Pelė cypia- kaip užtildyti

Čia toks kaip ir gyvenimiškas patarimas, ką daryti, jei jūsų pelė cypia. Aišku, čia kalbama apie kompiuterines peles. Aš naudoju pačią paprasčiausią Logitech kompiuterinę pelę. Be nesamonių, laidinė. Ir paskutiniu metu, pastebėjau, kad kuo toliau, tuo labiau girdžiu cypimą garso kolonėlėse. Cypimas susijęs su pele- pajudini, sucypia labiau, nejudini- prityla.
Iškarto ryšis aiškus- cypimo šaltinis yra raudonas optinės sistemos šviesos diodas. Šis LED naudoja skirtingą šviesumą ir cypimas susijęs su tuo šviesumu- girdisi LED grandinės PWM.

peles cypimas ir jo pasalinimas
Kairėje dalis pelės schemos, dėšinėje modifikuota. (22 tai 220)

Maitinimas iš USB (5V) per 3.3 omo rezstorių patenka į 4.7μF kondensatorių. Iš čia eina kažkur prie mygtukų, o kita dalis per trumpiklį JP2 patenka prie mažyčio keraminio kondensatoriaus. Toliau eina į optinę mikroschemą ir dalis per 47 omų rezistorių einą į raudoną šviesos diodą. Triukšmas eina iš LEDo. Teoriškai mažytis nežinomas kondensatorius turi viską suvalgyti, o ko nesuvalgė turi sutvarkyti elektrolitas. Kol pelė buvo nauja, arba aš buvau labiau kurčias arba paprasčiausiai tas elektrolitas buvo geresnis. Poto jis padžiuvo ir nebedirbo savo darbo.
Modifikacija tokia- lygiagrečiai elektrolitui prilitavau 220μF tantalinį kondensatorių. Šitas tikrai neišdžius. Jumperį JP2 pakeičiam į bet kokį droselį. Beja, ten takeliuose kaip ir nereikalingas trumpiklis- tikriausiai ten ir buvo numatyta vieta droseliui. O lygiagrečiai mažam keraminiui kondensatoriui prilitavau 25μF keraminį ultra low ESR kondensatorių iš CPU core, o gal iš GPU core. Jie nėra dideli, nes jų darbinė įtampa labai maža, bet 5V tikrai laikys. O talpa, ESR ir induktyvumas tikrai atkabina bet kokius PWM triukšmus į USB laidą.

peles cypimas ir jo pasalinimas
Čia matosi abu kondensatoriai, kanifolijos net nevaliau.

peles cypimas ir jo pasalinimas
O čia strėliukė rodo į droselį. Jo induktyvumo aš net nežinau, bet jis ten tikrai didokas- gana daug plono laidelio ant feritinės šerdies, poto viskas užlieta mėlyna mastika.

Pajungus pelė iškarto buvo pajaustas teigiamas efektas- jokio triukšmelio per kolonėles! Valio!

4 replies on “Pelė cypia- kaip užtildyti”

  1. O as galvojau, kad tas cypimas su CPU suijes. Judianant ar sukiojant pales ratuka, CPU daugiau masto, daugiau valgo sroves, daugiau inesa truksmu i maitinimo sistemas…

  2. CPU apkrovos cypimą lengva patikrinti su CPU burn ar panašia programa. Su furmarku galima video patikrinti irgi. Beja, buvo blogas kontaktas viename kompiuteryje ir ir apkrauta video žiauriai “čiulbėjo”. Pajungus teisingai, visas triukšmas dingo.

    O dėl pelės cypimo- dažnai pelės būna pajungtos ant V standby (kai šviečia išjungtos) arba į 5V Vusb, kuris dėl topologijos dažnai stovi šalia audio mikroschemos (ar net ant to pačio buso), ko pasekoje cypia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *