Buitinis pH ir drėgmės matuoklis

Tokius pardavinėja visokios MaGsimos ir Senukai. Pats niekada nepirkčiau, nes tikiu, kad toks prietaisas turi rodyti pieno riebumą. Beja, meluoju, kažkada, dar prie kitos valdžios, pirkaus aš tokį, kuris turėjo matuoti pH. Bet kiek pamenu, tas pH būdavo bet koks.

pH and hummidity meter
Prietaisas paprastas- rodyklinis matuoklis, ir porelė dvigubų elektrodų. Pora- nes matuoja ne tik rūgštingumą-šarmingumą, bet ir drėgmę. Vandenilio jonų (H+) koncentracijos tirpale matuoklis sugraduotas bent jau panašiai į tikrovę skaičiais- nuo 8 (šarmas) iki 4 (rūgštis). O štai drėgnomatis sugraduotas visiškai sąlyginai- A,B,C,D.

pH and hummidity meter
Viduje nieko nėra- tik perjungiklis kuris pajungia arba vieną elektrodų porą ar kitą prie mikroampermetro.
Elektrodai pH matavimui padaryti iš aliuminio (+ elektrodas) ir tikriausiai magnio (- elektrodas). Spėju, nes nesu darbe ir negaliu padaryti metalo analizės. O štai drėgnumo elektrodai padaryti iš bazinio metalo kuris buvo galvaniškai padengtas variu, o vėliau tikriausiai nikeliu (o gal chromu. Čia vėl reikėtu neštis į darbą) – + elektrodui. Ir tas pats magnis minuso elektrodui.
Chromas/Nikelis atšoko ir dabar elektrodas beveik varinis. Nors vietomis jau lenda bazinis metalas- žalvaris.

Tai tipiniai gavaniniai elementai. Tačiau pas galvaninius elementus potencias priklauso nuo medžiagos, o štai srovė nuo elektrolito koncentracijos ir elektrodų ploto (kaip ir vidinė varža). Matuojant paprastu mikroampermetru viskas taip paprastai neturi gautis. Dėl to ir “tikslumas” toks.

pH and hummidity meter
Pats mikroampermetras tikriausiai koks nors standartinis. Vidinė varža apie 663 omai. Srovę teko matuoti per du matavimus, nes mikroampermetro “nulis” nestovi skalės krašte.
Bendra srovė apie 0,3mA (300μA). Aš taip suapvalinau, nes dešiniam krašte kažkaip keistai judėjo ta rodyklė.
Beja, šitą MASTECH MS7221 Volt/mA kalibratorių radau šiukšlyne. Teko tik pakeisti batareikas. Kiek testavau savo turimus ampermetrus, skaičius rodė vienodus, todėl spėju, kad nėra jis blogas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *