Mažas maitblokis bandymams

Mano impulsiniai maitblokiai gana stipriai triukšmauja į eterį. O prisireikė mažyčiuko, mažo galingumo maitblokiuko eksperimentams ant stalo. Buvo apmastytos įvairios schemos ir kiek atšoko noras ką nors daryti. Kol vieną dieną newsgroupe vienas žmogus urmu pardavė savo detalių kolekciją (matyt keičia savo hobio ar profesijos profilį), tai mano rankose atsirado didelis kiekis nelabai man reikalingų detalių. Tarp jų – visas kalnas didesnės galios ir aukštesnės įtampos operacinių stiprintuvų iš OPA serijos. Aišku čia ne tie geruliai kur dariau savo garso stiprintuvą, bet vistiek gana galingi OPA549. Pagal datašytą: 8A continuous, 10A peak išėjimo srovė, iki 60V įtampa. Mikroschema skirta ne kiek stiprinimui, o visokiausiu mechanizmų valdymui- servo varikliams, klapanams ir maitblokiams. Garso stiprinimui nelabai tinkama dėl riboto dažnio ir fazinių iškraipymų. Nu gal kokį “basavyką” gal ir galima sukonstruoti. Kažkur, užsienio forumuose, radau, kad kažkas darė “neužmušamus” maitblokius iš šių mikroschemų, tai nutariau ir aš padaryti.
Šie faktoriai ir dar tas, kad buvo užsakytos pramoninės PCB pajudino mano maitblokio konstravimą.

linear PSU OPA549
Mikroschemos dviejų korpuso variacijų- visos kojos eilėje arba dviem eilėm. PCB padariau universalią- tinka abu variantai. Schema standartinė, iš datasheeto- atraminio stabilizatoriaus įtampa dalinama kintamu rezistorium ir “stiprinama” operaciniu stiprintuvu. Srovės ribojimas atliekamas tiesiogiai valdant operacinio įvadą.

linear PSU OPA549
Mikroschema prisukta prie gana mažo radiatoriaus nuo kompiuterio motininės čipseto. Teoriškai mikroschema turi apsaugą nuo perkaitimo, tai neturėtų būti problemų jei per daug užkrausiu.
Toroidinis trafukas išluptas iš kažkokio prietaiso, duoda kiek daugiau nei 17V kintamos. Toliau šotkio diodai, rodos 3A, kiek galima daugiau kondikų ir mikroschema. Pakeliui pritvirtinau voltmetrą kurį aprašiau senesniam straipsnyje.
Kintamus rezistorius sugradavau, kad lengviau orietuotis. Deja srovėsa ribojimas sugraduotas iki 2A, nes mano aprova labai pasmirdo, o ir mikroschema užkaito. Beja, nereikia užmirsti diodų ribos. O ir trafukas paskaičiuotas maždaug 2A srovei… nors eksperimento metu srovė trumpam buvo užkelta ir daugiau.

linear PSU OPA549
Čia srovės gradavimo metu padaryta nuotrauka. Srovės ribojimas iki 1A. Kaip apkrova buvo pajungta kažkokia radio lempa. Biški nervuoja, kad voltmetras kreivai prisiklijavo…

4 replies on “Mažas maitblokis bandymams”

  1. O tai kur tradiciniai brėžinukai? Aš labai norėčiau vieną kitą akį užmesti… šiaip, iš smalsumo, ką gali žinot, ar nepravers…

  2. Taigi rašiau- iš datasheeto. Mano “konstrukcinė” schema turi padubliuotas detales, kad jei reikia, lengviau perdaryti naudojant kitokias detales arba lengva perdaryti kiek kitai paskirčiai.

    Bet jei reikia tai schema ir PCB brėžinys.
    Ir detalių nominalai bet kokie.

  3. Aaa… dabar aišku. Aš taip durnai iš pradžių pagalvojau, kad čia impulsinis maitinimo šaltinis, kuris 220 lygina ir paskui trafą „bilsnoja“. Dėkui.

  4. o aš irgi pagalvojau, kad bus straipsnis apie mažo galingumo neužmušama impulsini maitblokį… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *