pacia ideja atrodo kad panasus ornamentai yra tarpusavio prekybos pasekme – juk gintaro dirbinius pirkdavo is pabaltijo graikai ir romenai, tai turejo kazkuo uzsimoketi, o grazus blizguciai visada paklausus.

  4. Taigi, pasaulis baigia išdurnėti su perdėtu “politkorektiškumu”. Svastikai, kaip simboliui jau bene 7000 metų. Tai vien dėl to, kad Hitlerio kompanija šį simbolį naudojo, dabar puolami žmonės nešantys muziejinių svastikų nuotraukas (tai vyko Vilniuje). Norime būti šventesni už romos popiežių?
    Tada reiktų uždrausti ir Wagnerio muziką, kadangi tas pats Hitleris ją vis klausydavo, į teatrus eidavo.
    Vieni “švenčiausių” šia prasme, amerikiečiai, turi pasitatę štai šį pastatėlį, bet tyli kaip vandens į burnas prisisėmę:
    http://www.guardian.co.uk/world/2007/sep/27/usa.technology
    O kad svastikos ženklas yra netgi senoje sinagogoje Izraelyje ir neištrinamas – kaip tą įvertint?
    http://swastika-info.com/swastika-in-einer-synagoge-und-das-in-den-golanhohen-soweit-zum-thema-maoz-haim-israel/

  5. kitu kampu jau panasiau i arkli, bet aukstesneje foto grifka ne tokia ryski, uztat visa kita labiau suniska. Tskant SHO – PANKAS, graikiskas erzils 😀

  6. Kažkaip pažiūrėjau tipo “geometric greek bronze dog” ir nelabai yra atsakymu. Įdomu, kokie šunys gyveno pas Graikus. Nes tikri šunys stipriai keitėsi savo “dizainu”, arkliai kiek mažiau. Tik paskutiniais šimtmečiais prasidėjo visokios veislės- tipo sunkieji, arabiški ir t.t. Šiaip kaip pamenu, tipiniai arkliai lygtai buvo žemesni (nu ir žmonės žemesni). O šunys gyveno kogero ilgiau su žmonėm…

  7. 卐卍卐卍卐卍卐卍卐卍卐卍卐卍卐卍卐卍卐卍卐卍卐卍卐卍卐卍卐

    cha. Visdėlto unicodas jėga. Vienu metu MS buvo išėmęs šitą simbolį iš šriftų.

  8. Neblogai su tomis svastikomis ir unicodu 😀 Dabar visokie neonaciai atgiję, tai žiūrėk pamatysim jų trolinimą tokiais ženklais internetuose 🙂

  9. Svastika – pats geriausias būdas pavaizduoti žemės sukimosi kryptį tam tikru laiko mometu. Su arkliu vaizduojama, gal ale laikas, arklys bėga, kaip laikas. Pats svastikos pavadinimas labai jau tempiasi prie lietuviško. Svastika – švastika – švaistyklė – švytuoklė. Rusai dar prieš pat antrą pasaulinį, berods, ant savo pinigų naudojo svastiką. Nieko, ateis naujas vadas ir uždraus darį kokį nors simbolį. Negi pirmas kartas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *