Kam to reikia arba elektroninis kryžiažodis (VX1818)

Laikas nuo laiko mano bloge atsiranda kokio nors neaiškaus prietaiso dalinis pajungimas prie kompiuterio ar mikrokontrolerio. Ir tikriausiai ne kartą skaitytojams iškilo klausimas- nu kam Levas eikvoja savo laiką niekam nereikalingo, morališkai pasenusio prietaiso nagrinėjimui?
Atsakymas labai paprastas- tai yra kaip ir smegenų poilsis ir laisvo laiko eikvojimas. Taip kaip kokie nors kryžiažodžiai- smegenis dirba, bet realios naudos jokios nėra.

Štai vienas iš tokių galvosukių:

Tai kažkokio portatyvinio DVD grotuvo nuplėštas ekraniukas. Kas įdomu- ekraniukas (pats LCD) turi analoginį įėjimą- RGB! Tačiau jam reikia visokių egzotinių ir neigiamų įtampų (-12V,+17V ir 5V) ir visokiausių sinchro signalų. Tam reikalui, šalia LCD ekraniuko buvo paslėpta plokštė su VXIS daugiakoju VX1818. Aišku gerieji kiniečiai jokios naudingos informacijos apie savo produkciją neskleidžia.
Tačiau guglinimas atskleidė kažkokio prietaiso (gal ir net panašaus DVD grotuvo source code). O turint tokią informaciją jau galima pradėti spręsti šitą kryžiažodį.
Iš originalaus DVD grotuvo iškirpaus maitblokį (beja DVD grotuvėlis buvo veikiantis, jame tik kažkoks kakulis buvo pastrigęs optinėje sistemoje) ir užtrumpinau maitinimo paleidimą, kad visada veiktu. Pačiam ekranėliui ir VX1818 reikia kokio nors video signalo kad pasileistu. Todėl pradžioje naudojau seną video kamerą, vėliau panaudojau didesnę egzotiką- ZX Spectrum kompiuteriuką.

Pats VX1818 sugeba dekoduoti iki RGB video signalus ateinančius PAL ir NTSC formatuose, supranta S-Video komponentinį signalą. Tačiau bendrai paėmus, visą šitą darbą atlieka labai nekokybiškai. Nu ir dar viską sugadiną LCD ekranko rezoliucija. Čipo down-scale veikia labai prastai, o tie zoom režimai nelabai padeda. Kitas bjaurus momentas- PAL sistemą dekoduoja “skaitmeniškai” ir nelabai kokybiškai- ant spalvotų laukų išlenda nešančiosios artefaktai, o ir spalva nėra tolygi. Naudojant signalą iš kameros tai nelabai jaučiasi, bet vaizdas iš kompiuteriuko tragiškas (kompiukas ten perdarytas, išvesta video signalas per antenos lizdą).

Nu ir: VXIS VX1818 and AVR ATMEGA16 source code.

2 replies on “Kam to reikia arba elektroninis kryžiažodis (VX1818)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *