Sanyo Transworld

Mūsų šeimoje (kiek aš save pamenu), virtuvėje stovėjo radija Sanyo Transworld.

Radija Sanyo Transworld
(kai kurios nuotraukos išsididina)


Tai Transworld (Senator de Luxe) 18H-815 , tačiau pas mumi FM diapazonas buvo “tarybinis”. Internetuose 18H-815 turi UTB FM diapazoną nuo 87 iki 108MHz, tuo tarpu maniškė: 62 – 78MHz. Gaila, kad kažkur nukišau nugarėlės mažyti dangčiuką, ten tikriausiai buvo pilnas modelis (aš dar prieš metus jį mačiau!), gal būtų paminėta apie FM diapazono subtilybes.

Radija Sanyo Transworld
Logotipas metalinis, aplipęs snargliais ir virtuvės riebalais. Ir truputi įbrėžtas. Po fotosesijos bandžiau kiek valyti, tai dalis apnašų nusivalė.

Radija Sanyo Transworld
Čia “tuning indicator” ir baterėjų voltmetras. Labai gėda, kad nuotraukoje jis toks nešvarus- dešimtmečiai virtuvėje padarė savo.

Radija Sanyo Transworld
Tačiau čia vistiek išliko “18 tranzistorių super jautrumas”, kuris palyginus su keliolikos metų jaunesne JVC radija pasirodė ne toks jau ir super… 🙂

Radija Sanyo Transworld
Atskiras valdymas AM ir FM signalams. Visa bėda, kad kažkada perjungiant diapazonus, vienas mygtukas iššoko iš savo vietos ir išsilakstė metaliniai kontaktai (ten ala rusiškas П2К). Todėl radijoje beliko tik FM.

Radija Sanyo Transworld
Radija sukonstruota su “open architecture” 🙂 t.y. jokie varžteliai nesaugo jos žarnikių nuo smalsių vartotojų. Kažkaip keista, kad šita radija išliko veikianti, nors aš aplink ją sukausi dešimtmečiais!

Radija Sanyo Transworld
Kitas įdomus momentas- viduje sumontuotas 220V maitblokis pilnai autonominis ir išsiima iš radijos. Reikia ištraukti maždaug 3mm tipo kištuką iš “mainboardo” (ir ji reikia ištraukti, jei radija veikia iš batarkių) ir galima atsukus varžtelius išimti maitblokį.

Radija Sanyo Transworld
Pakėlus batarėjų laikytuvą, pasimato PCB. Tiksliau dvi PCB. Patiuninimui elementų visas kalnas. Aptverta zona ir dvigubas filtras apačioje (smėliavas- feritas) yra susijės su FM. Visą kitą galima sužinoti iš schemos.

Radija Sanyo Transworld
Bekrapštant geterodino ritę, nulūžo jos korpusas ir ritė pasileido, tuo pačiu peršoko FM diapazonas į europinį. Teko kiek pasukti geterodino pareguliuojamą kondiką ir radija užgrojo (tiesa teko biški ir su tarpinio dažnio konturu žaisti bei su HF preampo konturu).
Dar prisiminiau- kintamas kondensatorius pilnai buvo susigadinęs nuo dažno reguliavimo. Todėl jis privarytas mineralinės alyvos (seniau žiauriai traškėjo ir dažniausiai neveikė). Todėl gal ir sumažėjo radijos jautrumas. Ir aišku alyva kiek įtakoja diapazono pasislinkimą.

Radija Sanyo Transworld
Man patinka netgi mechaninės subtilybės. Kad ir šitas galinės sienelės tvirtinimo užspaudukas.

Radija Sanyo Transworld
Radija iš tų laikų (rodos 1970), kai dar nebuvo išrasti kiniški vatai, todėl ant garsiakalbio parašyta 4W ir ruporas per pusę radijos. Todė groja gana garsiai.

Tiek tos nostalgijos. Šiaip, vasara, kaimas, be interneto ir panašiai. Bet kad išlaikyti stilių, rašau nors vieną straipsnį šiam mėnesyje.

Radijos schema ir manualas.

8 replies on “Sanyo Transworld”

  1. O tai kaime turi atskirą įrankių ir detalių setą, ar kažką susikomplektavai namie prieš važiuodams į kaimą. Atsiūsk foto kaimiško elektronikos seto:)

  2. Darbe pas save turiu Philips’a su kartonine galine sienele ir plastmasiniu korpusu….am neveikiantis, bet groja gana kokybiskai FM, kurio daznis baigias ties 104. Matyt kazkoks senesnis standartas nuo Jauropos dabartinio….radau ja pries daug metu srote pas viena…taip sau atidave, “priklijavau” viena laideliuka viduj ir is neveikiancios patapo pusiau veikianti (ant mineto FM). Tranzai viduje tokie dideli, ale jau plastmasej, ne metale….skale nesviete…ilitavau naujas lempeckas…tai pasviete, kokias pora savaiciu ir nuduso…nebelindau i ja, taip ir groja sitas “vintazas” darbe jau desimtmeti….o ant jo virsaus padetas toks radijukas “Sokol”… ko gero veikiantis dar, tik niekam neidomus, bet toks fetishistinis, odiniams dekliuke su rankenuke, ne siap kokiam PU leather…o tikram BDSM apreduke

  3. Šita tema taip pat nostalgiškai priminė 1997-98 metus, kai bendrike nusipirkom rusišką charakteriografą ir perderindavom visas suneštas radijas iš tarybinio į jėvropinį FM… Su prietaisu labai gerai ir greit galima padaryt tokį darbelį, ir netgi jautrumą pagerinti pavykdavo kartais. Tai kaime ir dabar dar turiu užsiticharinęs jau biški prabangesnį dviejų spindulių pusiau lempinį charakteriografą su gal 32 cm ekranu iki 1 GHz, o gal dar kada prireiks?

  4. nu nemanau, kad prisireiks. Nebent kaip brangiųjų metalų šaltinį 🙂
    Aš kažkaip galvoju, kad turi ateiti SDR radijų laikai.
    Beja čia klausė ką aš turiu kaime… Nieko ten nėra, tiesa nusivežiau maitblokiuką, keletą PCB su MCU ir nešiojamą kompą. Bet darbas be interneto labai sunkus. Iš hardwarės- lempinis AD generatorius kurį naudojau Pūko glušinimui (jau nebereikia), neveikiantis mažiukas analoginis oscilografas, karinė radio stotelė ir senos knygos. Tačiau jokių naudingų pasiekimų nepadariau- tą ir rodo straipsnių “kiekis” į mėnesį. Net audio sistemos nepabaigiau, kur postinau anksčiau. Sustojau prie priekinės panelės projektavimo ir … atsibodo. Nors viską turių- rankenėles, ALPS krutus rezistorius garso lygiui, SONY audio tradus, neutrix kištukus, net nupirkau juodo akrilo plastiko…

  5. Sveikas.

    Gal patartum, kas turi ALPS platu asortimenta. Man i radijo stotele tokio specifinio reikia ir nerandu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *