ŽD stiprintuvas su TDA7294

Jau kai dariau magnetinių šerdžių tyrimus, rašiau, kad iš kompinių kolonėlių stiprintuvo buvau išlupęs TDA mikroschemą ir naudojau ją kaip testinį stiprintuvą. Prieš porą dienų norėjau išbandyti motoriuką ir jam reikėjo 400Hz maitinimo, tai vėl ištraukiau tą stiprintuvą. Tačiau jis ten buvo sukonstruotas be maitinimo šaltinio, aš vėl pajungiau kažkokį, jau pradėjau testuoti, bet jungiant žemo dažnio generatorių kažkas kažkur kalė per žemės laidus ir staiga pasmirdo degėsiais- TDA7293 numiro. Biški susinervinau, bet ką jau padarysi. (autopsija parodė, kad maitblokis buvo ant mikroschemos aukščiausios įtampos ribos).

TD zd stiprintuvo likuciai

Čia viskas kas liko iš senesnės konstrukcijos. Matosi radiatorius ir išpjautos PCB gabaliukas su mikroschema. Visi panaudotini dalykėliai persikėlė į kitą dėžutę. Tačiau aš jau neradau tos “praimtos” žemo dažnio stiprintuvo plokštės, tai teko perkratyti šiukšlyną ir po ranka papuolė dar didesnės Logitech kolonėlės. Čiau jau stiprintuvai surinkti su TDA7294 mikroschemom.
TDA7294 is Logitech koloneliu
Čia mano eksperimentams guli net 7 mikroschemos. Tikriausiai kai kurios sujungtos tiltu. Kad gautusi 5+1 sistema. Dzin. Šios stiprintuvo gedimas tik tai toks, kad jis buvo be “basavyko” kolonėlės. Tai rodo kad arba sudegė žemo dažnio kolonėlės stiprintuvas arba pati kolonėlė. Degėsiu nesimatė. Tad iš kampo išpjoviau vieną mikroschemą su jos apstatymu ir padėjau į kitą korpusą.
TDA7294 stiprintuvas
Nedidelis toroidas iš kitokių kolonėlių, kuris duoda per mažą įtampą- kažkur +-15V (30Vpp). Tai vos 5V virš žemiausios leidžiamos įtampos. Bet šiaip man kilowatų nereikia. Be apkrovos su šiuo maitinimo išėjimo įtampa buvo kažkur 22Vpp.
Spaustukai laiko klijuojamus kondensatorius, net juos paprasčiau priklijuoti prie korpuso nei užsiimti šaltkalviniu mazochizmu. Priekinę sienelę iškirtom su “bulgarke” ir prisukom lazeriu pjauta panelę. Čia reikia paminėtu du momentus- pirmiausia TDA mikroschemos “tab” sujungtas su neigiamu įtampos šaltiniu, todėl mikroschemą būtina izoliuoti nuo korpuso. O kitas momentas- viską nutariau padaryti su “floating ground” t.y. korpusas nesujungtas su signaline žeme ir netgi neįžemintas- naudojamas standartinis dvilaidis kabelis. Taip dariau specialiai, kad eksperimentuose stiprintuvas nekabėtu “ant žemės” ir nesiformuotu “ground loop” per matavimo ir signalinius laidus.

TDA7294 stipriakas
Kaip matosi iš fotkės, prie TDA7294 beveik nėra detalių- tik pora kondensatorių ir truputis SMD šlamšto. Mėlynas laidas užstoja įėjimo filtrą- tai LRC “low pass” filtras kuris nupjauna ultragarsus. Tačiau net ~80kHz signalas puikiausiai praėjo per šią mikroschemą. Dabar neatsimenu, žemo dažnio ribojimo nebeliko nes lygtai pašalinau visus DC block kondikus (*-neaišku, žiū komentarą). Tai kiek pavojinga jei stiprintuvas gaus DC potencialą. Reikia skubiai surasti kur nors archyve keletą stabilitronų ir suformuoti šiokią tokią apsaugą. Nes vėl tingėsiu viską remontuoti.
Nors tiesa, šioje konstrukcijoje daugiausiai laiko sunaudojo šaltkalvystė- nes prie dėžutės teko pritaikyti radiatorių ir dar kontruoti radiatoriaus “išnešimą” į dėžutės vidų.

TDA7294 hifi stiprintuvas
Baigta dėžutė atrodo taip- grožio aišku nėra, tačiau yra trijų tipų lizdai, lygio reguliatorius ir varžtinis išėjimo gnybtas.

7 replies on “ŽD stiprintuvas su TDA7294”

  1. Ne i tema: reikalingas nesudetingas pcb suprojektavimas, ar butu galima i pati kreiptis?

  2. tikrai PCB projektavimu neužsiimu. Visa ta elektronika tai tik hobis ir kai būna kiek laisvo laiko, tai ir ką nors darau. Nors straipsnius stengiuos rašyti reguliariai, bet ištikrųjų juos rašau pliūpsniai, o poto tik patvirtinu jų pasirodymą.

  3. Sveikas Levai,ir nepyk,kad ne ta tema tersiu savo komentaru. 😀 Gal galetum parekomenduoti kokia schema,uzuomina apie valdyma “gyvos grandines” (220v) su atmel,ar dar kuo nors? nesiulyk LPT,schema turi buti visiskai atskira,arba bent jau dalinai,nuo kompiuterio,ir 8 valdymo isejimai man mazokai. butu gerai 15-25OUT jeigu galima. 🙂 http://discolitez.com/files/images/ssrcircuit.gif kazkas panasaus,tik vietoj 8 kiek galima daugiau,ir vietoj LPT butu naudojamas atmel,rpi,arba bent kas,netgi tas prakeiktas kompas,kad tik butu galima valdyti kuo daugiau prietaisu . 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *