DC/AC keitikliai

Bešliaužiojant po šabakštynus aptikau visą kalną DC/AC keitiklių. Tai tie prietaisiukai, kurie iš 12 ar 24 voltų daro 220V kintamą įtampą. Pirma mintis buvo- o, kiek geru korpusiukų ir kiek daug krokodilinių jungčių. Bet vėliau užsinorėjo noras pažiūrėti, kaip ten viskas veikia.

DC AC keitikliai 220V 12V

Visų vidinės schemos tipiškos, skiriasi tik kai kurios subtilybės- vienuose modeliuose naudojamos optinės poros. Vadinasi yra kažkokio lygio galvaninis atrišimas.

DC AC keitikliai 220V 12V

Kituose aparačiukuose ir to nėra.

DC AC keitikliai 220V 12V

Visi aparačiukai turi USB jungtį- ji maitinamas per impulsinį stabilizatorių. Tiesa, USB jungčių netikrinau.

DC AC keitikliai 220V 12V

Dvylikos voltų modelis nuo fūrinio skiriasi pagrindiniu transformatorium ir dar tuom, kad prie ventiliatoriaus pajungiamas tranzas- matyt ant jo padarytas 12V stabilizavimas ir gal ventiliatoriaus jungimas pagal reikalingą temperatūrą.

Schemos principas toks: 12/24V DC dviejų mosfetų pagalba pumpuojama į transformatorių- trafas turi atšaką per vidurį apvijos. Užkelta įtampa aukštojoje pusėje išlyginama iki DC ir patenka į keturių tranzistorių tiltą kur DC kapojama iki 50Hz kvazi sinusoidės. Ar daroma kažkas panašaus į sinusoidę su PWM aš netikrinau- nenorėjau gaišti laiko.
Šita konvertavimą atlieka dvi TL494 mikroschemos. Kitos mikroschemos arba operacinukai arba komparatoriai. Šaip, teoriškai yra padaryta žemosios pusės apsauga- keitiklis veikia tik tam tikruose DC rėžiuose. Tikriausiai taip kovojama su akumo visišku iškrovimu.

Dabar apie rezultatus ir gedimus. Bent 50% (tiesa, gal net ir daugiau) keitiklių veikė. Pirminis tikrinimas buvo toks- įjungiam. Jei veikia 220V lempa- geras. Jei trumpina žemą pusę tai blogas. Jei neveikia visai, tai “gal dar pažiūrėsim”.

DC AC keitikliai 220V 12V
Čia vienas iš gedimų “kur trumpas”. Tas metalinis daiGtas tai tranzų prispaudėjas. Kai suko varžtelius kinijoje, matyt nepastebėjo, kad jis pasisuko ir ne tik neprispaudė tranzistorių, bet ir kiek deformato tranzo kojytes. Ko pasekoje trumpas ir neveikia.

DC AC keitikliai 220V 12V
Kitas panašus variantas: žalias diodas su labai ilgom kojom- jis indikuoja keitiklio darbą. Deja kojos “biški” lietė kitas detales, ko pasekoje kogero vėl neveikia…

Kitų neveikiančių keitiklių aš net neišardžiau, nes užteko kalno veikiančių. Keliuose reikėjo pakeisti ventiliatorius nes jie nesisuko dėl kiniško tepalo, keliuose nesisuko nes ventiliatoriukas išviso neveikė- įtariu 12 ir 24V sumaišymą: pas 12V paprasčiausiai stovi trumpiklis nuo įėjimo į ventiliatorių.
Viename buvo “šalta pajkė” t.y. trafas blogai prilituotas- ko pasekoje gana grėsmingas kibirkščiavimas ir audioefektai.

DC AC keitikliai 220V 12V

Ir ką dabar daryti su veikiančiais? Beja, ne visus iki galo suremontavau- dar pas kelis nesisuka ventiliatoriai, nors patys ventiliatoriai geri.

7 replies on “DC/AC keitikliai”

  1. Sveikas, gal ten toj krūvoj yra koks 500W keitiklis? ar netgi 1000W ??? ir gal parduoti sugalvosi 🙂

  2. nėra ten nei 500 nei 300W. Tiksliau yra trys šimtai kiniškų vatų, tokių mažyčių, kurie labai sirgo vaikystėje ir nesusiformavo.
    Duočiau tam “aparatui” 100W max.

    Beja nutariau išparduoti po červoncą tuos šūdelius.

  3. bet va įdomu, kad dabartinis červoncas tikrai červonas 🙂
    kur ir kaip galima būtų atlikti mainus šūdelio į rausvą iždo bilietą?
    email.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *