Vertuška

Telefono aparatas “vertuška”, (rusiškai “Вертушка”) skirtas skambinti partiniams bosams, visokiems ministrams ir kitiems viršininkams. Šis aparatas buvo rimtas prestižo reikalas- tokius turėjo tik svarbūs žmonės. Kai kurie svarbūs žmonės turėjo net tokius namuose. Man papuolė aparatas pagamintas kažkur apie 1981 metus (sprendžiant pagal detales ir serijinį numerį). Jis tikrai nebuvo prijungtas prie ATC-1 (кремлёвка), bet prie ATC-2. Pirmoji stotis tai čia jau visokie šalies vadovai, o antra stotis tai šiaip rimti diedai.

Вертушка - vertuška
Mano aparatui kažkas nukniso tarybų sąjungos herbiuką ant numerio rinkiklio. Pats aparatas yra STA-2 (СТА-2) ir teoriškai nieko nesiskiria nuo paprasto mechaninio laidinio telefono aparato. Tačiau pirmiausia jis žymiai sunkesnis. O kitas pastebėjimas- aparatas stipriai ekranuotas: laidai su ekranu, trys gnybtai, telefono korpusas iš vidaus nupurštas ala grafitiniais dažais. Trafai ir kažkokie droseliai patalpinti į permalojinius ekranus. Rusai labai bijoje distancinio telefono pasiklausymo per elektromagnetines bangas. Nes telefonas lygtai ne skirtas aukšto dažnio sistemai.

Вертушка - vertuška
Čia vidinių laidų sujungimo schema ir aparato pavadinimas.

Вертушка - vertuška
Vidinė nuotrauka- deja korozija čia kai ką pagriebė ir dar kogero viduje buvo rimta tarakonų veisykla.
Telefono korpuso plastikas- baltai geltonas, tačiau tie pilki dažai iš vidaus tai elektromagnetinis ekranas.

Вертушка - vertuška
Tas pats ir pačiam ragelyje. Telefonė kapsulė išsiardo ir viduje stovi kiek mažesnė metalinė, panaši į karinės technikos ausinė. Mikrofonas standartinis, tik uždėtas lygiagrečiai žalias platininis kondensatorius (KM).

Вертушка - vertuška
Viduje priklijuota telefono principinė schema. Labai panaši į buitinius aparatus, tik gal kiek man nesuprantama “plata Nr.2” (ПЛ2) su savo droseliais ir diodais- tačiau šis modulis lygtai jungiasi prie kažko kito, nes pagal schemą lygtai nėra ryšio su pačiu kalbėjimo aparatu ir linija. Gal vidėlto kokia nors sistema skirta atpažinti kad čia spec aparatas ir kad jis tik vienas. Arba pagal kitus šaltinius tai jungtis perkomutuojanti aparatą prie kito aparato ar kokio nors spykerfono. Gal taip detektuojama stotyje, kad linijoje nėra vabaliukų. Kas netingi nagrinėtis schemas (paprasto telefono schema) gal ir išmastys.

8 replies on “Vertuška”

  1. Sveikas Levai
    Biski ne i tema. Ar imanoma tokio tipo telefona pritaikyt pajungt prie siuolaikinio teo sviesolaidzio? ar net neverta prasidet?
    Nes turiu senovini telefona ir noretusi kad jis ne tik kaip relikvija butu, bet ir galima paskambint is jo butu

  2. Ar imanoma tokio tipo telefona pritaikyt pajungt prie siuolaikinio teo sviesolaidzio? ar net neverta prasidet?
    Nes turiu senovini telefona ir noretusi kad jis ne tik kaip relikvija butu, bet ir galima paskambint is jo butu ….

    Kai buvo namie laidinis tel , tai tikrai veike … imanoma …. jai dar veikia pulsinis tel rinkimas ….

    Rimciau budavo teo duodavo namam belaidi telefona , nutolusiems uz miesto ,
    tai budav comlieto stotis , Nokia 11 , o prie jos jungdavaisi ka nori …

    Mashinon labai gerai tikdavo , ir ant paneles padetas toks veikiantis telefonas …..

  3. Plata Nr.2, jei neklystu, gali būti papildomam mygtukui KC – kad sekretorė arbatos atneštų, bei kontaktai B – aparato korpuso atidarymo kontrolė, kad kokia “blakė” neįlystų. Droseliai ir diodai sujungti priešpriešiais – apsauga nuo nedraugiškų šalių žvalgybos kėslų. Kalbos ir skambučio grandinės turėtų veikti su standartine ATS, papildomos detalės – ryšio saugumui padidinti. Kažkur lyg mačiau mygtukinio rinkiklio paveiksliuką, kur mygtukai sukišti į rinkiklio disko skylutes, tada jau galima toninį rinkimą “prisobačyti”. Dar reiktų anglinį mikrofoną pakeisti elektroniniu analogu – buvo anais laikais gaminami…

  4. Nenorint gamintis pačiam galima naudoti gamyklinį bluetooth gateway. Jis imituoja laidinę liniją tai pakėlus ragelį yra signalas ir t.t. Savo laidiniam paveldui nupirkau Cobra (PhoneLynx BT-215). Veikia, iš vidaus dar neapžiūrėtas. Tik, aišku, nepalaiko pulsinio rinkimo – reiks daryti konverterį į toninį ir girdisi silpnokai. Bet čia gal prieškarinių ausinių problema. Na ir skambutis neišspaudžia to ką galėtų.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *