Foto mįslė- blizgus objektas iš germanio

Sveiki,

senokai jau buvo straipsniukas- foto mįslė. Taigis- objektas iš mūsų sandėlio. Tai sudėtingo ir tikriausiai labai brangaus prietaiso dalis.

germanio kristalas: Germanium coaxial p-type gamma rays detector crystal
Tai didokas germanio kristalas. Jis taip blizga, nes turi du kontaktus, kurie kažkaip metalizuoti. Šis kristalas buvo įspraustas į aliuminio dėžutę. Kaip tarpinės buvo panaudotos indžio skardos juostelės. O varžteliai lietėsi prie kristalo per švino gabaliukus. Deja, varžteliai praėjo kiaurai šviną ir kiek subraižė germanio paviršių. Todėl ir matosi tie du pėdsakai.

germanio kristalas- Germanium coaxial p-type gamma rays detector
Cilindriuko “viršus”, jis buvo tik apsaugotas plona aliuminio folija ir išoriniu aliuminio korpusu.

germanio kristalas - Germanium coaxial p-type gamma rays detector  inner connector
Kristalo dugnas- jis jau kogero gryno germanio- jis nelaidus elektrai. Centre kitas elektrodas- jis irgi metalizuotas.

Teoriškai darbo metu tarp abiejų elektrodų būna 3500V potencialas. Išorė- n+ zona, vidus- +p zona. Jei neklystu, čia paprasčiausias PIN diodas. Tik toks didokas- sveria kogero apie vieną kilogramą. (Gudručiai gali pasiskaičiuoti kiek šitas daiGtas kainuoja).

Taigis, vidinis elektrodas pajungtas prie pusketvirto kilovolto. Toliau per vieno gigaomo rezistorių (lygiagrečiai mažyčiukas stiklinis kondikas nenustatytų parametrų) prijungtas prie IF1331 lauko tranzistoriaus. Tolimesnis signalo takelis pasiklysta nedidelėje elektroninėje plokštelėje.

Visas aparatas šaldomas arba kažkokiu freonu arba skystu azotu. Gal ir dėlto man tas “diodas” prasiskambino kaip pramuštas. Prie aparato buvo primontuotas aušinimo terpės stumoklinė pompa ir visokie mįslingi pribumbasai kurie man buvo nesuprantami- teoriškai šis diodas buvo vakuumuotas, o šaltis eidavo per varinį strypą. Kiek įdomesnis reikalas buvo tame, kad šaltis-šiluma persidavinėjo per vibracijos sugerėja- vamzdis gofra, o temperatūra ėjo per didoką varinių laidelių kunkulą. Laideliai prisukti prie “radiatorių” mechaniškai- neprilituoti. O kaip “hermetikas” panaudotas vėl tas pats indis.

Nu spėjimai jūsų!

Ir prašymas, kuris tikrai žino ir kurio komentarai iškarto pasitvirtina, nerašykit iškarto atsakymų. Lai skaitytojai pasikankina. O aš tada įdėsiu daugiau fotkių. Beja, dar liko keturi tokie aparatai dar neišardyti. 🙂

14 replies on “Foto mįslė- blizgus objektas iš germanio”

  1. Kokią nors labai galingą anteną išardėt. Vikipedijoj paskaičiau, kad germanio diodai naudojami mikrobangom priimt.

  2. jei tiketi internetu tai sito gabaliuko kaina arti 5k lito 🙂 o siaip pagal pateiktas uzuominas googlas siulo, kad tai gal koks “germanium radiation detector?” 😀

  3. Dar foto:

    Germanium coaxial p-type gamma rays detector - cooling
    Čia tas prietaisiukas kuris perduoda šaltį per vibro jungtį. Variniai “kutosai” prisukti varžteliais ir užsandarinti indžio skarda.

    Germanium coaxial p-type gamma rays detector - cooling regulator cryostat
    Čia stumoklis ir didokas žingsninis variklis.

    Germanium coaxial p-type gamma rays detector whole view
    Čia visas prietaisas prieš ardymą. Fotonuotraukos kokybė gavosi prasta dėl telefono kaltės, specialiai neblūrinau kad nesimatytu 🙂

  4. Nu man šviečiasi, kad čia germanio kristalu varomas lazeris. Sufleruoja, kad naudojama aukšta įtampa, kristalo aušinimas, talpintas vakume, vienas kristalo galas buvo pusiau skaidrus t.y. dengtas folija. Gal tai koks rengeno spindulių mazeris.

  5. Hmmm… Jei dar keturi liko, tai gaunasi, kad apie 5kg labai gryno germanio turi 🙂 Tai čia apie 10K bakso 😀 Įdomu, ar galėsi pasilikti šitą gėrį ar teks atiduoti “valdžiai” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *