Laboratorinė maišyklė. Pirma dalis

Tikriausiai visi matėt, gal ne tiesiogiai, bet gal ir per teliką, laboratorines magnetines maišykles. Ten kur į tirpalą metama magnetinė tabletė ir ji sukasi veikiama besisukančio magnetinio lauko.
Kaip pasidaryti tokia pačiam? Galimas paprastas variantas, tarpkitko, naudojamas senoviškose maišyklėse.
Reikia pasiimti ventiliatoriuką iš kompo. Geriau lėtaeigį ir su reguliuojamom kaip nors apsukom.

Laboratorine magnetine maisykle
Prie rotoriaus priklijuojam skardelę- ji bus magnetinio lauko sujungėja. Ir du magnetėlius, kad jų šiaurės ir pietų poliau būtų priešpriešais. Taip ganasi vienas ilgas magnetas. Magnetukus reikėtu dėti stipresnius. Aš čia panaudojau silpnokus.

Laboratorine magnetine maisykle
Viską sumontuojam į plastikinę dėžutę. Pageidautina, kad sienelės storis kur sukasi magnetai būtų minimalus. O dar dėžutė turi būti hermetiška ir atspari chemijai.
Viduje ant to VGA radiatoriaus prisukta 7805 mikroschema, nes nežiūrint į tai, kad ventiliatorius pahackintas ir padarytas reguliuojamas su kintamu rezistorium, jis sukasi per greitai. O ir stabilizuota įtampa gerai, nes prie dėžutės per standartinę jungtį jungiasi bet koks maitblokiukas.

Laboratorine magnetine maisykle
Viskas kaip veikia, tačiau problemos su startu- ventiliatorius startuoja greitai ir tik poto sulėtėja iki darbinių apsukų. O štai magentinė maišyklė kartais nesuspėja sinchronizuotis ir blaškosi po stiklinę. Mažesnėse stiklinėse gana greitai sinchronizuojasi, o didelėse kartais nepavyksta.
Čia reikėtu pirmiausia stipresnių magnetų nei aš panaudojau. Reikėtu patiuninti tarpelį kiek, nes dabar dar didelis tarpas tarp maišyklės ir magnetukų. O štai ventiliatoriaus nepatiuninsi.

Bežaidžiant su šia maišykle kilo įdėja padaryti ją pernelyg sudėtinga ir kompiuterizuota. O čia jau antros dalies reikalas: ten bus ir trifazis, ir PWM, ir mikrokontroleriai, ir H-bridžai ir visokios kitokios nesamonės.

4 replies on “Laboratorinė maišyklė. Pirma dalis”

  1. Dar iššūkis būtų viską padaryt taip, kad ir karščio nebijotų. Viršuje kaitinimo elementą primontuot su temp reguliacija. Ebay tokių kiniškų išradimų kainos nuo $100 prasideda:).

  2. Ventiliatoriu tiuninti galima – amputuoti sparnelius. Cia kaip musei ant uodegos siula pririst, leist paskraidyti, o po to sparnus nugnaibius paleisti… Dar galimas reversas – magnetychius ant ventiliatoriaus tvirtinti, o gelzhgabali i menzurka mesti. Vis maziau metalu tirpale…. Panasu projekta teko daryti pries 20metu. Bet tada nebuvo nemokamu kinietisku ventiliatoriu. Teko PCB su 4 ritem ir zhingsnini varikli su kruva KT315 daryti. Nors mokejo net po 10USD uz vieneta (menesine alga), biznelis greit pasibaige.

  3. O ne geriau būtų paprastą DC varikliuką, kur dabar beveik visuose spausdintuvuose naudoja, įdarbinti? Ir valdyti jo apsukas būtų visiškai nesudėtinga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *