Pirmoji pagalba

Atrodo durna tema tokiems puslapiams. Tačiau po nedidelio nelaimingo atsitikimo nutariau parašyti straipsniuką. Aišku jūs sakysit- pas Levą tai namie visokios tekinimo-gręžimo-galandinimo staklės, karšti lituokliai, lazeriai, baisiulingi chemikalai ir dar kas nors, o pas jus nieko baisaus nėra. Deja, nelaimė pasislėpusi gali būti bet kur: perdėjinėjau į naują kompo korpusą visokias geležėles ir su ranka nutariau išspausti FDD dangtelį, tą plastikinį. Aišku jis nesispaudė, poto trakštelėjo ir išlėkė. Ranka nusprūdo ir atsitrenkė į aštrią kiniško korpuso šerpetą. Tai buvo nepirmas kartas. Tačiau šis kartas buvo rimtesnis- mano rankose venos aiškiai matosi, tiesiog narkomano svajonė. Taigi aš kirtau į tokią veną ant rankos… Ir pirmą kartą gyvenima aptūrėjau veninį kraujavimą. Tą tikrą, klasikinį- tamsus kraujas, upeliukas ir nestoja. Pirmiausia, praėjus gal kokiai 0,25s daliai aš, pasikliaudamas savo šunišku instinktu susikišau žaizdą į burną … ir supratau kad kažkas ne taip, kai mikliai pajutau didoką kiekį kraujo burnoje. Tada pažiūrėjau į žaizdą ir supratau, kad čia ne paprastas įpjovimas. Kraujas tamsus ir teka stabilia srovele. Taigis veninis kraujavimas- pirmoji pagalba. Pirmiausia- nepasitikėkite kitais žmonėm. Viena moteriškė pribėgusi pasisiūlė padėti, bet kaip pamatė kraujo upes dingo kaip į vandenį. Antra taisyklė- nepanikuokit. Kraujo organizme daug, o išteka mažiau nei atrodo- kraujas gerai dažo ir terlioja. Panika kelia kraujo spaudimą- daugiau bėga. Todėl ranką po lediniu vandeniu- pakeliui nusiplauna kokie galimi nešvarumai. Šiaip, daktarai nerekomenduoja užspausti žaizdos ranka- nes padidėja tikimybė įnešti infekciją. Tačiau aš rankas plaunu labai dažnai, ypač po šūdo čiupinėjimo. O ir plaudamas žaizda kiek nusiploviau ranką. Todėl pirščiuku užspaudžiu žaizdelę ir kreipiuosi pagalbos į vyriškį (žymiai didesnė tikimybė kad jis neapalps, o ir turės automobilį). Jis paklausia gal man reikia pleistriuko… tačiau trumpas piršto atitraukimas nuo žaizdos viską mikliai paaiškina. Kol nešama auto vaistinėlė męs toliau šaldom ranką- ranka taip atšalą, kad kraujas vos vos teka. Tada pamatom, kad žaizdelė visai mažytė, bet tikriausiai gili.

trauma
(tvarstis užtvirtintas paprasta izoliacija)

Iš vaistinėlės imam spaudžiamą tvarstį ir vyniojam jį ant žaizdos. Pradžioje gana stipriai prispausdami. Vėliau, jei nėra kraujoplūdžio, bintą pervyniojam (nenuvyniojam iki galo), kad sumažinti spaudimą. Kraujas nustoja tekėti. Dabar svarbus momentas- jei žaizda toliau kraujuoja, arba ji gana ilga/didelė/atvėpusi, arba tokioje vietoje kur dėl lankstymo yra tikimybė kad praplyš- ramiai nesiparindami važiuojam pas gydytoją. Jei viskas gražu, galima ir nepanikuoti. Tačiau žaizdos neatverinėjam ir nečiupinam. Jei organizmas normalioje ar panašioje būklėje, per trumpą laiką žaizda užsiklijuoja ir užkreši. Jei nepakliuvo infekcija (ir imunitetas nenusilpęs) tai kaip ir viskas baigėsi. Tik tą ranką reikia laikyti atpalaiduota, kiek aukščiau nei įprasta ir nejudinti. Viskas daroma tam, kad nesusidarytu papildomas slėgis, kraujas cirkuliuotu ir viskas gytu- nes jei kraujas necirkuliuos viskas sunkiai remontuosis.
Jei kila bent menkiausias įtarimas dėl žaizdos- nebijokit, varykit pas gydytoją. Tai ypač liečia, jei sužeidimas įvyko gamtoje, prie kokio ežero, darže ar tvarte. Ten žymiai daugiau mikrobų aplink nei ant kiniško kompo korpuso ir vandentiekio vandenyje. Tada gal reikės ir stabligės skiepo.
Po kelių valandų, jei viskas gerai, maža žaizda ir niekas nebėga, galima atlikti dar vieną apžiūrą- jei žaizda užsiklijavo, yra tik mažiukas raudonas brūkšnelis, niekas nešlapiuoja- vadinasi viskas čiki. Dėl viso pikto negalima jokių fizinių apkrovų ir padidinto slėgio. Bet viskas čia OK, net ir neatrodo, kad virtuvės kriauklė atrodė kaip skerdykloje ir kad kelnes reikės skalbti… 🙂 […nepagalvokit ko nors, apsipyliau kelnes krauju. Bet čia jau padėjo J.T.Beikeris]

Taigi, kaip teletabiuose, pakartojimas:
1. Nepanikuojam, bet ir nesustingstam.
2. Kreipiamės pagalbos į aplinkinius, bet patys rupinamės savo situacija.
3. Tyras šaltas vanduo (kad ir mineralinis) reikalingas išplauti žaizdai ir sušaldyti mėsom- periferinės kraujagyslės mikliai traukiasi ir kraujas lėčiau teka.
4. Visada reikia žinoti kur yra pirmosios pagalbos vaistinėlė. Net namuose, reikia turėti tokią- nesvarbu, kad pas jus yra kokio “citramono” ir binto su pleistriuku. Reikia normalaus spaudžiamojo tvarsčio. Tai yra auto vaistinėlėje- ją nusiperki ir pasidedi žinomoje ir matomoje vietoje.
5. Suteikus pirmą pagalbą kreipiames į profesionalus- kvailiausiu atveju jie tave išpizdavos, o jei bus reikalas, yra tikimybė, kad pamatys tai ko tu nežinai.
6. Reikia kartas nuo karto pasiskaityti kokį pirmosios pagalbos vadovėlį…

trauma
Strėliukė rodo į veną. Deja ji dabar beveik nesimato, nes sėdžiu vėsioje patalpoje vakare. Šiaip ji eina tiesiai per tą mažytę žaizdelę ant rankos. Ir aš tikrai nepatikėčiau, kad per tokią mažą žaizdelę upeliu tekėjo kraujas, ir jis buvo tamsus- veninis. Nu niekaip negali per tokį “įbrėžimą” čiurkšliuoti tiek kraujo… Va ka daro didesnis kraujospūdis ir tikslus dūris į veną.

trauma
Štai, virtuvėje, ant spintos užmesta auto vaistinėlė. Matosi, kad spintos viršus jau 100 metų kaip nevalytas…

P.S. garaže visada dabar dėviu akinius kai dirbu su metalo instrumentu. Kai vieną kartą išsitraukiau metalo adatėlę iš tos spalvotos akies vietos… brrr.

P.S.2. Ačiū Rimvydai už vaistinėlę!

6 replies on “Pirmoji pagalba”

  1. Dėl stabligės, nuo jos skiepina būnant kažkur 16 metų ir vakcina veikia apie 10 metų. Po to galima paprašyt poliklinikoje ir nemokamai pakartoja dar dešimčiai metų.

  2. Geriausia pagalba iš pensijinio amžiaus bobučių. “Pumpavau” atgal į gyvenimą išsitėškusį dviratininką, nuo galvos sutrenkimo prasidėjo konvulsijos, tai šios su savo raminamosiomis tabletėmis.
    Niekad netikėjau, kad po antakiu, taip pat yra vena, kraujas taip pat bėgo gerai, sunkiai sekėsi užspausti. Kol atvažiavo greitoji (~25min, veiksmas provincijoje), liko kraujo klanas ~0,6m diametro, neskaitant dar kiek susigėrė į nelaimėlio marškinėlius.

  3. Nemokamai, kai 10 metų praeina nuo paskutinio skiepo. Pats aną vasarą skiepinausi.

  4. Levai, o šiaip burnoje daugiausia ir knibždėte knibžda tų mikrobų 😉 Tad čiulpimas – ne išeitis 😀 Ir kaip kraujo skonis? Vampyru netapai visgi.. 😀

    Dėl punktų eiliškumo, tai 6 p. visiškai ne vietoje! Jis turėtų būti nuliniu arba pirmuoju. Nes to punkto “logiškumu” užtenka įsitikinti kaip ir tavo atveju – nebus kada skaityti vadovėlių, kai kraujas čiurkšlele liesis 🙂 T. y. šitas dalykas atskirai turėtų būti nuo savitvardos ir nepanikavimo eiliškumo.

    P.S. Akis irgi reikia saugoti, kai paklius bet kokia metalo drožlytė, pats neišsikrapštysi ir tiesiausiu taikymu pas gydytojus. Praturėti svetimkūnį po vokais ne pats didžiausias malonumas, tad akiniai būtini, kad ir ką be darytum. Ne dėl mados jie dėvimi. Aišku svarbu, kad nerasotų.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *