Feilai, eksperimentai ir šiaip vandalizacija

Po truputi bandau kažką konstruoti,bet išoriniai trugdžiai labai stipriai stabdo kūrybinį procesą. Stabdo net tokia nesamonė, kad kompiuterio klavietūroje kažko pradėjo nesuveikinėti tarpo klavišas- istrigo kažkoks snarglys 🙂
Aišku labai stabdo ir darbinės komandiruotės- nors šį kartą visdėlto nuėjau pažiūrėti karūnos brangakmenių. Žinokit neverta išmesti tuos 22£ už tokią nesamonę. Beja, dideli auksiniai bliūdai atrodo blogiau, nei dideli sidabriniai bliūdai. Kai aukso per daug, dingsta grožis. Bet užtenka apie jungtinę karalystę, pašnekam apie feilus.

Atrodo, stengiuosi kaip galima atidžiau skaityti mikroschemų apnašus, bet skaitant kartais padarau grandijozinius feilus. Ypač skaitydamas kiniškus datašytus- tie dar ir parašyti normaliai nesugeba. Todėl susiprojektavau ir pasidariau vieną PCB su kinišku daugiakoju, gavau plokštes ir bac! Iš esmės neteisinga schema- ne tiek, kad perlituoti kelis laidelius, bet iš esmės neteisinga. Pasirodo, kad datašyte įtampa nurodyta labai jau gudriai, o pavyzdinėje schemoje įtampa parašyta su nedideliu kreivu minusu. Todėl gavosi, kad mikroschema reikia maitinti padidinta neigiama įtampa, o ne teigiama. Ko pasekoje sugriuvo kitos dalies maitinimo subtilybės, nes vienas schemos blokas staiga pakeitė savo orientacija (įtampos 🙂 ) ir pasikabino giliam minuse. Pakeliui nunešdamas dar ir papildoma maitblokį. Seniau buvo +5V, +20V, o gavosi +5V, -20V ir dar apie 5V kabantys netoli tu -20V.
Reikia sukurti ne tik invertuojantį step-up stabilizatorių, bet ir dar vieną “floating”. Ir viską sudėti keliuose kvadratiniuose centimetruose PCB.

FAN2011
(sufeilintos PCB. Dabar pusę PCB galima naudoti kaip ATMEGA8 testavimo plokštelę)

Guglė davė keletą patarimų ir pasiūlė mikroschemas ST1S03 (tai step down), bet papildomas gamintojo dokumentas pasiūlė iškreipta naudojimą- positive to negative buck-boost converter (AN2837) t.y. kaip ir didintojas? O štai SNVA674B iš Texas Instruments kažką aiškina apie izoliuotus keitiklius.

Kaip ir mintis aiški, tik kur gauti skubiai šiuos čipukus? Pasirodo, kad ant daug maž šiuolaikinių kietų diskų tokie ir gyvena. Aišku jie tokie koduoti… Tačiau kažkas panašaus į ST1S03 tikrai ant vieno buvo. Tačiau identiškas kitas kietas diskas turėjo kažkokį kitokį čipuką. Pavargus paaiškėjo, kad tai kogero pilnas analogas FAN2011 (ar jo broliukas) iš kito gamintojo.

FAN2011
(sauja SATA ir SAS diskelių. SASai tai mažiukai, kaip notebukuose, o SATA tai kažkoks paprastas. Beja, čia radau 0,1 omo šuntą normaliam 1206 korpuse)

Grubus priverstinis įjungimas lygtai ir patvirtino čipuko tikrumą. Dabar reikia kažkaip tik ir pagaminti schemutes, išbandyti ir užsakyti PCB…

Gal kas turėjot panašią užduoti su panašiom detalėm?

6 replies on “Feilai, eksperimentai ir šiaip vandalizacija”

  1. Taip ir nesupratau kokio maitinimo šaltinio reikia – nei kokių įtampų, nei kokios srovės. Bet jei įėjimo įtampą reikia invertuoti ir net padvigubinti, o srovės dešimčių mA eilės, tai galima naudoti ICL7660/MAX1044. Gana sėkmingai naudoju keliuose komerciniuose projektuose, kur iš +9V “gamina” -9V ir +18V (arba iš +5V ->-5V ir +10V).

    Beje, noriu pasiklausti kur plokštes darai – gal kartais seeedstudio arba iteadstudio? Kažkada gaminausi seeed, bet kai dabar prireikė, pamiršau slaptažodį ir negalėjau prie savo account’o prisijungti. O slaptažodžio priminimas kažkodėl nebeveikia. Gal seeed “užsilenkė”? itead registracijos procesas irgi kažkodėl užstrigo, o plokščių reikėjo greitai, tai teko pasinaudoti kiek brangesniu DirtyPCB servisu.

  2. Čia Seedstudio PCB.

    Man reikia įtampos kiek kitai: input +9…16V, output: +5V srovė keliolika miliamperų + keletos stipresnių LED (iki 100mA). Čia paprasta. O dar reikia -20V maždaug, srovė mizerna, gal 10mA. O štai su floating įtampa kiek sudėtingiau. Ji “kabo” kažkur ties tuo -20V, turi duoti apie 5V ir srovė gal 200mA, gal kiek mažiau.

    Maitblokis gali būti ir stipriau apkrautas, jei bus naudojama rimtesnė periferija (float gali padidėti).

    Viskas turi būti daroma su lengvai gaunamai pigiais čipais. Tinka ir šrotas, nes tai ne produkcija (max 5 vnt.)

  3. Ačiū už greitą atsakymą. Šaunu, kad seeed veikia. Reikės vėl pabandyti, gal šiaip kažkokie sutrikimai jų sistemoje buvo. O dėl floating įtampos prisiminiau senoviškas kompiuterių tinklo plokštes su koaksialiniu kabeliu. Ten buvo tokios “plytelės”, kurios 5V generavo. Ir atrodo, jog to maitinimo šaltinio išėjimas buvo galvaniškai izoliuotas nuo įėjimo.

  4. Tuos blokelius atsimenu, aš net juos naudojau kai dariau video/audio per vytą porą stiprintuvus (video/audio signalas pasirodo gana stipriai pasikraipo kai praeina vos ne kilometrą UTP kabelio :), ypač jei eina prie power linijų )
    Tačiau tie blokeliai šiame projekte kiek griozdiški, man liko tik ~3 kvadratiniai centrimetrai PCB. Pabandžiau sudėlioti esamą variantą- telpa ir net lieka vietos. Megaherciniai switching stabilizatoriai gana mažiukai. Vadinasi tilps, tik neaišku ar schema teisinga- bandysiu kažkaip buitinėm priemonėm perdaryti senų HDD pcb ir ant snarglių konstruti stabilizatorius be naujų plokščių.

  5. Va, po kelių eksperimentų ir dviejų negyvų mikroschemų:
    FAN2011

    Pirmiausia FAN serijos čipai gana jautrūs- lengvokai svyla. Taip pat nepatiko jiems 15uH droselis- susvilo. Dabar kažkur apie 6uH dvigubas. Lygtai pavyko nuimti 3V floating nuo droselio laisvos apvijos. Tiesioginis droselis irgi duoda 3.3V su įvairiom apkrovom. Gal rytoj bandysim apkrauti floating.

  6. Geltona šerdis labai kaito. Perėjau į išardomą transformatorių. Jis su tarpu šerdyje. Todėl didesnis prie tu pačių induktyvumų.

    multivoltage floating psu

    Dabar nuėmiau ir 4V floating, ir patį -20V postumį. Viskas gana gražiai veikia, tik užknisa trafuko vijų poliariškumas. Užsakiau naują PCB.

    SAS HDD donorai
    O čia 10K/15K SAS donorai. Keliolika vienetų kaip tik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *