Titaną virinau…

Vasara… Beveik jokių projektų nedarom. Nebent tvarkiau kambarį ir garažą. Nu dar pakeliui, darbui, dariau vieną detalę:

Titano virinimas argone TIG WIG

Nu čia toks “projektas”. Viskas bus kišama į rūgšties tirpalą ir dar tekės elektros srovė. Elektrolizė vienok. Ir dar reikia, kad tirpalo neužterštu. Ir dar iš tikro, dar nežinoma kokia detalė reikalinga. Tačiau tikrai žinoma, kad vienintelis metalas kuris čia kiek tinka ir “buitiškai” 😛 apdorojamas tai titanas.
Todėl pasirankiojau visokių titano metalo laužo atliekų, dar patikrinau kuris gryniausias ir sukonstravau metalinį eskizą:
Titano virinimas argone TIG WIG

Virint tai pasirodo gana lengva. Tačiau pjaustyti patį titaną tai grynas užsipisimas- kampinis šlifuoklis veliasi ir nuo dzindrų gali užsidegti garažas. O su metalo “lobziku” tai gana ilgai reikia smaukyti kol nupjauni. O štai šviežia dildė iš kinijos visai gerai jama.

Titano virinimas argone TIG WIG
Teoriškai, tos spalvos yra blogai- reiškia, kad pateko oro ir titanas oksidavosi. Tačiau aš neturiu nei pačiagerklių TIG gaubtelių nei galimybės padaryti “purge gas” variantą.

Titano virinimas argone TIG WIG
Gerai, kad čia nereikia didelio tikslumo ir tvirtumo. Svarbu kad tai ganėtinai tvirta ir kad tai vien tik titanas ir jokio kito metalo nėra. Gaila, kad neradau titano strypelių, nes reikėtu padaryti titaninius varžtus ir veržles.

Beja, suvirinimas bjaurus reikalas. Dieną prieš tai remontavau tokį kinišką seifuką (kurį pats perpjoviau) ir virinau su trumpom rankovėm (nu nepagalvojau) ir dabar turiu UV nudegimą ant rankos. Šlykštu.

Prierašas po “lauko” bandymų:
Titano korozija

Titano korozija

Deja, titanas neatlaikė bandymų. Pilnai susiėdė toje vietoje, kur kontaktavo su kitu metalu. Tuo tarpu, dalis panardinta į elektrolitą nė kiek nesurudijo. Kogero, ten buvo blogas kontaktas ir papildoma elektrolizė.

5 replies on “Titaną virinau…”

  1. Pamenu is paauglystes kazkokie durniukai dainavo: “tu turi but stiprus, kaip titanas”….. Bet, kaip sakoma, kad ir koks kietas su sakem pries traukini nepasoksi, arba pries lobzika ar beveik nauja pelycia

  2. Man teko virinti aliuminio dezes. Nnemazai virinosi is vidaus. Rytojaus diena jauciu, kad sprandas persti. Ziuriu nudeges. Ot velnias galvoju. Vidury ziemos ir idegi toki pasigavu. Gal kas nori paspelioti kaip tai nutiko?

  3. Kaip toks protingas žmogus sugeba gauti UV nudegimą :).
    Dar man skolingas už avarinį stabdymą ties zoologijos sodu 😉

  4. Ką ten sužiūrėsi prie to zoosodo. Bet aš ten nestabdžiau pastaruoju metu? 🙂 Jei ką bandžiau suvėžinti, tai ne iš blogos valios.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *